hirdetés

Állati zsíradékot használnak a bankjegyek és a bankkártyák gyártásához

Egyre több országban kezdenek plasztikbankókat kiadni a jegybankok, mert ezek strapabíróbbak a papírpénzeknél. Az állatvédők egyáltalán nem örülnek ennek. Vallási és állatvédő aktivisták 2016 óta kampányoltak Angliában, hogy ne használják ezt az alapanyagot a bankjegyek előállításához. Mindhiába. A jegybank beintett.
hirdetés

A műanyagból készült új angol font bankjegyek előállításához „nyomokban” – tehát rendkívül kis mennyiségben – használnak fel állati zsírt, vagyis faggyút, ami a húsipar mellékterméke. Rendszerint a veséből és a bélszínből vonják ki, szarvasmarhákból, birkákból és a lovakból. Vallási – elsősorban hindu, dzsainista és szikh – és állatvédő csoportok nem titkolták ellenérzésüket e gyártási módszerrel kapcsolatban. 2016 végén kezdtek felszólalni az ellen, hogy az új 5 fontos bankjegyben faggyú található. Az ezt ellenző online petíciót 130 ezren írták alá. De kampányuk nem ért célt.

Mi gyilkoljuk az orangutánokat
Több mint a negyede eltűnt az indonéz erdőknek az elmúlt 25 évben. A hatalmas pusztítás oka, hogy hatalmas mennyiségben van szükség területekre a pálmaolaj előállításához. Közben pedig a legközelebbi rokonainkat irtjuk ki ezzel.
Anglia központi jegybankja, a Bank of England augusztus 10-én bejelentette, hogy nem áll el a faggyú használatától, arra továbbra is szükség lesz a bankók előállításához. Hogy némileg kiengesztelje az aktivistákat, a bank hozzátette, hogy „nem volt könnyű” ezt a döntést meghoznia. Az ok: nem tudtak elfogadható alternatívát találni, amivel kiiktathatnák a faggyú használatát.

Az egyik szóba jöhető opció a pálmaolaj lett volna, de annak termelése már így is évek óta a környezetvédők támadásainak célpontjában áll. Az ázsiai országokban ugyanis megyényi területeken tarolják le az őshonos erdőket (a kivágott fákból a légkörbe távozik a törzsükben, ágaikban és gyökereikben megkötött szén-dioxid, óriási emissziót eredményezve), s helyükön pálmaolaj-ültetvényeket hoznak létre.

Az ökoszisztémák ily módon történő megbolygatása az őshonos állatfajok, például az orangutánok létét is veszélyezteti. Erre hívta fel a figyelmet a Greenpeace KitKat-ellenes kampánya is. A pálmaolaj használata a bankjegy-gyártáshoz azért sem volt kivitelezhető, mert nem oldható meg kellőképp olcsón.

Polimerbankjegy, 2016 szeptemberében bocsátották ki a királynő fémes fotójával.
Fotó: Bank of England

Az aggodalmakat próbálva eloszlatni, a bank nyilvánosságra hozta, hogy 9,3 milliárd darab 20 fontos, 10 fontos és 5 fontos bankjegy előállításához nagyjából 50 jószág faggyúmennyiségére lesz csak szükség a következő 10 évben. Összehasonlításképpen Angliában 2016-ban összesen 2,8 millió lábasjószágot tenyésztettek.

A Bank of England egyébként vizsgálatot indított az ügyben, és jelentésében – nyilván saját renoméját védendő – hangsúlyozta, hogy világszerte 30 jegybank használ faggyút a polimerbankók előállításához. De faggyú van a bankkártyákban és a mobiltelefonokban is.

Ezek még papírból készültek. Remekül gyűrődnek.
Fotó: Flickr/Petras Gagilas

A CNN utánajárt, mely valutákról van szó. Az Innovia Films nevű cég, mely a brit bankókhoz is szállítja a polimerműanyagot, 23 másik ország valutájában is érintett, így például a kanadai dollárban és az ausztrál dollárban. Malajziában, Nigériában, Chilében és Mexikóban is használnak polimerbankjegyeket.

Az Innovia Films sajtószóvivője a CNN-nek elárulta, a faggyú antisztatikussá teszi a műanyagot, vagyis csökkenti, minimalizálja a műanyag súrlódása által keletkezett elektromos töltést.

A nemzeti jegybankok azért térnek át egyre inkább a műanyag bankjegyek gyártására, mert az kevésbé koszolódik és használódik el, mint a papírbankók, vagyis tovább maradhatnak forgalomban.

Arról nincsenek adatok, hogy a bankkártyák gyártásához használt faggyú milyen mennyiséget tesz ki világszerte.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo