A szegények adóterheit csökkentené a karbonadó

Miután Trump bejelentette, hogy kilépteti Amerikát a párizsi klímaegyezményből, számos világvállalat hirdetésben tette le voksát a karbonadó mellett. Tonnánként 40 dolláros árat látnának szívesen az emisszióra. Ez később emelkedne. A befolyt összegből a lakosság legszegényebb 70 százaléka profitálna: az ő adóterheik enyhülnének.

A Climate Leadership Council (CLC) hirdetése a The Wall Street Journalban jelent meg, s a nevüket és logójukat a kezdeményezésnek kölcsönző cégek vezetése úgy gondolja, a piaci mechanizmusokba való beavatkozás -egy adónemmel- a leghatékonyabb eszköz a világgazdaság zöldítésére. "Ez a terv nagyobb emissziócsökkentést tudna elérni, mint a jelenlegi és korábbi klímapolitikai szabályozások, miközben segítené az amerikai üzleti szektort és a munkásokat, hogy boldoguljanak", szólt a hirdetés szövege. A kezdeményezést felvállalta az Exxon, a BP, a Shell, a Total, a General Motors, a Johnson & Johnson és a PepsiCo is. Az egyesülés tagja még a Santander, a Unilever, valamint a Conservation International és a The Nature Conservancy környezetvédő szervezetek is. (Írországban bevált egy hasonló kezdeményezés.)

Húzónevek

A CLC-t James Baker és George Schultz találták ki. Előbbi az idősebb Bush kabinetjében, utóbbi a Reagan-érában volt az USA külügyminisztere. Schultz decemberben töli be 97. életévét, Baker 87 éves. Az Egyesült Államoki korábbi két fődiplomatája azt javasolta, hogy 40 dollár legyen az ÜHG-emisszió tonnánkénti ára, s ez idővel nőne. Az így előálló összegek az amerikai állami nyugdíjrendszer illetékes hivatalába, a Social Security Administration-be folynának be. A pénzből a szegények adóterheit enyhítenék.

Kép: Pixabay

A CLC alapító tagjai között olyan neves figurákat találunk, mint Lawrence Summers egykori pénzügyminiszter és a Harvard rektora, Ray Dalio hedge fund-guru, Stephen Hawking fizikus, Vinod Khosla kockázati tőkebefektető, Laurene Powell Jobs, Steve Jobs özvegye.

Márkanevek

Az Exxon jelenléte e kezdeményezésben annak köszönhető, hogy az elmúlt években össztűz alá került a vállalat, amiért sokáig elhallgatta, tudomása van a klímaváltozás üzletvitelét érintő kockázatairól, ám ezt nem közölte részvényeseivel, ami a tőzsdei cégekre vonatkozó jogszabályok megsértése - emiatt vizsgálat is indult az Exxon ellen New Yorkban. A BP pedig vélhetően azt a kárt akarja jóvátenni, ami a reputációján esett a 2010-es Mexikói-öbölbeli olajszennyezés során.

Nem hallgatnak Trumpra az amerikai energiacégek
Már a fosszilis ipar legnagyobb szereplői is belátták, hogy a gazdaság zöldítése szükségszerű. Ráadásul Amerika 2008 óta földgáznagyhatalom lett, tehát a szénbányászat feltámasztása értelmetlen és kivitelezhetetlen.
A fosszilis gazdaság éllovas cégei mára belátták, hogy a karbonadó egy ütemezhető, kalkulálható költségtétel, s mint ilyen, kiszámítható üzleti környezetet jelent - márpedig a tőzsdének a megbízhatóság, a kiszámíthatóság számít mindenek felett.

A Reuters hírügynökség megkereste a Fehér Házat, de a Trump-adminisztráció nem kommentálta a javaslatot, sem az újsághirdetés tényét. Korábban azonban a Trump-kabinet azt nyilatkozta, hogy a karbonadó nem szerepel a terveik között.

Trump azzal az ígérettel nyerte meg a választást, hogy szívén viseli majd a lecsúszók, a társadalom alsóbb rétegeinek érdekeit is. A CLC honlapján látható egy elemzés, melyben a Pénzügyminisztérium néhány munkatársa azt állítja, a karbonadóval az amerikai lakosság legkisebb jövedelmű, alsó 70 %-a(!) járna jól, mert az ebből az adónemből befolyó összeg segítségével enyhíteni tudnánk a rosszul kereső polgárok adóterheit. A legszegényebbeknél akár a jövedelmük 9 %-a is felszabadulhatna így az adófizetés terhe alól. Trumpnak mégsem kell a karbonadó ötlete.

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo