hirdetés

Tőzsdén maradt, de nagy árat fizetett a Tesla

Füstbe ment a terv, ami szemmel láthatóan leginkább csak a cég első számú emberének fejében létezett. Elon Musk meggondolatlan twitterezése sokba kerülhet neki és a vállalatnak is – írja a Bitport.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Múlt pénteken lezárult a Tesla körül kialakul hercehurca. Annyiban legalábbis biztosan, hogy Elon Musk egy hivatalos blogbejegyzésben elállt szűk három héttel ezelőtt egy twitteres üzenetben világgá kürtölt tervétől, miszerint kivezetné a céget a tőzsdéről. A társaság irányítója ettől még nem fordíthat hátat a saját maga által kavart zavaros ügynek, mert perek és hatósági vizsgálatok sora vár még rá.

Átgondolta

A kiégés mintapéldája: Elon Musknál lemerült az aksi
Az elmúlt években kevés olyan látványos mintapéldáját láthatjuk a kiégésnek, mint Elon Musk esetében. A Tesla-vezér nagy bajban van, a befektetők lecserélnék, a cég részvényei szabadesésben vannak.
A cégvezér a posztjában röviden összefoglalja, mivel töltötte az elmúlt heteket, de előtte egy kis szentimentalizmussal indít, miszerint nyolc évvel ezelőtt, amikor tőzsdére lépett a vállalat, még egyetlen autót sem gyártottak le, csak egy vízióval rendelkeztek, hogy jobbá teszik a világot. Musk elmondása szerint számára az azóta kitartó befektetők érdekei a legfontosabbak, és eszerint hozta meg mostani döntését is.

A cég részvényeinek nagyjából ötödét birtokló tech-fenegyerek befektetési tanácsadókkal és kisebb-nagyobb csomagot birtokló tulajdonosokkal egyeztetett, hogy felmérje a két opció előnyeit-hátrányait, illetve megszondázza a részvényeseket, hogy viszonyulnának a kivonuláshoz.

A tárgyalásokból azt szűrte le, hogy egyrészt a befektetők többsége inkább maradna a tőzsdén, másrészt a váltás annyi energiával és teendővel járna, hogy az elvonná az erőforrásokat a lényegtől, azaz a termékek legyártásától. Utóbbi, különösen az olcsóbb 3-as széria gyártási kapacitásának bővítése pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a Tesla végre nyereséget tudjon felmutatni.

A fentieket összegezve Musk múlt csütörtökön az igazgatótanács elé állt, és bejelentette, hogy felhagy a kivezetéssel kapcsolatos tervekkel. A döntést a bejegyzés tanúsága szerint a testület egységesen támogatta. Musk azért azt nem hagyta ki az írásából, hogy számára bebizonyosodott: az augusztus elején belengetett ötletéhez képes lehetne megfelelő finanszírozási hátteret találni.

A Tesla Model 3.
Fotó: Tesla Motors

Egy szó, és más semmi

Nem véletlen a szükséges források felemlegetése, hiszen Musk (és a Tesla) pontosan emiatt kerülhet komoly gondba az elkövetkező időszakban. A cégvezér elhíresült twitteres üzenetében ugyanis azt állította, hogy nemcsak hogy 430 dolláron kivezeti a vállalatot a tőzsdéről, de az ehhez szükséges pénzügyi támogatás már biztosítva is van.

Ez a biztosítva szó meglehetősen komoly részét képezte a bejelentésnek, ezért igencsak kellemetlen volt, amikor kiderült, hogy ez így, ebben a formában, bizony nem igaz. Az egyre szorultabb helyzetbe kerülő Musk ezt követően egy meglehetősen furcsa, érzelmekben tocsogó interjút adott a The New York Times riporterének, ami leginkább az önsajnálatról szólt. Ha mindezzel támogatást és szimpátiát akart kicsikarni az emberekből, akkor valószínűleg elszámította magát, mivel az interjúból leginkább azt lehetett leszűrni, hogy ő egy minden döntést és jogkört görcsösen magánál tartó, így szükségtelenül túlhajszolt, munkáját rosszul végző topmenedzser.

A meggondolatlanságnak azonban ára lesz. A hamis tájékoztatás miatt befektetők sora készülhet jogi útra terelni az ügyet, miközben a tőzsdefelügyelet hivatalos eljárást indított a twitteres bejegyzés miatt, azt vizsgálva, hogy történt-e szabálysértés, tiltott piacbefolyásolás és bennfentes kereskedelem.

A második negyedévben rekordméretű, 718 millió dolláros veszteséget felhalmozó Tesla vezetője mindenesetre korábban azt nyilatkozta, hogy az év második felében végre nyereséges pályára állhat a cég, így nem lesz szükség újabb források bevonására. Kérdés, ezek után mennyien hisznek még neki?

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo