hirdetés

Tények és tévhitek a Növekedési Hitelprogramról

A válság kitörése óta az NHP jelenti az első reális lehetőséget a kisvállalkozásoknak arra, hogy kitörhessenek a szűkös anyagi lehetőségeikből. Azonban még mindig, két évvel az indulás után sok kérdés és tévhit kering a programmal kapcsolatban. Szakértőnk írása segítségével megválaszolunk néhányat!
hirdetés

Kép: Pixabay

A 2008-as világméretű pénzügyi válság hatására a kkv-k finanszírozási hajlandósága a hazai bankszektor részéről gyakorlatilag a nullára csökkent. Ez a tény egy idő után egyértelműen a kkv-k fejlődésének kerékkötője lett. Az MNB ennek a problémának legalább a részbeni megoldására indította el 2013-ban a Növekedési Hitelprogramot.

Az elmúlt évek hitelszűke után a növekedési hitelprogram végre egy olyan lehetőség, ami komoly segítséget jelent a kisvállalkozásoknak, olyan lehetőség, amivel adott esetben érdemes reálisan számolni. Azonban az NHP elindulása a konstrukció iránt érdeklődő vállalkozások visszatérő problémája volt, hogy ahány bankot felkerestek, kb. annyiféle tájékoztatást kaptak az NHP-ban történő részvételről. Szakértő partnerünk, a Vállalkozás Okosan blog segítségével végigvesszük a leggyakrabban felmerült kérdéseket, problémákat, tévhiteket.

Miben tér el a növekedési hitel a piaci alapon felvehető vállalkozói hitelektől?

A növekedési hitel a többi hitelhez képest sokkal kedvezőbb kamatozású: a teljes futamidő alatt fix, 2,5%-os kamatra vehető fel. Ez úgy érhető el, hogy a hitelt kihelyező kereskedelmi bankoknak a jegybank kifejezetten e célra dedikált, ingyenes forrást biztosít. A gyakorlatban ez azt jelenti, a jegybank 0% kamatra ad pénzt a kereskedelmi bankoknak, akik a hitelt kihelyezik, majd a hitelek visszafizetését követően ezt az ingyen kapott pénzt visszaadják a jegybanknak.

Hová kell menni, ha növekedési hitelt szeretnénk?

A Növekedési Hitelprogramban résztvevő pénzintézetek: bankok, vagy takarékszövetkezetek valamelyikéhez. A programban résztvevő pénzintézetek listája ezen a linken érhető el: http://www.novekedesihitel.hu/hitelintezetek

800 milliárdba került eddig Matolcsy újratöltött csodafegyvere
A jegybank növekedési hitelprogramjának (NHP) második szakaszában részt vevő hitelintézetek 825,8 milliárd forintnyi szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), ebből eddig 646,5 milliárd forintot folyósítottak. Az év második felében beindulhat az igazi hajrá az NHP-s hitelekért!
Mi a növekedési hitel legnagyobb előnye?

A kedvező kamat, és a fix kamat miatti jó tervezhetőség. A korábban felvett, deviza alapú hitelek miatt sok vállalkozás is bajba került: az árfolyam és a kamatok változása miatt havi törlesztésük megnőtt, miközben a válság miatt sokuk bevétele csökkent. Növekedési hitel esetén a teljes futamidő alatt 100%-osan fix törlesztő részlettel számolhatunk, ez egy jó dolog.

A 2,5% a hitel valamennyi költségét tartalmazza.

Majdnem. A 2,5 % a hitel kamatát, kezelési- és egyéb banki költségeit fedezi. A szükséges hivatalos papírok beszerzésének, üzleti terv, közjegyzői okirat, stb. elkészítésének költéségét nekünk kell állnunk.

Nagyságrendileg milyen összegű havi törlesztéssel kell számolnunk?

10 éves futamidő esetén 1 millió forintonként nagyságrendileg 10.000 forint. 10.000.000 forint hitelösszeg esetén 94.270 forint.

A törlesztés kiszámításához ezt a kalkulátort használhatjuk.

A Növekedési Hitel az összes banknál ugyanazokkal a feltételekkel érhető el.

Igen is, meg nem is. A félreértés abból adódik, hogy sokan azt hiszik, mivel a forrást az MNB biztosítja, így a feltételeket is ő szabja meg. Ez csak részben van így. Az MNB határozza meg azt, hogy a növekedési hitel adósa ki lehet, és a hitelt milyen célra veheti igénybe. Így az NHP-ban elsődlegesen a törvény értelmében kkv-nak minősülő cégek (e cégek két legfőbb ismérve, hogy legfeljebb 250 alkalmazottjuk van és előző éves árbevételük nem haladta meg a nettó 50 millió eurónak megfelelő forintösszeget), valamint egyéni vállalkozók és őstermelők vehetnek részt.

Elbukik, aki nem bírja pénzzel
Beszállítóvá válni minden kisebb cégnek jó lehetőség. Amellett, hogy növelheti az ismertségünket, könnyebb lehet fejleszteni is, hisz még a bankok is jobban bíznak bennünk. De ki ad pénzt a nekifutásra?
Az NHP által támogatott hitelcélok: beruházás, forgóeszköz finanszírozás és EU-s pályázatok önrészének előfinanszírozása. Ezektől az egyes bankok nem térhetnek el. Ami eltérő lehet: van, ahol elég egy teljes, lezárt üzleti év, van, ahol legalább kettőt kérnek. Van, ahol kikötik, hogy az előző éves nettó árbevételed el kell érje a 10 millió forintot, máshol ez nem elvárás. A hitel felvételéhez szükséges fedezetek is eltérőek lehetnek.

Mivel a növekedési hitelhez a pénzt a jegybank adja, így azt a többi hitelhez képest sokkal könnyebben megkapjuk.

Ez nem így van. Az tény, hogy a forrást az MNB adja, de azt a futamidő végén a hitelt kihelyező banknak az MNB felé vissza kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy a kockázatot a kihelyező bank viseli, ezért a hitel kihelyezését gyakorlatilag ugyanolyan szigorú bírálat előzi meg, mintha piaci alapú vállalkozói hitelt szeretnél felvenni.

Ezzel kapcsolatban van egy jó hír: az idei évtől a hitelezés kockázatát részben megosztja egymással a jegybank és a kereskedelmi bankok, így az eddiginél magasabb kockázattal bíró cégeket is hiteleznek.

Nem is igazán érdemes nekifutni a növekedési hitel felvételének, azt úgyis csak nagy cégek kapják meg.

Ez az NHP indulásának évében valóban így volt. Azóta szerencsére ez megváltozott. Az MNB tájékoztatása szerint a 2014. évben az így kihelyezett, beruházási célú hitelek átlagos értéke 22,3 millió forint volt. Tapasztalatunk szerint beruházási célra nagyságrendileg az előző 2-3 évi árbevételed átlagát kapod meg. Ha ez a szám esetedben 8-10 millió forint, akkor –rendezett gazdálkodást és egy jó üzleti tervet feltételezve- jó eséllyel indulsz neki növekedési hitel felvételének.

 További kérdések és válaszok itt olvashatók!

hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo