hirdetés

Minden a vággyal kezdődik

A legtöbb ember nem tudja, hogyan építsen fel egy értékesítési tárgyalást, és azt sem, hogy hol rontja el. Ha szeretnénk javítani az értékesítési statisztikádon, akkor érdemes bevetni az asszertív kommunikációt.
hirdetés

Kép:Pixabay

Mi a fene az?

Nincs miért aggódni, sokáig én sem tudtam, mit jelent. De szerencsére nem olyan bonyolult, mint ahogyan hangzik.

Az asszertív kommunikáció egy igen hatékony és diplomatikus kommunikációs stílus. Tulajdonképpen a kölcsönös tisztelet az alapja. Az asszertív kommunikációval kifejezzük azt, hogy tisztában vagyunk a saját érdekeinkkel, de tiszteletben tartjuk a másik fél jogait is.

A vágyak felől közelítsünk!

Ahogy az életben általában mindenre, így az értékesítésre is igaz az, hogy fontos a megfelelő közelítés. Elárulom, a legrosszabb az, ha ajtóstól rontunk a házba, és egyből az előnyökkel kezdjük el bombázni az ügyfelet.

A tudatos fogyasztó is érzelmekre vágyik
Megváltoztak a fogyasztók igényei, de sok minden más is a marketing területén az elmúlt évtizedekben. A fogyasztók érzelmekre vágynak, a hirdetők pedig rohannak a digitális változások után. Lássuk, mire számíthatunk marketing ügyben 2015-ben?
Manapság már az sem működik, hogy megérkezünk valakihez, szétnézünk, és azokról a dolgokról kezdünk társalogni, amelyek körülveszik. Egyrészt már túl sok értékesítőnek tanították meg ezt a módszert. Másrészt nagyon könnyen balul üthet ki ez a taktika, és akkor már nincs visszaút.

Példa: megdicsérjük üzleti partnerünk ruháját, megjegyezzük, hogy milyen jól áll neki a fekete szín, többet kellene hordania. Majd kiderül, hogy nemrégen temette el a férjét. És ezzel az egy mondattal el is vágtuk magunkat.

Ugyanakkor, ha figyelembe vesszük az asszertív kommunikáció eszköztárát, akkor az értékesítés során csakis egy kiindulási pontunk lehet. Ez pedig nem más, mint az ügyfél vágya.

Ha a vágyak felől közelítünk, akkor megvan az előjáték a sikeres lezáráshoz.

A vágyak adnak energiát az embernek

Mindenki vágyik valamire, akár a vállalkozásáról, akár a magánéletéről legyen szó. Az álmok, a vágyak hajtanak bennünket.

A vágyak nagymértékben függnek az értékesítendő dolog értékétől. Minél kisebb értékű, amit értékesíteni szeretnél, annál inkább az ügyfeled adott termékkel, szolgáltatással kapcsolatos vágyait kell kiderítened. És minél nagyobb értékű, annál inkább az ügyfél egyéni vágyait kell feltérképezned.

Ha ezekről beszélünk neki, akkor nem teszünk mást, mint feltöltjük energiával. Ha pedig ez történik, akkor máris értékesebbé váltunk számára, mint az összes többi értékesítő, akivel előttünk találkozott.

Mit jelent tehát az asszertív kommunikáció az értékesítésben?

Azt, hogy megéri odafigyelni az ügyfél vágyaira a saját sikerünk érdekében.

A vágyak felderítése persze csak egyik eleme egy sikeres értékesítési tárgyalásnak. A Második Magyar Marketingfesztiválon elmondom a többi négyet.

Kasza Tamás Lezárás Specialista, Best Seller Író, Nemzetközi Tréner www.kaszatamas.hu

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo