Júliustól egyszerűbb lesz az élet

Mindenki számára kedvező jogszabályt fogadott el a napokban az Országgyűlés, mely júliustól könnyebbé teheti mind a magánszemélyek, mind pedig a társaságok adminisztratív teendőit.

A közigazgatási bürokráciacsökkentés keretében összesen 40 jogszabályban eszközölt változást a most kihirdetett, egyes adminisztratív kötelezettségek megszüntetésével összefüggő törvénymódosításokról rendelkező törvény.

Abban az esetben, ha valamely adatunk változik – például név, cégnév, cím – a jövőben már nem kell feltétlenül erről egyesével értesíteni a nyilvántartást végző hatóságokat, mint ahogy azt korábban megszokhattuk, hanem lehet egyszerűbb és kevesebb adminisztrációt igénylő a folyamat – hívta fel a figyelmet az UCMS Group Magyarország blogjának legfrissebb bejegyzése.

Fontos feltételek az egyszerűsítéshez

  • Legalább egy olyan hatóságnál meg kell tennünk a bejelentést, amely közhiteles nyilvántartást vezet,
  • az esetek döntő többségében ennél a hatóságnál kérni kell, hogy a változással érintett adatokat küldje meg a további hatóságok felé is.
  • Így tehát, ha változik a lakcímünk, akkor a jövőben elegendő lesz a Kormányablak ügyfélszolgálatán bejelenteni a változást, és egyben kérni a hivatalt, hogy továbbítsa az adatot az általunk megjelölt hatóságoknak is.
  • Meghatározott esetekben külön kérelem nélkül kell az értesített hatóságnak továbbítania a birtokába jutott információt. Ilyen lehet például:
  • adóigazolvány vagy TAJ számot tartalmazó igazolvány elvesztése esetében a rendőrségi bejelentést követően a rendőrség haladéktalanul értesíti a kiállító hatóságokat, melyek haladéktalanul intézkednek a dokumentum pótlásáról;
  • a cégbíróság a cégadatok változásáról értesíti azt a közhiteles nyilvántartást vezető szervet, amely a nyilvántartásban a cégre vonatkozóan cégjegyzékadatot is nyilvántart, ha az elektronikus értesítés feltételei biztosítottak;
  • aki katasztrófát vagy katasztrófa veszélyét érzékeli, az haladéktalanul kötelez bejelentést tenni például a katasztrófavédelmi szerv felé, amely ugyancsak haladéktalanul értesíti a többi értesítendő hatóságot
Regisztráció a kamaráknál? Nem jó ötlet
Az Adótanácsadók Egyesülete nem támogatja a cégregisztráció áthelyezésének ötletét, szerintük sokkal inkább vezetne a bürokrácia csökkentéséhez, ha a vállalkozások számára kötelező kamarai nyilvántartást és az ehhez kapcsolódó regisztrációs díjat eltörölnék.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo