Hogyan menjünk csődbe?

Az Igazságügyi Minisztérium tervei szerint lehetősége lenne „adósságrendezési eljárásra"  a természetes személyeknek. Európa legtöbb államában már évtizedek óta ismert a magáncsőd intézménye, amely esélyt nyújt a hitelezőknek, hogy legalább a követelésük egy részéhez hozzájussanak, az adósoknak viszont lehetőséget ad, hogy megszabaduljanak az adósságaiktól.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magáncsőd intézményének magyarországi bevezetése a pénzügyi válság következtében „bedőlő" hitelek, a háztartások nagymértékű eladósodottsága miatt kifejezetten időszerűvé vált.

Míg ugyanis egy cég fizetésképtelensége esetén a tulajdonosok felszámolási eljárást indíthatnak vagy csődegyezséget köthetnek a hitelezőikkel és ezt követően „tiszta lappal indulnak", a magánszemélyeknek nincs lehetőségük ilyen módon kiszabadulni az „adósságspirálból." - írja a enwc nemzetközi jogi tanácsadó elemzésében.

Németországban 2008-ban
120 ezer ember kérvényezett ún. „adósságrendezési eljárást", Ausztriában kb. 9.000 hasonló típusú eljárás volt folyamatban. A cél mindig az eladósodott magánszemély újbóli beilleszkedése a gazdaság vérkeringésébe és az arra való ösztönzés, hogy ezek a személyek az adósság mentesülése után termelékennyé váljanak. Így a gazdaság egésze erősödik, ami közvetve a hitelezők számára is előnyös, akik az adósság alól való mentesülés során egyébként követeléseket veszítenek el.

Kétféle módonAttól függően, hogy az adós meg tud-e egyezni a hitelezőkkel adósságának átütemezéséről, kétféle magáncsőd-eljárásra nyílna lehetőség az előterjesztés szerint. Az első esetben, amikor az adós meg tud állapodni a hitelezőkkel, szabad kezet kapnak az adósságrendezési terv kidolgozására, amelyben együtt döntenek arról, hogy milyen időtartam alatt, és a követelések mekkora hányadát kell az adósnak teljesítenie a hitelezők felé.

Akkor, ha az adós szeretne „maga ellen magáncsődöt kérni", azonban a hitelezőkkel nem tud megegyezni, szintén lenne lehetőség a magáncsődre, de csak akkor, ha az adós az eljárás megindításakor valószínűsíti, hogy bár vagyona (jövedelme) nem elég arra, hogy a lejárt vagy hat hónapon belül esedékessé váló tartozásait rendezze, de tartozásainak legalább 25 %-át fedezni tudná. Ha a kizáró okok nem állnak fenn, és az adós a 25 százaléknyi vagyonnal való rendelkezést valószínűsíteni tudja, az illetékes hatóság megindítja az eljárást.

Ekkor az adós vagyontárgyai és jövedelme feletti rendelkezési jog az ún. vagyongondnokra száll át, aki ezekből megpróbálja a hitelezőket arányosan kielégíteni. Ezután kezdődne az az öt éves szakasz, amikor az adós a mindennapi élet szükségletein kívül semmilyen ügyletet nem köthetne (illetve minden egyszerű bevásárlásnál jelentősebb ügylethez a vagyongondnok beleegyezése lenne szükséges), köteles lenne a számára előírt képzésen részt venni, munkát keresni, és a vagyongondnokot minden olyan információval ellátni, ami az eljárás sikeres befejeződéséhez szükséges lehet.

Szigorú feltételek
Az intézmény  2010-től élhetne és annak a lehetőségét kívánja megteremteni, hogy azok a magánszemélyek, akik együtt működnek hitelezőikkel, és hajlandóak a jövedelmük, illetve vagyonuk feletti rendelkezési jogukat időlegesen korlátozni, meghatározott időtartam (öt év) lejárta után teljes mértékben mentesüljenek az adósságaik alól.
Az eljárásban való részvételnek azonban szigorú feltételei vannak: az adós és vele egy háztartásban élők tízévente csak egyszer vehetnék igénybe ezt a lehetőséget, nem kérheti az eljárás lefolytatását, aki az elmúlt öt évben szándékos bűncselekményt követett el, vagy rosszhiszeműen akadályozta a hitelezői követelések érvényesítését, valamint az, aki „feketén" dolgozik, vagy másokat „feketén" alkalmaz.

Ha az adós ezeket a kötelezettségeit teljesíti, és tartózkodik minden olyan cselekménytől, ami a hitelezők kielégítését gátolhatná, az öt év eltelte után mentesülne a még fennálló kötelezettségei alól, attól eltekintve, hogy adósságának hány százalékát rendezte. (Ez a szabályozási modell alapvetően a németországira hasonlít, ahol szintén nincs előírva, hogy a tartozások hány százalékát kell visszafizetni. Ausztriában pl. 3 év után akkor engedik el a tartozásokat, ha az adós legalább 50 %-ot, 7 év után, ha legalább 10 %-ot visszafizetett.)

A jelzálogosokon nem segít

Az előterjesztés elsősorban a bajba került középosztálybeli családokat célozza meg, mint adósi kört. Azoknak, akik semmilyen vagyonnal, illetve a jövőbeni teljesítés esélyével sem rendelkeznek, nem tud alternatívát nyújtani. „Miután az eljárások arra a feltételezésre épülnek, hogy az adós több hitelezőnek tartozik, és az adósságrendezési terv ennek a „menedzselését" végzi, feltehető, hogy amikor csak ingatlan-jelzáloggal biztosított, egy bankkal szemben fennálló tartozásról van szó, a magáncsőd intézménye nem lenne alkalmazható" - véli Torsten Braner közösségi jogász, az enwc nemzetközi jogi tanácsadó budapesti partnere - „Így azok a családok, amelyek pl. lakáshitelüket nem tudják törleszteni a jelenlegi helyzetben, és leginkább segítségre szorulnának, nem minden esetben kérelmezhetnék az eljárás lefolytatását, és ingatlanuk elárverezésén kívül nem maradna más megoldás a számukra." - figyelmeztet a szakember.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo