hirdetés

Hogyan "vegyük meg" egy életre a vásárlóinkat?

A legjobb ügyfelek a visszatérő ügyfelek, rájuk lehet stabilan üzletet építeni, ráadásul szinte már közhely, hogy az új ügyfél mindig többe kerül. Tehát spórolhatunk, miközben jobb vevőt szerzünk. De hol kezdjük a megnyerésüket? Adunk néhány tanácsot.
hirdetés

Fotó: SXC

A vevők hűségét megnyerni nem olyan egyszerű feladat, mint gondolnánk. Meg kell találni a megfelelő vevőket, és finoman noszogatni őket a vásárlásra, majd a visszatérésre, a minél gyakrabban történő vásárlásra és ha végül még több vevőt hoznak magukkal, nyert ügyünk van. Egyszóval foglalkozzunk úgy a vevőinkkel, ahogy ők szeretnék, hogy foglalkozzunk velük. Hogy hogyan kezdjünk neki? Erre adunk négy tippet.

1) Ár. Nyilvánvalóan az ár az első és legkézenfekvőbb eszköz a vásárlók megnyerésére, hiszen a legtöbb vásárló felettébb árérzékeny. Ugyanakkor a kis- és középvállalkozások számára veszélyes is, hiszen a nagyobb versenytársak hangsúlyosabb engedményeket tudnak kiharcolni az ártárgyalásokon, így képesek lesznek rendszeresen alámenni a mi árainknak. Egy ilyen versenyhelyzet pedig hosszú távon életveszélyes lehet. De ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehetünk versenyképesek az árainkkal. Igyekezzünk legalább egy termék árát mindig a konkurencia árai alatt tartani, ha pedig jó lehetőséget látunk rá, vásároljunk nagy tételben, hogy alacsonyabb áron adhassuk a termékeinket. Legalább egy ideig, amíg a vevők hozzászoknak, hogy mindig találnak valamit olcsón.

2) Személyre szabott szolgáltatások. Személyesen ismerni és foglalkozni az ügyfelek minden egyes kérdésével az egyik legjobb módszer a kisvállalatok számára a vevők megtartására. A vevő végül úgy fogja érezni, nincs értelme átmenni a konkurenciához, mert máshol nem kapja meg azt a törődést, amit nálunk. "Az ügyfél áll mindennek a középpontjában" - ez az ősrégi mondás a kisvállalkozások esetében fokozottan igaz, mivel kevesebb vevőnek kell minőségibb szolgáltatást nyújtaniuk, mint a nagyvállalatoknak. Empátiával és érdeklődéssel fordulni a vevő igényei felé, személyre szabott szolgáltatást nyújtani egyet jelent az elégedett (és visszatérő) vásárlóval.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a vevő minden kérését ingyen és azonnal teljesíteni kell - ebbe hosszabb távon bele is bukna az üzlet. Meg kell találni azt a határt, ahol a vevői elégedettség is megmarad és mi sem rokkanunk bele a munkába sem anyagilag sem fizikailag. De egészen apró figyelmességekkel is tehetünk az ügyért, mint ha személyesen vesszük fel a telefont, nem bízzuk automatára vagy üzenetrögzítőre; mindig ugyanaz az eladó foglalkozik ugyanazzal az ügyféllel, netalán még emlékszik is az ügyfél korábbi kéréseire.

Az ügyfelek hűségének 7 feltétele
Évtizedeken keresztül az elégedett vevő volt a cél, ezért küzdött mindenki. És bár az elégedettség fontos, ami ennél is többet ér az a vásárlói hűség. A Piac&Profit szakértője sorozatában végigveszi a vásárlói hűség 7 feltételét és azt, hogyan érhetjük el!
3) Kommunikáció. Ha olyan üzletágban mozgunk, amiben hetekig-hónapokig nem tér vissza az ügyfél - mint amilyen a fodrász, a szabó vagy az autószerelő, nagyon jó benyomást kelt, ha emlékszünk a nevére. De a jó kommunikáció természetesen nem áll meg itt. A közösségi oldalak korában szinte már elvárás, hogy legyen a cégnek legalább saját Facebook oldala, ám sokan csak statikus információs felületnek használják, pedig annál sokkal több mindenre alkalmas. Hirdethetünk rajta akciókat, válaszolhatunk az ügyfelek leveleire, megoszthatjuk gondolatainkat, a munkánk érdekes részét az érdeklődőkkel, egyszóval valódi kommunikációt folytathatunk velük. Vegyük figyelembe azt is, hogy a Facebook csak egy, a rengeteg platform közül, amelyen jelen lehetünk, hiszen ott van még a Google+, a Tumblr, rövid üzenetekhez a Twitter, fotókhoz az Instagram. Keressük meg, mi az, ami a legjobban illik a saját és vevőkörünk profiljához és válasszunk aszerint kommunikációs formát.

4) Kitartás. A vevői hűséget megalapozni nem lehet egyik napról a másikra. Hosszú időn keresztül kell a megfelelő minőséget hozni termékben és szolgáltatásban egyaránt, míg kialakul a visszajáró vendégkör. Éppen ezért nem is szabad feladni néhány hét után, ha nem jelentkeznek a korábbi vevők vagy kevés az érdeklődés az oldalunkon. Persze a folyamatot meg lehet próbálni meggyorsítani, például egy egyszerű hűségprogrammal, a szolgáltatási kör ideiglenes bővítésével. A végső eredményt azonban így is, úgy is az idő hozza majd meg, de megéri kivárni, hiszen nincs annál nagyobb dicséret a munkánk iránt, mint ha ugyanazok az arcok tűnnek fel időről időre a boltunkban. Különösen, ha magukkal hozzák a barátaikat is.

hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo