hirdetés

Hat dolog, amit senki nem mond el a vállalkozói létről

Szívesen vállalkoznának a magyarok, leginkább a függetlenség vonzza őket. Viszont a többség nincs tisztában a vállalkozói lét hátrányaival. Mutatunk hat dolgot, amit mindenkinek meg kell fontolnia, mielőtt vállalkozásba fog.
hirdetés

Kép: PP

Egyre több magyar lenne vállalkozó: egy felmérés szerint a lakosság 42 százaléka adná vállalkozásra a fejét, elsősorban azért, hogy a saját maga főnöke lehessen, és így elérhesse a sokak által áhított függetlenséget. Habár a vállalkozói lét vonzónak tűnik, vannak olyan árnyoldalai is egy cég beindításának, amelyekről senki sem beszél szívesen. Mutatunk ezek közül hatot. (De ezenkívül is van néhány dolog, amire ügyelnünk kell a cégalapításnál.)

A vállalkozó nem magányos farkas

Induló vállalkozásnál, legyen az akár egy trendi startup, nincs titkárnő, HR-es, bérszámfejtő, hiányzik a teljes adminisztráció. Egyedül azonban senki sem győzi a munkát, főleg úgy, hogy a magyar adószabályok olyan gyakran változnak, hogy azt még a nagy cégek pénzügyi osztályai és az adószakértők is csak nehezen tudják követni. Ezért bár a vállalkozást egyedül kell felépíteni, érdemes keresni egy jó könyvelőt.( Most az új Ptk. és a reklámadó dúlja fel az üzletmenetet.)

A jó munkaerő nem ugrik ki a kalapból

Ha valaki vállalkozásba fog, akkor nyilván nincsenek gondjai a motivációval. (Ha vannak, akkor ott nagy a baj.) Azonban előbb-utóbb munkaerőt kell találnunk, és induló cégnél különösen fontos, hogy olyan embert válasszunk, aki nemcsak ért is ahhoz, amit csinál, de motivációjában is felveszi velünk a versenyt. (Arról nem is beszélve, hogy a rossz munkaerő bizony sokba kerül!)

Befektetőt nem olyan könnyű találni

Habár az elmúlt években igazi tőkeforradalom zajlott Magyarországon, és különösen ebben az évben indulnak jó eséllyel befektetővadászatra a cégek, azért a pénz nem az utcán hever. Bizony nem keveset kell tennünk az asztalra ahhoz, hogy valaki érdemesnek tartson minket arra, hogy hozzánk tegye be a vagyonát.

ÖT ÉRV, AMIÉRT MINDEN VÁLLALKOZÓNAK NYELVET KÉNE TANULNIA
A magyar emberek nagy többsége nem beszél az anyanyelvén kívül semmilyen nyelven, és a kormány sem egyértelműen áll a nyelvoktatás mögött. Ugyanakkor a mai versenyben egy vállalkozó szinte biztos, hogy lemarad, ha nem beszél semmilyen nyelven.
Nem könnyű meggyőzni a fogyasztót, hogy vásároljon

Bár az online világ jelentősen megkönnyítette a cégek dolgát abban, hogy megtalálják a fogyasztóikat, a marketing nem olyan könnyű, mint ahogy azt sokan hiszik. Ahhoz, hogy a céges weboldalunk, blogunk, ajánlataink tényleg vevőmágnesként működjenek mindennapos, kemény küzdelemre, munkára van szükség – amit az amúgy sem csekély mennyiségű feladataink mellett kell elvégeznünk.

A pénz beszél, főleg ha nincs

Egy induló vállalkozásnál a legfontosabb dolog a jó cashflow. ez azt jelenti, hogy minden projektünk, minden eladásunk lehetőleg időre legyen kifizetve, nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy engedjük az ügyfeleinket hónapokon keresztül lógni a számlákkal, hiszen még nincs annyi tőkénk ahhoz, hogy ez ne fenyegesse a működésünket. Beállíthatunk automata emlékeztetőket a levelezésünkben, de végső esetben faktoringra is adhatjuk a fejünket. (Ám nem árt spórolnunk is ott, ahol lehet!)

A sikernek ára van

A vállalkozóknál nincs nyolcórás munkaidő, nincs vakáció, az üzlet nem megy szabadságra. Ezért a sikernek nagy ára van: a személyes szabadidő, a magánélet drámai zsugorodása. Ez a probléma azonban megfelelő időgazdálkodással kezelhető – és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy hiába vagyunk sikeresek az üzleti életben, ha ezt nincs kivel megosztanunk.

A kontroll az időgazdálkodás kulcsa
„Alapvetően lusta vagyok, tudod, az okosan lusta fajtából való” – mondja magáról David Allen. Az motiválta időgazdálkodási módszere kidolgozásában, hogy a feladatok egyszerűbb elvégzésének a módját keresse, és mindig is az érdekelte, hogy kevesebb legyen rajta a nyomás, a stressz, és ne végezzen felesleges munkát.
hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo