hirdetés

Hat dolog, amit senki nem mond el a vállalkozói létről

Szívesen vállalkoznának a magyarok, leginkább a függetlenség vonzza őket. Viszont a többség nincs tisztában a vállalkozói lét hátrányaival. Mutatunk hat dolgot, amit mindenkinek meg kell fontolnia, mielőtt vállalkozásba fog.
hirdetés

Kép: PP

Egyre több magyar lenne vállalkozó: egy felmérés szerint a lakosság 42 százaléka adná vállalkozásra a fejét, elsősorban azért, hogy a saját maga főnöke lehessen, és így elérhesse a sokak által áhított függetlenséget. Habár a vállalkozói lét vonzónak tűnik, vannak olyan árnyoldalai is egy cég beindításának, amelyekről senki sem beszél szívesen. Mutatunk ezek közül hatot. (De ezenkívül is van néhány dolog, amire ügyelnünk kell a cégalapításnál.)

A vállalkozó nem magányos farkas

Induló vállalkozásnál, legyen az akár egy trendi startup, nincs titkárnő, HR-es, bérszámfejtő, hiányzik a teljes adminisztráció. Egyedül azonban senki sem győzi a munkát, főleg úgy, hogy a magyar adószabályok olyan gyakran változnak, hogy azt még a nagy cégek pénzügyi osztályai és az adószakértők is csak nehezen tudják követni. Ezért bár a vállalkozást egyedül kell felépíteni, érdemes keresni egy jó könyvelőt.( Most az új Ptk. és a reklámadó dúlja fel az üzletmenetet.)

A jó munkaerő nem ugrik ki a kalapból

Ha valaki vállalkozásba fog, akkor nyilván nincsenek gondjai a motivációval. (Ha vannak, akkor ott nagy a baj.) Azonban előbb-utóbb munkaerőt kell találnunk, és induló cégnél különösen fontos, hogy olyan embert válasszunk, aki nemcsak ért is ahhoz, amit csinál, de motivációjában is felveszi velünk a versenyt. (Arról nem is beszélve, hogy a rossz munkaerő bizony sokba kerül!)

Befektetőt nem olyan könnyű találni

Habár az elmúlt években igazi tőkeforradalom zajlott Magyarországon, és különösen ebben az évben indulnak jó eséllyel befektetővadászatra a cégek, azért a pénz nem az utcán hever. Bizony nem keveset kell tennünk az asztalra ahhoz, hogy valaki érdemesnek tartson minket arra, hogy hozzánk tegye be a vagyonát.

ÖT ÉRV, AMIÉRT MINDEN VÁLLALKOZÓNAK NYELVET KÉNE TANULNIA
A magyar emberek nagy többsége nem beszél az anyanyelvén kívül semmilyen nyelven, és a kormány sem egyértelműen áll a nyelvoktatás mögött. Ugyanakkor a mai versenyben egy vállalkozó szinte biztos, hogy lemarad, ha nem beszél semmilyen nyelven.
Nem könnyű meggyőzni a fogyasztót, hogy vásároljon

Bár az online világ jelentősen megkönnyítette a cégek dolgát abban, hogy megtalálják a fogyasztóikat, a marketing nem olyan könnyű, mint ahogy azt sokan hiszik. Ahhoz, hogy a céges weboldalunk, blogunk, ajánlataink tényleg vevőmágnesként működjenek mindennapos, kemény küzdelemre, munkára van szükség – amit az amúgy sem csekély mennyiségű feladataink mellett kell elvégeznünk.

A pénz beszél, főleg ha nincs

Egy induló vállalkozásnál a legfontosabb dolog a jó cashflow. ez azt jelenti, hogy minden projektünk, minden eladásunk lehetőleg időre legyen kifizetve, nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy engedjük az ügyfeleinket hónapokon keresztül lógni a számlákkal, hiszen még nincs annyi tőkénk ahhoz, hogy ez ne fenyegesse a működésünket. Beállíthatunk automata emlékeztetőket a levelezésünkben, de végső esetben faktoringra is adhatjuk a fejünket. (Ám nem árt spórolnunk is ott, ahol lehet!)

A sikernek ára van

A vállalkozóknál nincs nyolcórás munkaidő, nincs vakáció, az üzlet nem megy szabadságra. Ezért a sikernek nagy ára van: a személyes szabadidő, a magánélet drámai zsugorodása. Ez a probléma azonban megfelelő időgazdálkodással kezelhető – és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy hiába vagyunk sikeresek az üzleti életben, ha ezt nincs kivel megosztanunk.

A kontroll az időgazdálkodás kulcsa
„Alapvetően lusta vagyok, tudod, az okosan lusta fajtából való” – mondja magáról David Allen. Az motiválta időgazdálkodási módszere kidolgozásában, hogy a feladatok egyszerűbb elvégzésének a módját keresse, és mindig is az érdekelte, hogy kevesebb legyen rajta a nyomás, a stressz, és ne végezzen felesleges munkát.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo