hirdetés

Ha tegeződünk, tegeződjünk jól!

A magyar nyelv varázslatosan gazdag. Lehetőségünk van arra, hogy belátásunk szerint önözzük, magázzuk vagy tegezzük egymást. Ugyanakkor egyre több vállalkozás esetében – különösen, ahol az y generáció tagjai szép számmal képviseltetik magukat - tapasztalhatjuk azt, hogy a cég kultúrájának része a tegeződés. De számtalan csapdát rejt!
hirdetés

mert a tegezés tényétől, a valóságos kapcsolati viszonyok – például: vezető-beosztott, nő-férfi, vagy az a tény, hogy éppen most ismerkedtünk meg valakivel - nem változnak. Ezért is egyre aktuálisabb a kérdés: Hogyan is kell jól tegeződni?

Vigyázzunk a szavainkra

Tegeződni is sokféleképpen lehet. Noha a munkahelyi kommunikáció szókészlete is hétköznapibbá vált, a baráti körben megszokott közvetlen stílus, szleng, illetve argó használata egy munkahelyi környezetben, jó esetben kevéssé professzionálisnak, rosszabb esetben bárdolatlannak hat.

A túl korai tegeződés
Van egy régi mondás: Előbb a szív tegezzen, azután a száj. Elgondolkodtató és ma is fontos ennek a mondatnak az igazsága: hiszen ha valakivel összetegeződtünk, már nem lehet semmissé tenni. Ez a viszony örökre fennmarad.
Maradjunk udvariasak

Tegezve is lehet udvariasan fogalmazni. A tapintatos fogalmazás, illetve az olyan varázsigék, mint például a kérem, köszönöm, légy szíves használata, vagy a másik mondandójának figyelmes végighallgatása, nem annak függvénye, hogy tegeződünk vagy magázódunk-e. Ezek elmaradása tehát nem a „tegezés” hibája, hanem a tegeződőé.

Erre különösen az írásbeli kommunikációnál érdemes figyelni, mert a beszéd során a nonverbális gesztusok tudják tompítani a szerencsétlenebbül megfogalmazott mondatok élét, egy e-mailben, vagy SMS-ben már nincs, ami mentse a helyzetet.

Ne bizalmaskodjunk

A tegeződés a munkahelyen a közösséghez való tartozás élményét, illetve a könnyebb (közvetlenebb) kapcsolattartást szolgálja. Ugyanakkor a munkahelyi kollégánk, felettesünk, vagy a cégtulajdonos attól, hogy éppen együtt dolgozunk, még nem a barátunk. A magánügyeink (családi problémák, az előző esti „elhajlás”, egészségügyi állapotunk vagy személyes pénzügyeink) éppen úgy nem tartoznak a munkatársainkra, ahogyan a tegezés ténye minket sem jogosít fel kollégáink személyes szférájának megsértésére. (A tegeződés a kétértelmű, sikamlós megjegyzésekre, „beszólásokra” végképp nem ad felhatalmazást.)

Kép:Pixabay

Kerüljük a kéretlen véleménynyilvánítást

Természetes, hogy valamennyien véleményt alkotunk szinte minden elénk kerülő kérdésről. Azonban az, hogy van véleményünk valamiről, még a magánéletben sem jelenti azt, hogy kéretlenül a másikra kellene zúdítanunk. Egy munkahelyen, ez fokozottan igaz.

Akié a felelősség és a hatáskör, annak a joga eldönteni azt is, hogy kit kér meg arra, hogy véleményt mondjon az adott kérdésben. Mindenbe kéretlenül (illetve hatáskör és felelősség híján) beleszólni – nem jó politika, különösen, ha sikeres karriert szeretne építeni valaki.

Nem kell a "te"

A személyes névmások mondatba való állandó belepasszírozása nélkül is kiderül, hogy önözzük vagy tegezzük egymást. Érdemes ugyanakkor arra is odafigyelni, hogy a személyes névmás, az adott állítást vagy kérdés valóban sokkal személyesebbé teheti. Nem ugyanott van a hangsúly, ha valakitől azt kérdezzünk „Mi a véleményed?” vagy azt, hogy „Neked, mi a véleményed?”.

Ám, ha szükségtelenül teletűzdeljük a mondatainkat személyes névmásokkal, beszédmódunk távolságtartóbbnak, sőt személyeskedőbbnek is hat.

Sokan vannak, akik nem lelkesednek a „tegeződős cégkultúráért”. Ám ha megtudakoljuk az okot, gyakran az a válasz, hogy a tegeződéssel járó aránytévesztést és téves helyzetértékelést nem kedvelik igazán.

Most, amikor egyre nagyobb teret nyer a tegeződés, érdemes hát arra fókuszálnunk, hogy ha valakivel tegeződünk, tegeződjünk „jól”.

S aki jól tud tegeződni, annak a nem tegező megszólítási és társalgási módok (önözés, magázás) sem szoktak gondot okozni.

Erdős Zsuzsanna üzleti etikett tanácsadó és coach www.erdosetikett.hu

 

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo