Fontos változás a netes kereskedőknek!

Február 15-től a gyakorlatban is elindult a fogyasztói panaszok hatékony, elektronikus kezelésére létrehozott online vitarendezési platform (OVR). Az Európai Bizottság által működtetett online platform a mindennapos üzleti gyakorlat szempontjából is hozott lényeges jogi változásokat”– tájékoztat Torsten Braner, a Taylor Wessing e|n|w|c ügyvédi iroda jogásza.

Az új rendszerben többletkötelezettsége az elektronikus - webshopon keresztüli, vagy más elektronikus módon, pl. e-mailben - kereskedelmet folytató kereskedőknek keletkezett. Az érintett szerződések köre pedig az általuk a fogyasztókkal kötött online adásvételi vagy szolgáltatási szerződések.

A kereskedők kötelesek az OVR létéről tájékoztatni a velük a fenti módon szerződést kötő fogyasztókat. Emellett meg kell jeleníteniük honlapjukon az OVR-re mutató linket, méghozzá a fogyasztó számára könnyen elérhető módon, meg kell adniuk továbbá saját e-mail címüket is. Az OVR az alábbi linken érhető el: http://ec.europa.eu/consumers/odr/.

Kép: Mastercard

„Azoknak a kereskedőknek, akik kötelesek egy vagy több alternatív vitarendezési fórumot igénybe venni a fogyasztókkal való viták rendezése érdekében, vagy magukat kötelezik erre, tájékoztatniuk kell online felületükön a fogyasztókat az OVR létéről és arról, hogy az vitarendezéshez igénybe vehető. E-mailben történő ajánlattétel esetén mindezt az e-mailnek kell tartalmaznia” – hívja fel a figyelmet Torsten Braner. Kiemeli: a fenti információkat a kereskedőnek be kell építenie az adott szerződésre érvényes ÁSZF-be is.

A jó webshop olyan, mint egy sakkozó
A webes értékesítés hihetetlen tempóban nő. De merre fejlődik majd tovább? Hogyan lesz majd a bolt egyszerre minimál és élményszerű? A várható webáruházi trendekről beszélt a Piac & Profit KKV-Akadémiáján Kulcsár István Róbert, a Webshop Experts szakértője. Itt találja a részleteket.
Súlyos szankciók

Fontos tudni, hogy a fenti kötelezettségek nem teljesítése esetén az érintett kereskedő szankcionálható. A rendelet a tagállamok hatáskörébe utalja a megfelelő szankciókra vonatkozó szabályok megállapítását. Ez a szankció nálunk, Magyarországon a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény rendelkezései szerint, az ügy súlyától és egyéb körülményektől függően 15 ezer forinttól akár 500 millió forintig terjedő fogyasztóvédelmi bírság.

Tehát akit érintenek az OVR-rel kapcsolatos új szabályok, azok mindenképpen tegyék meg a szükséges lépéseket, javasolja a szakjogász. Ezzel egyrészt elkerülhetőek a szankciók, másrészt a várakozások szerint ez a kezdeményezés ténylegesen elő fogja segíteni az Európai Unión belüli online kereskedelemmel kapcsolatos fogyasztói jogviták gyors, hatékony és békés elrendezését.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo