hirdetés

E-kereskedelem: nálunk még mindig az utánvét a király

A rendelések 58 százalékát még készpénzben fizetjük, ami azt jelenti, hogy vagy boltban adjuk le a pénzt vagy a futárnak nyújtjuk át. Mégis igaz, hogy online kártyás fizetési lehetőség nélkül ma már egyetlen webshop sem tud létezni, derült ki a Piac & Profit Webáruházi trendek - 2018 című konferenciáján.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

"Európai szinten ha nincs kártyás megoldás az oldalunkon, akkor halott a történet", mondta Dr. Horváth Attila, a BIG FISH Payment Gateway üzletvezetője. Ha egy webáruháznál lehetőség van a kártyás fizetésre, az már eleve egy "biztonsági szűrő", fogalmazott Horváth. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a bank letesztelte és ellenőrizte a céget, mely az online áruházat üzemelteti: tényleg azt az árut árusítja-e, amit hirdet, tényleg a cégvezető nevére van-e bejegyezve a vállalkozás?

Így fizet a magyar ma

2017-ben 25 százalékkal nőtt a kibocsátott kártyák száma, 9 millió fizetésre alkalmas kártya volt forgalomban, melyekkel 4300 milliárd forint értékben vásároltak (nyilván ennek töredékét online).

Digitalizálódó B2B
A cégek közötti tranzakciós kommunikáció is digitalizálódik. A nagy logisztikai vállalatoknál gyakran kötelező, hogy a számlázás és az utalás elektronikus legyen, sőt a fuvarlevelek is elektronikusak, a sofőrök okostelefonon kijelzett QR-kódokkal jutnak be telephelyekre a szállítmányaikkal.
"Robbanásszerűen terjed az elektronikus dokumentumok elterjedtsége a piacon. Egy nap alatt el lehet látni elektronikus számlaképességgel egy vállalkozást, húsz perc alatt megoldható. Ez a beszállítói szerződések újratárgyalásánál már szempont, mert bizonyos dokumentumszám felett túl nagy adminisztrációs költség hárul a cégekre ", mondta Sági Balázs, a First Businesspost Kft. munkatársa.
Az e-kereskedelemben nálunk sajnos még mindig az utánvét tarol. A postai csomagfelvétel is közkedvelt módja a termékek kézbesítésének, mert rugalmas. Kevesen tudnak a mai világban otthon ülni és várni a futár által megadott órákban. Budapesten ezért egy csomag kiszállítása 1,8 kiszállítást jelent, vagyis a futár többször is megkísérli a kézbesítést.

"Az utánvét még akadályozza az új technológiák térnyerését", mondta Bengyel Ádám vezérigazgató a Foxposttól, mely automatizált fixpontokat, vagyis csomagautomatákat üzemeltet országszerte.

A csomagautomatáknál egy-egy payment terminál telepítésének költsége 1300 euró is lehet, ami szintén nem segít a fejlődésben. Sokan még beugranak a boltba, hogy ott fizessék ki az árut, de nem akarják hazacipelni a terméket, erre házhoz szállítást vagy fixpontos átvételt igényelnek.

Ócska furgonok - közlekedési dugóban

"Magyarországon nagyon nő a csomagforgalom", mondta Bengyel, utalva rá, hogy a pesti csúcsforgalomban a csomagszállító cégek teherautói és furgonjai ott dekkolnak elakadva a többi autó között. Véleménye szerint az intenzív csomagforgalom "szabályozási szintet fog elérni".

Jelenleg az országban 6-8000 pont van, ahol csomagot lehet átvenni, köztük 150 nonstop postapont, ami nyilvánvalóan minden fogyasztó álma. (85 százalék este 8-kor bezár.)

A piac átrendeződése várható a következő 2-3 évben, zsugorodni fognak a pontok, véli Bengyel, a nem megfelelő fixpontokkal felmondják majd a szerződéseket, s a munkaerőhiány is nehezíteni fogja a helyzetet. A csomagszállító járműflotta sok kívánnivalót hagy maga után, sok furgon pocsék állapotban van, mégis ezekkel szállítják ki azt, amit a "sok pénzért csinosított webshopon targetálva adtak el."

Kép:DHL

118 000 darab POS (point of sale) és VPOS-terminál (azaz webes fizetési terminál) működik a hazai piacon, 2014 első negyedévében ezek száma még 90 000 volt. Ezekre általában 0,9 százalék jutalékot számítanak fel és 20 forintot tranzakciónként, ami havi egymillió forintos forgalomnál 12 800-15 000 forintot jelent, ismertette a viszonyokat Kovács Viktor Zoltán, a K&H Bank KKV-Marketing igazgatója.

Ha valaki azt akarja, hogy ne jelenjenek meg a bankkivonatában az online vásárlásai és a megvett termékek tételesen, igénybe vehet pre-paid kártyát is, vetette fel Dr. Horváth Attila.

A webshopoknál is számít a versenyjog
Az Európai Bizottság négy nagy háztartási elektronikai céget (Asus, Philips, Pioneer és Denon & Marantz) sújtott több, mint 111 millió eurós bírsággal – tájékoztatott a CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Iroda. Az eljárás 2017 februárjában indult meg, ugyanis felmerült annak a gyanúja, hogy az említett cégek meghatározzák, hogy az online kereskedőik (tipikusan web áruházak, amelyeket kisebb vállalkozások üzemeltetnek) milyen áron értékesíthetik tovább termékeiket.
Jól kell kommunikálni a vevő felé, hogy ha visszamondja a vásárlást, hogyan jön vissza hozzá a pénz. Fontos tudni, hogy a visszatérítéshez (refund) nem kell a vevővel bármit egyeztetni. A bank lehetővé teszi a visszautalást.

"Csicsergik a madarak, hogy idén megkapjuk az Android Payt", tette hozzá Dr. Horváth. 2019, június 15-től bevezetik nálunk is az azonnali utalási rendszert, vagyis maximum 5 percen belül megjelenik a nagy összegű utalás is, 10 millió forint alatt pedig azonnal.

Így fizethetnénk holnap

A jövő az eszközökben könnyű (asset light) modellé, vagyis a webáruházak nem saját infrastruktúrát építenek ki, hanem alvállalkozói hálózattal oldják meg a csomagok kiszállítását, mondta Bengyel.

Az iparág jövőképét már klipekben harangozzák be a fejlesztők. Az egyik elképzelés szerint furgonszerű szállítójárműben fiókos rendszerben állnának a kerekes minirobotok, melyek legördülnének és kiszállítanák a ház kapuáig a csomagot. Igaz, olyan videó is készült, melyben az utcai járókelők billentik át a nehézségen a megakadt kerekű robotot.

A másik vízió a drónos megoldás, ezt már több nagy brand is favorizálja (pl. Amazon, Walmart). A kertes házak kertjébe egy oszlopszerű fogadópontot kellene építeni, erre szállna le a -kamerával teret és objektumokat érzékelő- drón, rárakná a tetejére a csomagot, onnan liften jönne le az oszlop belsejében a doboz, s egy kinyitható ablakon keresztül lehetne kivenni.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo