hirdetés

Borbély László: létezhet boldog vállalat?

A szervezetfejlesztés a félelmekkel foglalkozik, ezeket szereli le, hogy ne álljon a fejlődés útjába. Ha a vezető és csapata hatékonyan és örömmel, elkötelezve tud együtt dolgozni, akkor magas a szervezeti boldogság. Többek között erről beszélt Borbély László a Piac & Profit Szervezetfejlesztés 2017 című konferenciáján.
hirdetés

A cégvezető "elkötelezett, mániás, melózik. Ő az, aki benne van a körforgásban. És ez a baj. Nem lát ki és nem látja kívülről a dolgokat, ezért nem tudja hatékonyan fejleszteni a vállalkozását. A teremtő vezető máshogy működik", kezdte mondandóját a Piac & Profit egy korábbi, A növekedés csapdái című konferenciáján Borbély László, a színészetet szervezetfejlesztéssel felcserélő executive coach, az SPA Tudásbázis Kft. munkatársa.

Minden magára valamit is adó, hatalmi pozícióban lévő vállalkozó, politikus, közéleti személyiség, közgondolkodó célja elvileg az lenne, hogy a tudatossága emelésén fáradozzon. "A tudás hatalom. A tudást fejleszteni kell, ez folyamatos karbantartást igényel." Ha a cégvezető ezt komolyan veszi, akkor "nem lesz másra ideje." Ez nyomós ok arra, hogy másra testálja a vállalkozás ügyeinek és embereinek napi szintű menedzselését. Mert a cégvezető dolga a stratégiai döntések és az új irányokba való fejlesztés lenne.

Az alapvető kérdés az, hogy az egyén "tehetséges-e ahhoz, amit csinál. Teljesítményt tudunk mérni. De kompetenciát is. Ami már tehetség kérdése. Akkor tervezzünk expanziót, ha megvan a megfelelő hozzáállás," vagyis az elkötelezettség a kemény munkára, a profizmus, a tehetség, a motiváció, az intelligencia és a kitartás.

A csapatépítésnek nem arról kell szólnia, hogy "iszunk, hányunk, belefekszünk", mondta Borbély, aki dolgozott már olyan multinál, ahol a felsővezető alatt négy szinttel dolgozó munkatárs nem tudta, hogy ki a cég első embere. "Sosem találkoztak."

Borbély László
Kép:PP

Az ideális vezető

Borbély vallja, hogy nem igaz az a széles körben vallott nézet, miszerint a jó szakemberekből lesz jó vezető. "Ez százból kilencven esetben csapda." A szakember ugyanis túl aprólékos és túlságosan szakbarbár ahhoz, hogy egy cég egészét hatékonyan tudja menedzselni. A vezetői képességek teljesen mások.

  • Jövőkép kommunikálása.
  • A csapat összefogása.
  • Alkalmazottak felhatalmazása.
  • Rövid távú sikerek felmutatása, dicséret a munkatársaknak.
  • Új megoldások intézményesítése.
  • Folyamatos kommunikáció.
Azok a fránya félelmek

Borbély a Piac & Profit Szervezetfejlesztés 2017 konferenciáján is tartott előadást, melyben azt hangsúlyozta, hogy ez az évszázad a gyorsaságról szól. "Az ipari forradalom óta szervezetekről beszéltünk. Aztán jöttek a göröngyök belülről. Ma azért hívjuk a HR-t szervezetfejlesztésnek, mert egyre komplexebb a világ," az emberi erőforrást nem lehet különválasztani a külső piaci, ökológiai, gazdasági, rendszerszintű körülményektől és a szervezet struktúrájától.

Boldog emberekkel jobban működik a szervezet
Mindenki a kompetenciáról beszél, holott a munkavégzés igazi alapköve az attitűd, a hozzáállás és a saját tehetségünk pontos ismerete, vallja a színészetet kommunikációs, majd szervezetfejlesztő szakmára felcserélő Borbély László. A szervezeti problémák gyakran az egyén kiégéséből erednek, a burnout pedig abból, hogy nem vagyunk tisztában saját erőnkkel és tehetségünkkel.
"A szervezetfejlesztés nagyrészt a félelemmel foglalkozik", véli Borbély. Ha az ember "nem reziliens, nincs rugalmas ellenállása", akkor előfordulhat, hogy leveti "a profi viselkedést és a stressz hatására olyat tesz, amit az utcán vagy a családjában sem tenne. Láttam már embereket verekedni az irodában."

Gyakran a változástól, az újtól való félelmek a fékező erők. És ez informális úton érvényesül. Borbély hallott egy angol nyelvű coachot, aki szent meggyőződéssel állította, hogy a pletyka is vállalati erőforrás. A főnök új rendelkezéseit a konyhában tárgyalják ki, véleményezik. És a kollektíva gyakran ellenáll.

Boldog vállalat

"A 21. századot megelőző két évszázadból mindkettő a vállalat hatékonyságáról szólt. A projekt és a munkavállaló szolgálja-e a vállalat nyereségességét? Elégedett-e a vevő, kevesebb-e a reklamáció, erősödik-e a good will?"

Ma már egy olyan szempont is jócskán bejátszik a cégek sikerébe, amit úgy hívunk, hogy szervezeti boldogság. Mert létezhet boldog vállalat, ahova az alkalmazottak örömmel járnak be dolgozni. Ott a munkavégzés során gyakran flow-élményt élnek át. Maximális hatékonysággal dolgoznak, belefeledkeznek a feladataikba.

A vállalat olyan élő, organikus szervezet, amit "ha nem edzünk, elkezd erodálódni. Egyetlen szerv sem önjáró, folyamatosan karban kell tartanunk." Világunk nagy bajban van. "Meg kell változtatnunk a világot. Tudásalapon", vallja Borbély.

A kiégés fázisai
3-6 hónap: idealizmus, bizonyítási kényszer, individualista, egyénieskedő magatartás.
6-24 hónap: realizmus, tudja és akarja, csapatjátékos.
24-60 hónap: stagnációs fázis, visszaesik a teljesítménye, tudja, hogy elment a szánkó, és hogy több energiába telne utolérni. "Elég könnyű ide leesni, csak mondom," jegyezte meg Békési Gábor, a Vállalati Vitalitás Index kifejlesztője, a SPA Tudásbázis munkatársa.
60 hónap után: frusztrációs fázis, feszült, agresszív, keresi a helyét.
Apatikus fázis: hitevesztett, cinikus.
"Ha a vezető nem segít, akkor idejut a munkatárs," mondta Békési. A legjobb, ha az embernek saját belső motivációja van, és azt nem a külső féltől várja. A belső motivációval (self-drive) bíró egyén munkaeredménye tartó, ha viszont a főnöktől kapja a motivációját, akkor csak időleges. A belsőleg motivált ember képes többfókuszú munkaképzésre, a külsőleg támogatott általában nem.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo