hirdetés

Kürti Sándor: ne tárolj értékes adatokat pendrive-on

Az emberi trehányság még ma is túltesz az adattároló technológiák biztonságán - vallja Kürti Sándor, az adatbiztonsági szakma doyenje, aki a cégek adattárolási dilemmáit elemezte a Piac & Profit Adat – Az új kincs című konferenciáján.
hirdetés

A gazdaság története nagyjából így fest: először terménnyel kereskedtünk, aztán a földtulajdonhoz és az abból nyert javakhoz kötődött a hatalom. Várakat és falakat építettünk ezek védelmére.  Később a nemesfémek domináltak, mint értékmegőrző fizikai dolgok -akár aranyrudakként, akár ékszerek vagy érmék formájában-, mert kevés van belőlük, majd egyre inkább a papírpénzbe vetettük a bizalmunkat, ez lett a csereeszköz.

Aztán eljött a nagyvállalatok kora és a termékek, a nagy árukészletek lettek a gazdagság, illetve a pénzkeresés letéteményesei, adott rövid történeti áttekintést Sándor Zsolt András, a Gill & Murry partnere. Ma már a pénz is gyakran bináris kód a számítógépes rendszerekben, s a termék sem ér önmagában semmit, ha nem kapcsolódik egy hatékony értékesítési és logisztikai rendszerbe. Ami számítógépes adatkezelést feltételez.

Sok adatot kezelünk: hogyan csináljunk belőle pénzt?
Minden cég adatok tömegét kezeli, de a magyar KKV-k még a román üzleti szektor szereplőihez képest is lemaradásban vannak az adatok hatékony használatában. Pedig csökkenthetők a költségek és növelhető a bevétel, ha jól bánunk az adatokkal. Erre szolgáltak tanácsokkal a Piac & Profit által rendezett Adat – Az új kincs: Hogyan termel profitot az adat? című konferencia előadói.
Még nem használjuk jól őket

Napjainkban az adat az új kincs. De vajon mennyit ér egy  adat? Ez korunk kulcskérdése. A válasz persze az, hogy „attól függ…” Az értéke relatív. 2015-ben 2,5, 2016-ban 2,8, 2017-ben 3, 2018-ban 3,2 millió online vásárló volt Magyarországon, akik tavaly 425 milliárd forintot költöttek el a neten. „Ha van egymillió érvényes email-címem, akkor potenciálisan az e-kereskedelem forgalmának harmadára is szert tehetek” – mondta Sándor Zsolt András.

Pendrive vs. mágneses adattárolás

„Az informatikai sztrádán minden törik. A GDPR végre olyan gondolata az EU-nak, ami azt szolgálja, hogy senki se garázdálkodhasson minimális adatvédelmi gyakorlattal az adatainkkal és főleg ne csinálhasson pénzt belőle. A három óriáscég, nevet nem mondok, tudjuk melyekre gondolok, elképesztően nagy üzletet csinálnak abból, hogy az unióban élő emberek adataival sáfárkodnak. Ezt belülről látom, mert tagja vagyok a 2012-ben alapult ENISA-nak, ami egy 20 fős grémium” – mesélte Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke.

„Az üzlet 80 százalékban még mindig mágneses adattárolókon folyik. 2035-ig megvan a helyük a világban. Féltsék az érzékeny adataikat a pendrive-októl. Az legfeljebb időleges adattároló. Az értékes adataikat azonban ne erre tegyék” – tanácsolta Kürti.

Kürti Sándor
(fotó: PP/Bánkuti András)

 

Kürti szerint nincs olyan, hogy tökéletesen biztonságos adattárolási technika. „Mert pont olyan trehányak vagyunk, mint tíz, húsz éve vagy hatmillió esztendeje. Leejtjük a notebookot, leöntjük vízzel, kakaóval.” Ma azonban ennél jóval több veszély leselkedik a számítógépeken tárolt adatainkra. Oda kell figyelnünk, hogy az adatokat „ne veszítsük el, ne lopják el, ne írják át”, sorolta Kürti.

Spam az egész világ

„A rendszereink tele vannak szeméttel, spammel. A cégek megveszik a nagy GB-s rendszereket, amik hússzor vagy ötvenszer nagyobbak, mint a saját adataink. De kell a kapacitás, hogy működni tudj az interneten.”

A baj az, hogy jönnek az IT-cégek és azt mondják a céges ügyfeleknek, hogy „ van egy jó megoldásom. Soha ne higgyenek egy szolgáltatónak, hogy az tök jó. Mert általában nem kompatibilis azzal, amit már megvettem. Köze sincs ahhoz, hogy milyen rendszerem van. Hogy milyen gyógyszereket szedek. Pedig a Mercedes autóba sem engedik, hogy más autó alkatrészét betegyék, mert nem minőségbiztosított.” Hasonló sztenderdnek kellene magától értetődőnek lennie a számítógépes adattárolásban is, hiszen az adja minden cég működésének gerincét.

hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo