A mezőgazdaságot is gyökeresen átalakítják a drónok

A precíziós gazdálkodás az elsők között fedezte fel a drónokban rejlő lehetőségeket. A földek felmérése, az adatok kiértékelése és hasznosítása a mezőgazdasági tevékenység során egyre nagyobb teret hódít és forradalmasítja a modern gazdálkodást. Az agro-drónok felhasználásról írt a clue-drone.hu blog.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csakúgy, mint a legtöbb ipari területen, a mezőgazdaságban is a drónok legegyszerűbb felhasználási módja az egyszerű légifotózás vagy videózás. Költséghatékonyan és körberepülhetünk nagy területeket, felügyelhetjük, hogy bizonyos munkafolyamatok hogyan haladnak vagy csak szemmel tarthatjuk a földünket nagyobb távolságból is.

A drónnal készített térképek jelentősen olcsóbbak, mintha helikopterrel, repülővel, vagy akár műholdak segítségével készítenénk ortofotókat a területről. Drónnal térképet készíteni gyors, és nem utolsó sorban rengeteg adat nyerhető az így szerzett nyersanyagból.

Kép: drone.nl

A módszer lényege, hogy a mezőgazdasági drón egy célszoftverrel párosítva lerepül egy útvonalat, miközben kamerájával nagyfelbontású fotókat készít az alatta fekvő területről. Ezeket a képeket később egy szoftver összefűzi és létrehoz belőle egy nagyfelbontású, GPS koordinátákkal ellátott ortofotót.

Mérések

A drónok segítségével készült térképen szoftverek segítségével pontos méréseket végezhetünk – mérhetünk távolságokat, területeket, sőt néhány megoldás a legfejlettebb drónok magasságérzékelőjét is ki tudja használni, így akár pontos domborzati térkép és készíthető, sőt térfogat is mérhető.

Képzeljük csak el, hogy a területen fekvő, felhalmozott szénabálák pontos térfogatát egyszerűen, gyorsan, és pontosan megmérhetjük anélkül, hogy akár hozzájuk kellene érnünk.

A drónokból kinyert térképek GPS koordinátákkal ellátott képekből állnak, amelyek felhasználásával egyszerűbben vezérelhetők

Robotokkal helyettesítené a méheket a Walmart
Világszerte nagy probléma, hogy megcsappant a beporzást végző méhek populációja. Az élelmiszer, a kozmetikai és a divatipar is érintett, hiszen rengeteg növény függ a beporzástól. A Walmart repülő minirobotokkal végeztetné el a beporzást. A méhpopuláció csökkenése miatt leginkább a kakaóbabot és a csokigyártást fenyegeti veszély.

 a precíziós mezőgazdaságban használt munkagépek. Sőt néhány gyártó már lehetővé tette, hogy a térképek egy az egyben importálhatók legyenek gépeikbe.

Károk, betegségek

Drónnal olyan analízis készíthető, amely meg tudja állapítani például a növények állapotát. A növényzet levelei másképp verik vissza a fényt ha egészségesek, illetve ha nem. Ez egy bizonyos fok után már szabad szemmel is látható, ám ekkor legtöbb esetben már késő intézkedni és szinte elkerülhetetlen a terméshozam csökkenése.

Bizonyos algoritmusok képesek arra, hogy megbecsüljék a különböző természeti erők által okozott károk mértékét. Pontosan megállapítható, hogy adott káresemények a terület mekkora százalékát érintik, és ebből kikalkulálható a keletkezett kár is.

Újdonság a permetezés

A legújabb irány a drónos permetezés, amely jelenleg leginkább a munkagéppel nehezen, vagy egyáltalán nem megközelíthető földeknél lehet hasznos. Ezeket a területeket kézi permetezővel kellett karban tartani, aminél a drónos permetezés 20-60-szor hatékonyabb.

Köszönhetően a drónon elhelyezett szenzoroknak, a gép – a szél figyelembevételével – pontosan annyit permetez és pontosan oda, ahova szükséges. A permetező drónok azonban jelenleg még nagyon korlátozottan érhetőek el a piacon, így ez a technológia csak a következő évekre várható a gyakorlatban.

Kukoricára figyel a legtöbb drón

Egy amerikai jelentés szerint a legtöbb drón projekt a mezőgazdasági területen a kukoricatáblákat figyelte, ezt követik a búzafélék, a szója, a burgonya és takarmánylucerna.

A drónokhoz kapcsolódó elemzéseket leggyakrabban a 400 hektárnál nagyobb birtokok veszik igénybe – ők teszik ki az összes birtok 35%-át, de a 20-40 hektáros területek is felismerték a kinyerhető adatok jelentőségét.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo