Drón cikkek


Bevethető az első magyar harci drón

Bevethető az első magyar harci drón 

Elkészült az első magyar gyártású Lynx - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Felpörög a magyar drónipar

Felpörög a magyar drónipar 

Új vállalatba szervezi drónvédelmi képességeit a 4ig csoport.
Ukrán könyveket égetnek az oroszok

Ukrán könyveket égetnek az oroszok 

Ukrajnai háború - Ukrán hírszerzés: Oroszország hamarosan újabb iráni drónokat kap.
Pontosan kiket érintenek a legújabb EU szankciók Iránban

Pontosan kiket érintenek a legújabb EU szankciók Iránban 

Ukrajnai háború - Az EU további emberekre és egy szervezetre vetett ki szankciókat.
Új, hivatalos szakma a piacon, ez tetszeni fog, jól fizet

Új, hivatalos szakma a piacon, ez tetszeni fog, jól fizet 

A technika fejlődése újabb szakmákat hívott életre Magyarországon. A drónok egyre többféleképpen hasznosíthatóak, már nemcsak a filmiparban, hanem az agrárszektorban is. Ezt felismervén a Nébih kezdeményezésére új képzés indult: a növényvédelmi drónpilóta alapképzés. Magyarországon elsőként az ABZ Drone Kft. szerezte meg a jogot, hogy megszervezhesse és elindíthassa az oktatást.
Kína is belekeveredett az ukrajnai háborúba

Kína is belekeveredett az ukrajnai háborúba 

Felfüggesztette tevékenységét Oroszországban és Ukrajnában a DJI Technology nevű, kínai dróngyártó, ezzel elsőként szüneteltetve oroszországi működését a kínai technológiai vállalatok közül az ukrajnai háború kezdete óta - számolt be internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.
Nem akármire használnák a magyarok a drónokat

Nem akármire használnák a magyarok a drónokat 

Átlag feletti mértékben nyitottak a budapestiek az innovatív városi légiközlekedési eszközök alkalmazására egy hat európai nagyvárosra kiterjedő nemzetközi kutatás szerint - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Egészen új, hatalmas koalíció alapult Magyarországon

Egészen új, hatalmas koalíció alapult Magyarországon 

Több mint hatvan tagja van az új szervezetnek.
A drónok harca: drága mulatság lehet a szabálysértés

A drónok harca: drága mulatság lehet a szabálysértés 

Egyre gyakrabban hallhatjuk az ismerős „zümmögést” a fejünk felett: ma már nem készül igényes esküvői videó vagy céges imázsfilm drónfelvételek nélkül, de a modern légieszközöknek hasznát veszi a katasztrófavédelem vagy éppen a rendfenntartók is.
Nézőkkel teli stadiont támadhatnak meg drónokról

Nézőkkel teli stadiont támadhatnak meg drónokról 

Fennáll a veszély, hogy terrorcselekményekre használnak fel drónokat, figyelmeztetett az illetékes uniós biztos. Tele stadiont vegyi fegyverrel támadhatnak meg.

Sürgős áruszállításra kiválóak a drónok 

Az Egyesült Államok Szövetségi Repülésügyi Hivatala kiadta az első engedélyt drónok kereskedelmi hasznosítására. A kísérleti program keretében Virginia államban szállítanak majd azokkal gyógyszereket, élelmiszereket és egyéb, kis súlyú termékeket.

Jól informált belső ember lehetett a drónos támadó 

Brit rendőrségi forrás szerint jól informált “belsős” lehetett a London-Gatwick repülőterén a karácsony előtti csúcsforgalomban a repteret napokig megbénító drónos támadó. Egyébként azóta sem találták meg.

Ellenkező értesítésig tilos a drónos permetezés 

A rendezetlen jogszabályi környezet miatt permetezési célra jelenleg tilos drónokat használni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a társszervezetekkel egyetértésben – sürgeti a szükséges szabályozás megteremtését.

Bekeményít a drónok miatt a brit kormány 

Jelentősen szigorítja az idén a brit kormány a magánszemélyek által működtetett drónok használatának szabályozását. Az intézkedési tervezetben szerepel, hogy novembertől a 250 grammnál nagyobb súlyú drónok tulajdonosainak regisztráltatniuk kell magukat és drónjukat, és vizsgán is számot kell adniuk arról, hogy tisztában vannak-e a drónok üzemeltetésének biztonsági előírásaival.

Minden lyukba belefér a szárnyaszegett drón 

Svájci kutatók olyan drónt fejlesztettek ki, amely módosítani tudja szárnyainak állását s így szűk helyekre is be tud hatolni. Rövidesen programozható lesz arra is, hogy berepüljön egy épületbe.

Könnyen lebuktathatók a drónozók 

Terjednek a drónok – a bűnözésben is. Az amerikai hatóságok az Interpollal együttműködve dolgozzák ki a módszereket a tettesek felderítésére.

Harci helyzetben is önállóan dönthet a mesterséges intelligencia 

Kilencven ország hadseregének van már pilóta nélkül repülő harci eszköze, ötvennek felfegyverzett drónja. A jövő AI-hadviselése súlyos veszélyekkel is jár.

Drónok ellenőrzik az energia hálózatot 

Drónokat is alkalmaz az E.ON, hogy a legkisebb hibát is kiszűrje a hálózaton. A dupla kamerával felszerelt ipari drónok emberi szemmel nem érzékelhető eltéréseket is észrevesznek.

Mindennapi hadviselés: Robotkatonák a drónok ellen 

A héten 75 ország tudósai, szakértői tárgyalnak Genfben a „halálos önműködő fegyverek” eltiltásáról. Ilyen nemzetközi szerződésre sürgős szükség van, mert az olcsó technológia olyan gyorsan terjed, hogy 5-10 éven belül minden ország megengedhet magának ilyen fegyvereket.

Sötét erdőben is tájékozódik az új szuperdrón 

Egy robot, drón, könnyen irányítható utakon, vagy a levegőben – de nem találja meg célját, ha erdő sűrűjében vezető ösvényen indítjuk. Erre találtak megoldást svájci kutatók.

Jogi szabályozás hiányában nem fizeti a biztosító a drónkárokat 

Elérheti a százezer főt is a drónhasználók köre Magyarországon, de közülük elenyésző számban lehetnek azok, akik szabályosan, eseti légtérrel is rendelkeznek. Ez azért problémás, mert annak hiányában a drón által okozott károkat sem téríti a biztosító.

Új termékekkel terjeszkedik a Google 

Két jelentős új termék piaci bevezetését készíti elő a Google: gázzal töltött ballonokkal biztosítják távol eső területek Internet-ellátását és felkészülnek szállító drónok gyártására.

A mezőgazdaságot is gyökeresen átalakítják a drónok 

A precíziós gazdálkodás az elsők között fedezte fel a drónokban rejlő lehetőségeket. A földek felmérése, az adatok kiértékelése és hasznosítása a mezőgazdasági tevékenység során egyre nagyobb teret hódít és forradalmasítja a modern gazdálkodást. Az agro-drónok felhasználásról írt a clue-drone.hu blog.

Önjáró koffer szállítja házhoz az élelmiszert 

Ősztől az amerikai Korger élelmiszerlánc önjáró járművekkel szállítja házhoz a friss élelmiszert. Az Amazon és a Walmart is hasonló rendszert fejleszt, bár ők inkább drónokban gondolkodnak.

Hoz-e biztonságot az egységes szabályozás? 

Egységes szabályozást fogadott el az Európai Parlament a drónok biztonságos használatáról. Az új jogszabály célja, hogy a közlekedésbiztonság mellett a gyártók számára  megteremtse a termék- és szolgáltatásfejlesztéshez elengedhetetlen jogbiztonságot. Jelenleg a drónok nagy részére nemzeti szabályok vonatkoznak, amely megnehezíti a fejlesztők dolgát.

Személyes adatainkat is kileshetik a drónok 

Szigorúbb szabályozást szorgalmaz a drónok használatára az Európai Bizottság. Az új jogszabálytervezet biztonsági és személyesadat-kezelési alapelveket fogalmaz meg, és gondoskodik a magánélet védelméről is.

Drónokkal ellenőrzik az erőműveket Bécsben 

A Wien Energie innovációs projektje keretében ipari drónokkal ellenőrzik a szél- és naperőműveket, valamint a hőerőművek kéményeit Bécsben. Így senkinek sem kell a magasba másznia, és sokkal rövidebb időre kell leállítani a létesítményt.

Robotokkal helyettesítené a méheket a Walmart 

Világszerte nagy probléma, hogy megcsappant a beporzást végző méhek populációja. Az élelmiszer, a kozmetikai és a divatipar is érintett, hiszen rengeteg növény függ a beporzástól. A Walmart repülő minirobotokkal végeztetné el a beporzást. A méhpopuláció csökkenése miatt leginkább a kakaóbabot és a csokigyártást fenyegeti veszély.

A drónok forradalma 

A drónok felhasználása a különböző ipari területeken már igen elterjedt az Egyesült Államokban és Kína fejlett részein, és a közeli jövőben egészen biztosan Magyarországon is forradalmasítják számos iparág, köztük az építőipar tevékenységét - olvasható a clue-drone.hu blogjában.

Civil bojkott kaszálta el a gyilkos robotokat 

Sikeres volt a bojkott az önműködő, gyilkoló robotokat tervező intézet ellen, akik a napokban visszaléptek a katonai célú fejlesztésektől. A robotikai kutatóintézet a több mint száz országban betiltott kazettás bombákat gyártó katonai céggel kötött volna szerződést.

Életmentő műtétekhez visz vért a drón 

Egy amerikai startup drónokon szállítja az életmentő vért az afrikai Ruanda fővárosából a távoli, vidéki kórházakba, akárcsak Tanzániában. A nagy sikerű szolgáltatást bevezethetik az Egyesült Államokban is.

Nem mindenkinek tetszik a Google hadiipari ténykedése 

Az amerikai légierő robotjai használják a Google által kifejlesztett mesterséges intelligenciát – a világcég sok munkatársa viszont tiltakozik az ellen, hogy kutatásaik eredményét katonai célokra is bevessék.

És akkor a sas lecsap 

A genfi rendőrség két sast szerzett be, amelyeket kiképeznek drónok elfogására. Svájcban már több, mint százezer drónt használnak, azok veszélyeztetik a légiforgalmat és segítségükkel a személyiségi jogokat sértő fotók készíthetők.

Az okosfarmokon drónok dolgoznak majd 

Felgyorsult népességnövekedés, erősödő urbanizáció, a még művelés alá vonható földterületek folyamatos csökkenése, a Föld népességének jövőbeli élelmezési problémája, egyre alacsonyabb foglalkoztatás - ezek azok a kihívások, amelyekre az agrárszektornak választ kell találnia az elkövetkező években. Ahogy a PwC tanulmányából is kiderül, az egyre növekvő népesség igényeinek kielégítése nem oldható meg extenzív módon.

A drónok ellen tehetetlenek a vadászok 

Drónokat használ az orvvadászok elfogására az angol rendőrség. Az új technológia alkalmazásával egyre több illegális vadászatot derítenek fel.

Drónok és üzemeltetőik azonosíthatóságát előíró jogszabály született 

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság tárgyalói a drónok használatával összefüggésben a biztonságot és az azonosíthatóságot előíró jogszabályok bevezetéséről egyeztek meg Brüsszelben csütörtökön.

Milliárdokat lehet spórolni a drónok kreatív felhasználásával 

Az energia- és közüzemi szektorban a drónalapú megoldások piaca globális szinten évente 9,46 milliárd dollárra becsülhető – derül ki a PwC új tanulmányából, amely azt vizsgálja, hogy a pilóta nélküli légi járművek kreatív használata miként befolyásolja a vállalkozások működését.

Drónelhárító drón 

A drón, amelyet egyre többen használnak játékszernek vagy kukkolásra, növekvő szerephez jut a harcászatban is. A Raytheon könnyű terepjáróra szerelt harci eszköze lézersugárral semmisíti meg az ellenfél drónját.

Van papírja? - Szigorodnak a drónozás szabályai 

Németországban október 1-től minden, 2 kilónál nehezebb drón reptetéséhez használójának vizsgáznia kell – miközben a kis repülő szerkezetek 80 százaléka ennél könnyebb. A magyar szabályozás ennél jóval szigorúbbnak ígérkezik, de még mindig csak készül: nyárra ígérték, jó, ha jövő májusra elfogadják.

A logisztika jövője az automatizált eszközökben rejlik 

Önvezető kamionok, automatizált raktárak, járműkövetés, drónok – ezek nem egy hollywoodi sci-fi film hívószavai, sokkal inkább a jövő logisztikai megoldásai, melyek elterjedésével a nemzetközi és a hazai áruszállítás sokkal hatékonyabbá, biztonságosabbá és gyorsabbá válhat.

Már idén nyáron indulnak a drón taxik 

A tervek szerint idén nyáron elindítanák az első drón taxi szolgáltatást Dubaiban. Vagyis néhány hónap, és önvezető, repülő járműveket is választhatnak az utasok a hagyományos kocsik helyett. Ez a konkurencia, nem az Uber!

Drónt röptetne? Lehet, hogy nem szabályos 

Rengetegen vásároltak tavaly karácsonykor drónt, várhatóan tavasszal ellepik a levegőt. A hazai szabályozás ugyanakkor egyelőre elég kaotikus. A Magyar Nemzeti Dron Szövetség segítségével összeszedtük mire kell figyelnie annak, aki levegőbe küldené a kis robotot.

Nálunk is leváltják a drónok a postásokat 

Az új, digitális technológia által vezérelt eszközök – például a drónok, automata targoncák – sokkal többet és pontosabban képesek dolgozni, mint az ember, így alkalmazásuk jóval olcsóbbá válik a cégek számára a humán munkaerőnél.

Jogsi és rendszám kell a drónokra is 

Németországban megszigorítják a távirányítású légi járművek (drónok) használatának szabályait, a szövetségi kormány által elfogadott rendelet alapján a többek között bevezetik a drónvezetői jogosítványt az öt kilogrammnál nehezebb drónokra.

A robotoktól védené az embereket az unió 

Az Európai Parlament jogi szakbizottsága a mindennapi életben egyre gyakrabban használt robotok uniós szintű jogi szabályozásának kidolgozását kérte az Európai Bizottságtól. A gyártóknak például fel kellene szerelniük a robotokat olyan biztonsági kapcsolóval, amely veszélyhelyzetben azonnal leállítja őket.

Házhoz szállítás 13 perc alatt - erre képes a drón 

Először kézbesített csomagot az Amazon drónja Nagy-Britanniában. A rendelés leadása után 13 perccel a pilótanélküli gép már meg is érkezett cambridge-i céljához. Maholnap a drónok lesznek a csomagkézbesítés bejáratott eszközei, melyek akár 80%-kal is csökkenthetik a szállítási költségeket.

Újrahasznosítható robotok és láthatatlan fizetés alakítják a gazdaságot 

A technológiai fejlődés legújabb fejleményeit és jövőbeli trendjeit ismertették szakértők a Piac & Profit 2016-os K+F + Innováció konferenciáján. Merre halad a robotizáció, a biotechnológia, a bankolás, az infotech és az elektronika?

6 technológia, amit jó, ha szemmel tartunk 

Számtalan technológiai újítással szembesülünk szinte percenként, sok közülük gyorsan felülírhatja a megszokott üzletmenetet. Mutatunk hat olyan technológiát, amelyre mindenképpen ügyelniük kell a hazai cégeknek!
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Klímablog

Nem szabadulunk az energiaárak emelkedésének rémétől

Nem szabadulunk az energiaárak emelkedésének rémétől  

A fogyasztók kétharmada tudja, hogy miként állhatna át zöld energiára, csak éppen nem akar több pénzt vagy időt szánni erre.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo