hirdetés

Robotokkal helyettesítené a méheket a Walmart

Világszerte nagy probléma, hogy megcsappant a beporzást végző méhek populációja. Az élelmiszer, a kozmetikai és a divatipar is érintett, hiszen rengeteg növény függ a beporzástól. A Walmart repülő minirobotokkal végeztetné el a beporzást. A méhpopuláció csökkenése miatt leginkább a kakaóbabot és a csokigyártást fenyegeti veszély.
hirdetés

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának Környezetvédelmi Ellenőrző Központja (UNEP-WCMC) jelentést adott ki a Cambridge Institute for Sustainability Leadershippel, a Fauna & Flora Internationallel és a University of East Angliával együtt arról, mennyire érintettek a magánszektor szereplőinek ellátási láncai a beporzás folyamatában, pontosabban a beporzó méhek tevékenységében. Hát nagyon. Csak ezt kevesen tudják e cégek közül.

Így élhetik túl a méhek és a méhészek
Az európai méz minőségének megőrzésével, a hamisítás elleni fellépéssel és a termelők támogatásával kapcsolatos javaslatokról foglaltak állást európai parlamenti képviselők. A tervezet átfogó és hosszú távú stratégiát szorgalmaz az európai méhek megvédése érdekében, növelné a termelőknek nyújtott támogatást, főleg, ami a veszteségek miatti kárenyhítést illeti.
Beporzás nélkül az élelmiszernövények közel kétharmada nem kerülhetne élelemként az asztalunkra. A beporzó méhek által nyújtott szolgáltatás évente 577 milliárd dollárt jelent a világgazdaságnak. Ennek az értéknek a felét vadon élő méhek teremtik meg.

Mint ahogy a jelentésből kiderült, a közel három tucat megvizsgált világvállalat többsége nem igazán tudja, a méhpopuláció megcsappanása milyen konkrét veszélyeket jelentene a nyersanyagbeszerzésükre nézve. Pedig a nyersanyaghiányon túl a növények gyengülő minősége is valós veszély. A vizsgált cégeknek kevesebb, mint a fele tudja, hogy mely nyersanyaguk függ beporzástól, vagyis melyek védelmét kellene prioritásként kezelniük.

A vizsgálatban olyan ismert márkák szerepeltek, mint a Mars, a The Body Shop, vagy a PepsiCo.

Kép: Pixabay

Az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar 15 legfontosabb beporzott növénye között van a kakaóbab, a kiwi, a sárgadinnye és a vanília. Mindegyiküknél fenáll a veszély, hogy a beporzó méhek populációjának csökkenése miatt e növényekből kevesebbet használhat fel a két említett szektor. A legnagyobb veszélyben egyébként a kakaóbab van. (A jelentés nem vizsgálta a bioüzemanyaggyártás és a ruhaipar ellátási láncában szereplő növényeket.)

A jelentés készítői szerint a tanúsítványt adó programok, mint amilyen például a fakitermelést vagy az olajpálma-termesztést szabályozza és az ebben utazó cégeket tereli a fenntartható praktikák felé szintén szükséges lenne a méhek és a beporzó tevékenység óvása érdekében. Az ilyen programokban akkor kapnának jó besorolást a cégek, ha csökkentenék a növényvédőszerek használatát és elősegítenék az ökoszisztémák rehabilitációját, megőrzését. Ilyen minősítési programok keretében lehetne pallérozni a céges best practice-eket, s követendő példákat kínálni más cégek számára is. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja e célra hozta létre a Partnership for Pollinators nevű programját, melynek elsődleges célja az együttműködés a piaci szereplőkkel.

Az európai méhfajták felét a kipusztulás fenyegeti
A globális élelmiszerellátás múlik rajtuk, hiszen az élelmiszernövények nagy része beporzást igényel. Nemcsak a neonikotinoid-alapú rovarirtószerek miatt pusztulnak. A mézelő méhek elveszik a vad beporzó fajoktól az élelmet.
Mesterséges beporzás

De ha visszaesés is mutatkozna az élelmiszeripar által igényelt nyersanyagokban és a beporzást végző méhpopuláció létszámában, van B-terv. A Walmart benyújtott egy szabadalmi kérelmet Amerikában, mely szerint robotokkal oldaná meg a beporzást. A virágport szállító robotméhek önvezetők üzemmódban működnének -akárcsak az önvezető autók-, szenzorokkal és kamerákkal lennének ellátva, hogy ezek segítségével ismerjék fel a megporzandó növényeket.

Akár egy sci-fiből is vehetnénk az ötletet, de ez bizony a valóság. Illetve a közeljövő. A Walmart nyilvánvalóan nagyobb kontrollt akar a beszállítói hálózatában zajló folyamatok felett, ezért drónokkal -robotméhekkel- oldaná meg a növények beporzását, hogy így csökkentse a méhpopuláció csökkenéséből eredő veszélyeket. Az ötlet egyébként nem teljesen újszerű. A Harvard University fejlesztői 2013-ban álltak elő a RoboBees, vagyis a "robotméhek" prototípusaival. A Walmart drónméhe annyiban jobb, hogy a Harvard robotjától eltérően ez már nemcsak önjáró, hanem távirányítással is vezérelhető. Az amerikai áruházlánc öt másik szabadalmi kérelmet is benyújtott az illetékes hivatalhoz. Ezek a tervek olyan drónokra is vonatkoznak, melyek a növények egészségét monitoroznák és a kórokozókat (bogarakat) is detektálnák.

(CB Insights, Sustainable Brands, Business Insider)

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo