Mindennapi hadviselés: Robotkatonák a drónok ellen

A héten 75 ország tudósai, szakértői tárgyalnak Genfben a „halálos önműködő fegyverek” eltiltásáról. Ilyen nemzetközi szerződésre sürgős szükség van, mert az olcsó technológia olyan gyorsan terjed, hogy 5-10 éven belül minden ország megengedhet magának ilyen fegyvereket.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az új technika valójában már nem is olyan új: a Egyesült Államok légiereje a balkáni háborúban már 1999-ben bevetett Predator-típusú drónokat, amelyek harcigépekkel együttműködve irányították a légicsapásokat.

Hi-def kamerákkal szerelték fel a drónokat

A katonai robotika azóta is párhuzamosan halad a gépkocsigyártás, általában az ipari termelés fejlődésével és előrehaladott: már a világ 90 országa rendelkezik különböző feladatokra alkalmas repülőszerkezetekkel és több, mint két tucat országnak vannak felfegyverzett drónjai is.

Alapvetően megváltozik a hadviselés: a nagy teljesítményű számítógépek óriási mennyiségű adatot tudnak feldolgozni és a robotok érzékelőihez továbbítani, amelyek képesek az adatokat önállóan értékelni és megfelelő döntéseket hozni.

Kifejlesztettek már messzemenően automatizált légvédelmi rendszereket és mind nagyobb teret nyer a robotika a szárazföldi erőknél is: a robotok pontosabb felderítést tesznek lehetővé, segítségükkel el lehet távolítani akadályokat és az önműködő logisztika lehetővé teszi, hogy a katonák a harcra összpontosítsanak.

Sötét erdőben is tájékozódik az új szuperdrón
Egy robot, drón, könnyen irányítható utakon, vagy a levegőben – de nem találja meg célját, ha erdő sűrűjében vezető ösvényen indítjuk. Erre találtak megoldást svájci kutatók.

A Pentagon 2021-re ígéri az első, önjáró harci járműveket, személyzettel, vagy hibrid változatban. Az orosz hadsereg Szíriában próbálta ki Uran-9 jelzésű önjáró, 30 mm-es löveggel rendelkező harckocsiját.

Az amerikai haditengerészet vízalatti drónokat használ tengeralattjárók, aknák felderítésére, kommunikációra, kommandós műveletek támogatására. Rendelkezik személyzet nélküli csatahajókkal is, amelyeket a parti vizeken vetnek be – és hadrendbe állított ilyeneket a kínai hadiflotta is. Az amerikaiak 2030-2040-ig maradéktalanul integrálni akarják az önműködő fegyver- és felderítési rendszereket a hadrendbe.

Miközben az amerikai katonai vezetés nagy súlyt fektet a robotizálásra, vannak, akik figyelmeztetnek: ne higgyék, hogy a technológiai fölény biztos győzelemhez vezet. Irreális várakozások fűződtek az Irak elleni 2003-as támadáshoz. Bár a támadási szakaszban bevált az úgynevezett kapcsolt hadviselés, az a stabilizálási korszakban látványos kudarcot vallott.

Neue Zürcher Zeitung

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo