Önjáró koffer szállítja házhoz az élelmiszert

Ősztől az amerikai Korger élelmiszerlánc önjáró járművekkel szállítja házhoz a friss élelmiszert. Az Amazon és a Walmart is hasonló rendszert fejleszt, bár ők inkább drónokban gondolkodnak.

A Kroger – írja a Bitport – arra logisztikai problémára keresi a megoldást, mint minden házhoz szállítást is biztosító kiskereskedelmi cég: hogyan lehet megoldani az ún. "utolsó mérföldes", a végpontig történő szállítást, azaz a vásárlóhoz tartózkodási helyéhez legközelebbi logisztikai központból hogyan jusson el a csomag a vásárlóhoz.

Fizessen, ha nem akar parkolni
Az Egyesült Államokban egyre több az önjáró autó. Ami örvendetes – de nem a városoknak, mert elterjedésük elveheti bevételeiket, s így nem marad pénz a közösségi közlekedés fejlesztésére, figyelmeztetnek a kérdés szakértői.
Az Amazon egyelőre főleg drónokkal próbálkozik, és a Walmart ebben is követi.

Ezzel szemben a Kroger, valamint a szállítójárművet fejlesztő cég, a Nuro egyelőre a földi szállításra voksolt. Jogilag ez egyszerűbb eset, hiszen a mostani szabályozások lényegében lehetetlenné teszik azt a fajta felhasználást, amit az Amazon és a Walmart tervezett.

Titkos helyszín

Egyelőre azonban a földi szállítás sem kapott teljes mértékben zöld utat. Vannak államok, ahol engedélyeznek olyan autonóm szállító járműveket akár járdán is közlekedni, melyek össztömege nem halad meg egy bizonyos szintet. Más államok, városok viszont egyelőre tiltják. Ez lehet az oka annak is, hogy a Kroger és a Nuro egyelőre nem árulta el, melyik városban fogják tesztelni a járművet.

Így néz majd ki

A szállító jármű, a Nuro R1 lényegében egy önjáró koffer, amiben mindenféle árut lehet házhoz szállítani. Jóval kisebb, mint egy autó, maximális sebessége pedig 25 mérföld/óra (kb. 40 km/óra). Műszaki tartalmában azonban semmiben sem különbözik a többi önvezető járműtől: tele van érzékelőkkel, kamerákkal, lézerradarokkal (LiDAR), illetve rengeteg kóddal, mesterséges intelligenciával.

Az önjáró szállítóeszközben mintegy húsz csomagot lehet kiszállítani. A vásárló egy mobil alkalmazással tudja kinyitni, hogy kivegye a saját csomagját. A kritikusok szerint egyébként ez is a koncepció egyik leggyengébb pontja: a vevőnek otthon kell lennie, amikor érkezik a robotszállító.

A Nuro fejlesztése egyébként nem egyedülálló. 2015-ben mutatta beaz észt Starship Technogies (a Skype alapítóinak cége) az első földi házhoz szállító eszközt, amely részben önjáró, mert távolról operátor felügyeli a mozgását. Mindössze fél évvel később egy ausztrál startup is jelentkezett autonóm, és kifejezetten pizzaszállításra kifejlesztett járművel. Idén pedig a Toyota is beszállt a házhoz szállítás megújításába: a CES-en mutatott be egy buszszerű koncepciójárművet, amely például mozgó boltok kialakítására is alkalmas lehet.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo