hirdetés

Civil bojkott kaszálta el a gyilkos robotokat

Sikeres volt a bojkott az önműködő, gyilkoló robotokat tervező intézet ellen, akik a napokban visszaléptek a katonai célú fejlesztésektől. A robotikai kutatóintézet a több mint száz országban betiltott kazettás bombákat gyártó katonai céggel kötött volna szerződést.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A Bitport szerdai cikkében azt írja, a Korea Advanced Institute of Science and Technologyt (KAIST) többek között olyan kutatásokat folytatott, melyek katonai célú alkalmazásra kész robotok kifejlesztésére irányultak. Az állami pénzből működő Research Centre for the Convergence of National Defence and Artificial Intelligence (RCCNDAI) a Hanwa nevű védelmi céggel együttműködve autonóm őrrobot (SGR-A1) létrehozásának kezdett neki. A Hanwa egyébként leginkább arról ismert, hogy a több mint száz országban betiltott kazettás bombák egyik fő gyártója.

Az önműködő földi harci eszköz gyorsan kiverte a biztosítékot, és nem csak Dél-Koreában, a KAIST-tal szemben világszerte bojkottot hirdettek. „Nagyon elégedett vagyok, hogy a KAIST elnöke belegyezett abba, hogy nem fejlesztenek halálos autonóm fegyvereket és követik a nemzetközi normákat, melyek megőrzik a mesterséges intelligenciára alapuló fegyverek feletti emberi ellenőrzést azok kifejlesztése során” – nyilatkozta Toby Walsh, a Sydney-ben található New South Wales Egyetem mesterséges intelligenciákat kutató karának professzora, aki elsőként hirdetett bojkottot a koreai kutatóintézet ellen.

Jönnek a fegyvermentes kötvények
Szintet lépett a lakossági kézi lőfegyverek elleni küzdelem az Egyesült Államokban: a világ egyik legnagyobb befektetési alapkezelője, a Blackrock ezentúl olyan kötvényeket ajánl a befektetőknek, amelyekből kimaradnak a fegyvergyártók vagy -kereskedők papírjai.
Az ENSZ-ig juthat a kezdeményezés

„Számos jó alkalmazási területe van a mesterséges intelligenciának, még katonai téren is. Például senkinek nem kellene veszélyeztetnie a végtagjait egy aknamező mentesítése során – ez a feladat ideális a robotok számára. Ugyanakkor nem lenne szabad átadnunk annak a döntésnek a jogát az MI számára, hogy ki élhet és kinek kell meghalnia. Ez az etikai határok átlépésének számít, és új, eddig még nem látott tömegpusztító fegyverek létrehozásához vezet” – foglalta össze Walsh.

Az autonóm fegyverek jelentette fenyegetés miatt nemcsak Walsh aggódik. Tavaly a problémára felhívta a figyelmet a bostoni Future of Life Institute is. A szervezet (amelyben szerepet vállal Elon Musk és tagja volt márciusban bekövetkezett haláláig Stephen Hawking fizikus is) készítette a Slaughterbots című kisfilmet, amely bemutatja, hogy működnének a gyakorlatban a kis méretű, mesterséges intelligenciával működő robotok. A film arra figyelmeztet, hogy ezek a fegyverek rendkívül pusztítóak lehetnek elnyomó rendszerek vagy terrorszervezetek kezében:

A mesterséges intelligenciára alapuló fegyverek és robotok kutatásának betiltása várhatóan az ENSZ Biztonsági Tanácsának közelgő genfi ülésén is téma lesz. Ha sikerül ezt írott formában rögzíteni, akkor azzal elejét lehetne venni a terminátorszerű autonóm gyilkológépek létrejöttének.

A KAIST tagadta, hogy rossz szándék vezette volna őket. Akadémiai intézetként tiszteletben tartják és nagyra értékelik az emberi jogokat és etikai standardokat, olvasható közleményükben. Kihangsúlyozták, hogy az intézet „nem folytat semmilyen, az emberi méltóságot lealacsonyító kutatást, beleértve az emberi irányítás nélküli autonóm fegyvereket is.” Ugyanakkor azzal a válasszal adós maradt a KAIST, hogy miért volt/van szükségük a fent említett Hanwával való együttműködésre.

hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo