hirdetés

Újabb különadó az energiatermelőknek, ezúttal a megújulókat is érinti

Az Európai Unió Tanácsa által szeptember 30-án elfogadott rendelet újabb elvonással sújtja a megújuló energiát termelő cégeket. Kérdéses azonban egyelőre, hogy a már létező extraprofitadó és ezen új elvonás hogyan fog együtt élni a jövőben. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda elemzi a helyzetet.

hirdetés

Az EU-s „különadó”

A péntek délután elfogadott EU-s szabályozás felhívja a tagállamokat, hogy a villamosenergia-termelők (ideértve a megújuló energiát előállító szél- és naperőműveket is) által elért bevételeket maximalizálják és a többletbevételt a költségvetésbe csatornázzák be. Még ha a rendelet önmagában nem „adó”-nak nevezi az elvonást, az lényegében egy, az Európai Unió által a tagállamok számára kötelezően bevezetett adónak minősül és mint ilyen, egy új fejezetet nyit az Unió jogszabályalkotásában.

Zsibrita Boglárka, a Jalsovszky ügyvédje (Fotó: Jalsovszky)Zsibrita Boglárka, a Jalsovszky ügyvédje (Fotó: Jalsovszky)

A rendelet a villamosenergia-termelők által realizált piaci bevételek plafonját az előállított villamosenergia MWh-ját tekintve legfeljebb 180 EUR összegben állapítja meg. A rendelet előírja az ezt meghaladó bevétel tagállamok általi elvonását a piaci szereplőktől. A tagállamok az így szerzett bevételt kötelesek a végső villamosenergia-felhasználók támogatására szolgáló olyan intézkedések finanszírozására fordítani, amelyek enyhítik a fogyasztók terheit.

Az új elvonás december 1-jével lép hatályba. A tagállamok jogosultak azonban, önkéntes alapon, az elvonást ezen időpont előtt is bevezetni.

Extraprofitadó és uniós elvonás együtt?

Kérdéses, hogy a júniustól hatályban lévő és a METÁR és KÁT termelőket sújtó extraprofitadó hogyan fog tudni együtt élni az EU által most bevezetett elvonással. Csak emlékeztetőül, az extraprofitadó alanyai azon KÁT és METÁR engedéllyel rendelkező termelők, akiknek termelői kapacitása 0,5 MW-nál magasabb és nem kötötték meg a MAVIR-ral a támogatási szerződést vagy ez a támogatási szerződés megszűnt. A Kormány ezen megújuló energiát termelőket 65 százalékos extrapofit különadóval sújtja, amelynek alapja az az extra bevétel, amit a támogatott termelők a támogatáson felül realizálnak. Megjegyzendő, hogy ezen termelőket az extraprofitadó mellett egy másik különadó is sújtja, az ún. Robin Hood-adó, amely a termelők adózás előtti eredményét csökkenti.

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo