hirdetés

Újabb hitelminősítőnél verte ki a biztosítékot a gigantikus adócsökkentési terv

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Nagy-Britannia "AA mínusz" államadós-osztályzatának kilátását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ezzel egy időben megerősítette a brit besorolásokat.

hirdetés

A Fitch elsősorban azzal a várakozásával indokolta a lépést, hogy a brit kormány által minap bejelentett nagyszabású fedezetlen - adócsökkentési és energiaár-támogatási elemekből álló - költségvetési program középtávon az államháztartási hiány jelentős növekedéséhez vezethet.

A Fitch Ratings szerint kompenzációs intézkedések nélkül a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államháztartási hiány az idén 7,8 százalék, jövőre 8,8 százalék lehet. Ez a költségvetési pálya 2024-ig a GDP-érték 109 százalékára emeli az államadósság-rátát az idei évre várt 101 százalékról - áll a hitelminősítő előrejelzésében.

A Fitch hangsúlyozza, hogy ez több mint kétszeresen haladná meg az általa az "AA" besorolási sávban tartott szuverén adósok államadósság-rátáinak mediánszintjét, amely jelenleg 49 százalék.

A minap egy másik globális hitelminősítő, az S&P Global Ratings is stabilról negatívra rontotta a brit államadósság-osztályzat kilátását, szintén azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a brit kormány által minap bejelentett nagyszabású adócsökkentési program, valamint a háztartások energiaszámláinak kordában tartását célzó, ugyancsak jelentős értékű intézkedéscsomag az évtized közepéig tartó előrejelzési időszakban folyamatosan növelni fogja a brit államháztartási hiányt, és az államadósság-ráta is felfelé tartó pályára kerül a jövő évtől várt csökkenés helyett.

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo