hirdetés

Új szelek fújnak az ingatlanpiacon

A környezettudatosság és a társadalmi felelősségvállalás egyre fontosabb szerepet játszik az ingatlanpiacon is - derült ki a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó új globális felméréséből.

hirdetés

A felmérés során világszerte több mint 500 kereskedelmi ingatlanszakembert kérdeztek meg. A válaszadók több mint kétharmada szerint vállalatuk tavaly nagyobb hangsúlyt fektetett a környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási (ESG) szempontokra, ingatlanjaik esetében pedig az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése vált az elsődleges céljukká.

Felárat is fizetnének 

A megkérdezettek 58 százaléka nyilatkozta, hogy a növekvő energiaköltségek és az egyre szigorodó kormányzati szabályozások miatt hajlandó felárat is fizetni olyan funkciókért, mint például a helyben történő megújuló energiatermelés. Az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében alkalmazható intelligens szabályozó rendszerek megléte 53 százalékuk számára teszi vonzóbbá az ingatlant.

A megkérdezettek 84 százaléka mondta, hogy kifejezetten keresi az energiafelhasználást csökkentő funkciókat, míg majdnem felük vagy árengedményt kér, vagy eláll az üzletkötéstől, ha egy épületben ezek hiányoznak.

A zöld épületek minősítése is egyre fontosabbá válik a piacon, a válaszadók 45 százaléka fizetne felárat egy tanúsítvánnyal rendelkező épület bérléséért vagy vásárlásáért, egyharmaduk pedig vagy árengedményt kérne, vagy elutasítana egy olyan épületet, amely nem rendelkezik tanúsítvánnyal.

Közel legyen a munkahely

A felmérés szerint egyre fontosabbak a munkavállalói igények is. A válaszadók 82 százaléka számára az épületek értékét legnagyobb mértékben a tömegközlekedéshez való kényelmes hozzáférés növeli, mivel a rövidebb ingázás a munkavállalók számára jobb közérzetet biztosít. A válaszadók 66 százaléka szerint a gyalog vagy kerékpárral könnyebben megközelíthető épületek vonzóbbak azoknál, amelyeket csak autóval lehet elérni.

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo