Szétesőben a magyar nyugdíjrendszer

Ennek legfontosabb oka, hogy a korábbi gyakorlattal szemben az éves nyugdíjemeléseket a bérnövekedések helyett az inflációhoz kötötték. Ez derült ki az Oltalom Rádió, a Klasszis Média lapcsoporthoz tartozó Piac és Profit gazdasági hírportál közös műsorából.

A probléma ezzel a rendszerrel, hogy a bérek hosszútávon a világ minden országában az inflációnál jobban emelkednek. Ennek következtében a korábban megszerzett inflációkövető nyugdíjak elértéktelenednek az új nyugdíjakhoz képest. A másik gondot a nők 40 év munka utáni nyugdíjlehetősége jelenti. Időközben ugyanis megemelkedett a nők nyugdíjkorhatára, így egyre nagyobb kedvezményt és költségvetési kiadást jelent a 40 év utáni nyugdíjba vonulás. Itt várhatóan az lesz a megoldás, hogy a 40 évet felemelik 43-ra. Jövőre újra választások. A szakértők biztosak abban, hogy lesz újabb nyugdíjas-kényeztetés, ami újabb terhet jelent majd a költségvetésnek.

2025. március 31-ig kell megszületnie az új nyugdíjtörvénynek annak a kötelezettségvállalásnak az értelmében, amelyet Magyarország az Európai Unió felé tett. Az új törvénynek fenntarthatóbbnak és igazságosabbnak kell lennie a mostaninál. Az új jogszabálynak csökkentenie kellene a folyamatosan növekvő különbségeket a nyugdíjak között és emelni a legalacsonyabb járandóságok összegét.

Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elmondta, hogy 1997-ig Magyarországon is a bérekhez kötötték a nyugdíjemelések mértékét. Ők most is azért küzdenek, hogy újra bérindexálás, vagy legalább vegyesindexálás (bér és infláció) alapján nőjenek a járandóságok a szépkorúak részére.

Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója hangsúlyozta, hogy az átlagnyugdíjak mértékét kellene jelentősen megemelni ahhoz, hogy az érintettek úgy érezzék, javult a helyzetük. Jelenleg Magyarországon 208 ezer 500 forint az átlagnyugdíj, ami sokak számára nehéz helyzetet eredményez.

A szakértők egyetértettek abban, hogy a jelenlegi rendszerben az igazságosság elve sokat sérül. Ezért az új nyugdíjtörvénynek, nem felületi, látszólagos reformokról kellene szólnia, hanem valódi átalakításokra lenne szükség a méltányossági problémák orvoslásához. Számtalan minta van erre a világban, például az osztrákoknál sávos nyugdíjemelés működik, ahol a kisebb járandóságokat jobban növelik évenként a nagyobbaknál. Nincs nagyon példa a világban a magyarhoz hasonló nyugdíjrendszerre, amely ennyire figyelmen kívül hagyja az igazságossági elveket. Magyarországon is volt olyan eset, amikor spontán, egyszeri alkalommal próbálták helyrebillenteni a mérleget, de ez csak sebtapasznak bizonyult.

További gond a jelenlegi rendszerrel, hogy az inflációkövető nyugdíjemelés mindig egy becslésen alapul, ami aztán soha nem lesz igaz. Ezért van egy évközi korrekciós eljárás, amit ugyancsak egy becsléssel történik, ami ismét nem fedi a valóságot. A szakértők szerint ez a sorozatos becsülgetés megjavíthatatlan, mindig méltánytalan lesz, igazi, klasszikus gumiszabály, amit inkább el kellene örökre felejteni.

Októberben ismét jelentkezik a Nyugdíjszerviz, melynek e-mail címe éjjel-nappal működik, [email protected]. Ha van kérdése, véleménye ide bármikor elküldheti.

A Nyugdíjszerviz című műsorunkat itt hallgathatják meg teljes terjedelemben:

 

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo