Nem hiányzott: idén újra nő a magyar infláció - mi lesz a reálbérekkel?

Az Egyensúly Intézet előrejelzése alapján az infláció átmenetileg újra növekedni fog 2024-ben, azonban a bérek vásárlóereje 7,1 százalékkal fognak növekedni. A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, míg jövőre a 3 százalékot is meghaladhatja a növekedés. A konjunktúra újraindulásával idén újra csökken fog Magyarországon munkanélküliségi ráta. Az agytröszt szerint a jegybank kamatcsökkentési ciklusa a nyár elején véget ér és a forint-euró árfolyam leértékelődő pályán marad. A költségvetés hiánya idén várhatóan 5 százalék felett alakul a megemelt 4,5 százalékos hiánycél helyett.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Egyensúly Intézet idénre 2,4 százalékos, 2025-re pedig 3,1 százalékos GDP-növekedést jelez előre. Az agytröszt arra számít, hogy a magyar növekedés motorjai a háztartások fogyasztása és a beruházások lesznek. A német gazdaság gyengélkedése és a fellendülő import miatt a következő két évben várhatóan megszűnik a külkereskedelmi egyenleg korábbi jelentős hozzájárulása a GDP bővüléséhez.

Az agytröszt szerint az infláció a második negyedévtől újra emelkedni fog, mielőtt 2025 elejétől ismét csökkenni kezdene. Ugyanakkor az Egyensúly Intézet azzal számol, hogy az átmeneti, részben a bázishatás és a visszatekintő árazások okozta áremelkedés ellenére hosszabb távon a legtöbb tényező továbbra is a mérsékelt infláció irányába mutat. Az Egyensúly Intézet előrejelzése alapján 2024-ben az átlagos áremelkedés 4,6 százalékos lesz, 2025-ben pedig 3,1 százalékra csökken. Az élelmiszerek terén a globális élelmiszerár-trendek és a kedvező hazai termés következtében az általános inflációnál mérsékeltebb emelkedésre lehet számítani 2024-ben.

Az Egyensúly Intézet szerint a monetáris politika mind az elmúlt évtizedekhez képest, mind régiós összevetésben szigorú: magas reálkamat és túlértékelt euró-forint árfolyam jellemzi.

Az agytröszt szerint, noha a reálgazdaság állapota lehetővé tenné a jegybank számára, hogy gyorsítson a kamatcsökkentési ciklus ütemén, a magas kamatokat magyarázza, hogy a monetáris politika nagyobb hangsúlyt helyez az árfolyam stabilitására. A forint leértékelődése ugyanakkor folytatódni fog. Az Egyensúly Intézet előrejelzése szerint az euró átlagos árfolyama 2024-ben a 395–400, 2025-ben pedig a 410–419 forintos sávban fog mozogni.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo