Jobb kötvény-diverzifikáció kiszámíthatóbb teljesítményt hozhat

A befektetési alapkezelői szakma legfontosabb díjának számító Privátbankár Klasszis 2024 szavazáson az OTP Alapkezelőnél dolgozó Tóth István lett Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere. Ennek apropóján beszélgettünk vele a kötvénypiaci termékekről, folyamatokról, kilátásokról.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mit gondol, minek köszönhetően lett Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere, miért pont Ön kapta a legtöbb szavazatot?

Sokat nyomhatott a latban, hogy én kezelem az OTP Sigma Származtatott Alapot, amelynek kiemelkedő volt a teljesítménye az elmúlt években. 2022-ben 26, 2023-ban 31 százalékos éves hozamot ért el. Ugyanakkor jólesett, hogy más alapkezelőnél dolgozó kollégák utólag elmondták nekem, a szimpátia alapján is rám adták a szakmai szavazataikat.

Mit jelent Önnek ez az elismerés, hová teszi a „polcra”?

Szakmai szempontból ez volt pályafutásom első ilyen díja, megerősítés abban, hogy jó úton járok, és hogy érdemes volt ezt a karrierutat választani.

A díjat még a 2023-as teljesítmények alapján ítélték oda. De már a 2024-es évből is eltelt több mint öt hónap. Szakértői szemmel hogyan látja, mennyiben más az idei esztendő, mint a tavalyi?

Mivel én alapvetően kötvényalapokat kezelek, erre a szegmensre van rálátásom. 

Míg a magyar piacon 2022 végén még voltak rekordmagasnak tekinthető, 10 százalék feletti kötvényhozamaink, addig a tavalyi év már egyértelműen a hozamcsökkenésről szólt. 2024-től viszont már az év elején is egy oldalazó, sávos kereskedést vártunk, és továbbra is úgy gondoljuk, hogy 6-7 százalék körül alakulhatnak a magyar kötvényhozamok. Ezt az előrejelzésünket arra alapozzuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank sem tud annyit csökkenteni a jegybanki alapkamaton, mint amennyit a piac várt még 2023 végén, az irányadó ráta szintjét valahol 6,5 százalék környékére várjuk ez év végére.

Tóth István szerint a kamatcsökkentések beindulásával egy újabb rali indulhat be a kötvénypiacokon
Tóth István szerint a kamatcsökkentések beindulásával egy újabb rali indulhat be a kötvénypiacokon
Fotó: OTP Alapkezelő

Ami a nemzetközi piacot illeti, 2023 októberétől az év végéig egy hatalmas kötvény-rally volt, miután egyre több kamatvágást kezdett beárazni a piac a 2024-es évre, főleg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed részéről. Csakhogy az idei inflációs adatok nem fényesek az Egyesült Államokban sem, most bizonytalanabbnak tűnik a fogyasztóiárindexek csökkenése, aminek következtében a jelentős kamatvágási várakozás kiárazódott. Emiatt a kötvényhozamok is az év eddigi részében emelkedtek. A továbbiakban azonban én abban bíznék, hogy a kötvényhozamok nagyjából az idei év csúcsai közelében lehetnek. Most egy kamatvágást áraznak a Fed részéről az év végéig a piacok, de szerintem akár több monetáris lazítás is összejöhet, ami segítheti majd a kötvények teljesítményét az év hátralévő részében.

A geopolitikai kockázatok, valamint a választások bizonytalan kimenetele mennyiben befolyásolhatják az összképet?

A piac szerintem a háborúkkal annyira már nem foglalkozik, azokat adottságként fogja fel, emiatt az eszközárakba különösebb kockázati prémiumok már nincsenek beépülve. Én sem számítok olyan fejleményekre ezen a fronton, amelyek kedvezőtlenül hatnának a piacokra.

Szerintem a választások jelentősége sem olyan nagy. Itthon például már ismert, miután a kormány kilátásba helyezte, hogy költségvetési kiigazítást fognak végrehajtani, ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy a 4,5-5 százalékos sávba emelt GDP-arányos hiánycélt el tudják érni. Ezek a kiigazítások azonban elsősorban nem a lakosságot érinthetik, inkább a vállalati szektort: az extraprofitadók további fenntartásával vagy megnövelésével, illetve bizonyos beruházások elhalasztásával.

Ez alapvetően kedvezően befolyásolhatja a magyar kötvénypiacot. A forintpiacra viszont kétes a hatása, mivel, ha a kiigazításokat nagyon befektetőelleneseknek ítélik meg, akkor az a hazai fizetőeszközt rövid távon megingathatja. De az adók vártnál későbbi kivezetésével, illetve azok megnövelésével, netán újak kivetésével inkább a magyar blue chip-részvények járhatnak rosszul.

Miben más az OTP Alapkezelő, és azon belül az Ön módszere, a hazai piacon lévő többi céghez és kollégához képest?

Mi vagyunk a legnagyobb alapkezelő, emiatt nekünk a mérettel máshogy kell számolnunk, mint a többi piaci szereplőnek. Az általunk kötvény alapokban kezelt vagyon több mint 2500 milliárd forint, ebből kifolyólag nagyobb kihívást jelent, hogy ennyi pénzt minél kedvezőbb hozammal legyünk képesek befektetni. Itt már figyelni kell arra, hogy az alapkezelő a piaci tranzakciókkal mennyire mozgatja meg a piaci árakat. Ez egy olyan tényező, amely extra megfontolásokat igényel. Ugyanakkor a nagyobb méretnek vannak előnyei is. Például kedvezőbb kötvényárakat lehet elérni, vagy olyan magánkibocsátásokhoz férhetünk hozzá, amelyeket – már csak a méret miatt is – egy kisebb alapkezelő nem tud megvenni, mert az már túl nagy lenne a portfóliója szempontjából. De az is előfordul, hogy kifejezetten a mi alapjaink számára létrehoznak strukturált termékeket.

Az általunk kezelt vagyon döntő hányada egyébként forint benchmarkú befektetésekben van, a legnagyobb súlyúak a pénzpiaci és rövid kötvényalapok. Nálunk van a legnagyobb vagyonú, most már 1100 milliárd forintos befektetési alap, az OTP Optima Alap. Emellett vannak még devizás – eurós és dolláros – kötvényalapjaink is. Kiemelendő még az OTP Maxima Alap, amely a  legjobb teljesítményű MAX Index benchmarkhoz kötött alapok között volt az elmúlt években, és 100 milliárd közeli kezelt vagyona szempontjából is kiemelkedik a mezőnyből.

A benchmark felülteljesítésén túl az is a célunk, hogy attól kisebb-nagyobb mértékben eltérő portfóliót alakítsunk ki azzal a céllal, hogy egy jobb diverzifikációval, stabil, kiszámítható teljesítményt kapjon a befektető. Az elmúlt években ugyanis a magyar benchmarkok elég nagy ingadozásokat mutattak, amelyeket mi úgy próbálunk tompítani, hogy nemcsak magyar eszközökbe, hanem a forintos kötvények mellett eurósokba és dollárosokba is fektetünk.

Az OTP Sigma Származtatott Alapot pedig azért tartom unikálisnak a piacon, mert nem igazán van olyan versenytársa, amely ilyen jelentős kötvénysúllyal valósítja meg a stratégiáját. Most 80 százalékhoz közeli a kötvények aránya a portfólióban, és 20 százalék s részvénykitettség. Az elmúlt évben jelentős mértékben profitált az alap a kötvényportfolióján, nagyon vonzó szinteken jöttek ki új kibocsátások, amelyek azóta jelentős felértékelődésen mentek keresztül. Mint már említettem, az idei évben várhatóan beindulnak a fejlett piaci jegybankok és elkezdik csökkenteni az alapkamatokat, amely várakozásom szerint magával hozhat egy újabb hozamcsökkenési kört. Most erre van pozícionálva az alap.

Összességében hogy vélekedik a 2024-es évről?

A tavalyi magas hozamok után idén a kamatcsökkentések eredményeként a kötvényalapokba  történő vagyonbeáramlás lelassult. Ez annak köszönhető, hogy az általános forintkamat-szintek már inkább 6-7 százalék között vannak, és az elmúlt időszak kétszámjegyű hozamaihoz képest ez már nem olyan vonzó. Ám érdemes figyelembe venni azt is, hogy az infláció 4-5 százalék körül alakul, tehát reálhozam szempontjából még mindig pozitív befektetésekről beszélhetünk. 

AOTP Sigma Származtatott Alap szempontjából optimista vagyok. Arra gondolok, hogy a magas kötvényarány kifizetődő lesz idén is, és mint azt korábban említettem, a kamatcsökkentések beindulásával egy újabb rali indulhat be a kötvénypiacokon. Így azt mondanám, hogy az elérendő cél, amivel már elégedett volnék, hogy idén is két számjegyű hozamot érjen el az alap.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

A Piac és Profit Kft. (piacesprofit.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A piacesprofit honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a piacesprofit.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért a piacesprofit.hu felelősséget nem vállal. A Piac és Profit Kft. mint a piacesprofit.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Piac és Profit Kft. (piacesprofit.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo