hirdetés

Játék készült a Brexitről

Játékkal magyarázza el a Bloomberg, hány helyen futhatnak zátonyra a brexit-tárgyalások. A játékban a brit miniszterelnök bőrébe bújhatunk, megpróbálhatjuk a közös piacon tartani az Egyesült Királyságot, vagy megegyezés nélkül távozni Brüsszelből, de a döntéshez az ellenzéknek és kormánytagoknak is lesz egy-két szava.
hirdetés

A „Pick Your Own Brexit” (Válaszd meg a saját brexitedet) című játékban számos, egymásból következő elképzelt szituáció során kell megválaszolnunk, mit tennénk a brit kormány helyében a kilépésről zajló tárgyalások során. A kérdéseken végiglépkedve mutatják be a készítők, hogy az egyes brexit-forgatókönyvek milyen következményekkel járhatnak. Bár műfaja szerint egy játékról van szó, nincs jó vagy rossz válasz, nem igazán lehet benne nyerni – ebből a szempontból tökéletesen mutatja be a brit kormány helyzetét.

Nincs jó megoldás

Ha így megy tovább, vízum kell egy londoni hétvégére
Miközben az Egyesült Királyságban a napi belpolitikai izmozás folyik a Brexit körül, a tárgyalások nem haladnak London és Brüsszel között. Most már maga a miniszterelnök vezeti majd az egyeztetéseket, miközben egyre fogy az idő és mind valószínűbb egy horror forgatókönyv a britek kilépése után.
A játék elején választhatunk, hogy Theresa May vezetésével folytatjuk le a tárgyalásokat az EU-val, vagy egy új, a kemény brexitet pártoló miniszterelnök vezetésével. Ugyanis a szeptemberi, végső tárgyalások előtt még összeül a kormányzó Konzervatív Párt kongresszusa, és egyáltalán nem biztos, hogy bizalmat szavaznak Theresa Maynek, aki jelenleg azt az álláspontot képviseli, hogy az Egyesült Királyság a kilépés után is a közös uniós piac tagja maradhasson.

Ezt követően képviselhetjük az EU-val való megegyezést, az úgynevezett puha brexitet (eszerint a forgatókönyv szerint Nagy-Britannia olyan társulási szerződést kötne az EU-val, mint például Norvégia), vagy kemény kilépést (azaz egy szoros együttműködés jönne létre az EU és a britek között, és a szigetország a jövőben nem lenne tagja a közös piacnak és a vámuniónak).

Utóbbi esetben szembesülhetünk a döntés súlyos gazdasági következményeivel. „Az egyik nagy gyár bejelenti, hogy kiszervez 3000 munkahely Lengyelországba” – olvasható az egyik üzenet, ha az EU-val közös megegyezés alapján hagyjuk el a közös piacot. Ha egyszerűen felborítjuk az asztalt Brüsszelben, és megegyezés nélkül lejár a határidő, megtudjuk, hogy a font történelmi mélypontra zuhant, és sorban hagyják el az országot a cégek, az ellenzék pedig bizalmatlansági indítványt kezdeményez a kormányunk ellen. Győzelemnek az sem nevezhető, ha elérjük a puha brexitet: „Bár lehetetlennek tűnt, a miniszterelnök kiharcolt egy megegyezést, amivel Nagy-Britannia viszonylag közel maradhat az EU-hoz, és keresztül is vitte a parlamenten. A puristák szerint azonban ez nem valódi brexit, ennek ellenére 2019 márciusában megszűnik az Egyesült Királyág EU-tagsága. Azonban a megkönnyebbülés nem tart sokáig. A brit–EU viszony részleteit még ki kell dolgozni, és sok tory úgy gondolja, itt a tökéletes alkalom leváltani a miniszterelnököt” – olvasható például a puha brexitet taglaló Game Over-üzenetben.

Nem szavazta meg a parlament a puha brexitet

Sokan megfúrnák a megegyezést

Akármilyen döntést hozunk, az biztos, hogy azzal nem lesz mindenki elégedett: a Konzervatív Párt egyik fele a puha, a másik fele a kemény kilépést támogatja, miközben az ellenzéki Munkáspárt és vezetője, Jeremy Corbyn saját pecsenyéjét próbálja sütögetni. Így egyáltalán nem garantált, hogy, akármilyen döntés születik is, azt a parlament el fogja fogadni. Amennyiben nem fogadják el, a brit vezetés arra kényszerül, hogy újrakezdje a tárgyalásokat az EU-val, az viszont nem biztos, hogy az unió erre hajlandó lesz (nem véletlen, hogy a brit kormány fontolgatta, hogy a megállapodás októberi határidejét későbbre tolják, hiszen egyelőre belföldön sincs egyetértés azzal kapcsolatban, mi legyen a brit pozíció).

A játék készítői szerint komoly esély van arra, hogy az EU-val való megállapodás vagy annak hiánya kormányválságot eredményezzen. „A toryk el vannak ragadtatva, Boris Johnson »óriási, titáni, kitörő győzelemről« ír a Telegraphban, Jacob Rees-Mogg (keményvonalasan EU-ellenes képviselő) Hannibál hadicseleihez hasonlítja a miniszterelnök döntését. De az EU-párti toryk egy elkötelezett csoportja ellenáll. Így a terv csak akkor valósul meg, ha a munkáspárti képviselők is támogatják” – ezt az üzenetet kapjuk például, ha a kemény brexit mellett döntünk. De ha az ellenkezőjét választjuk, gyakorlatilag ugyanezt az üzenetet kapjuk, csak ilyenkor a keményvonalasok bírálják a döntésünket.

Jeremy Corbynt a játék úgy mutatja be, mint aki alapvetően a puha brexitet támogatja (a kemény változatot sosem szavazza meg), ugyanakkor szívesen megfúrja a kormány döntését. Ez akár előrehozott választásokhoz is vezethet. Munkáspárti győzelem esetén Corbyn kerülne hatalomra, aki bár maga is euroszkeptikus, újrakezdené a tárgyalásokat az EU-val a saját feltételei szerint: a baloldali kormányfő célja az lenne, hogy bent tartsa, vagy újra beléptesse az Egyesült Királyságot a vámunióba és akár a közös piacra is. A készítők szerint ő jobb feltételekkel tudna tárgyalni a puha brexitről, mert pártja többé-kevésbé egységes ebből a szempontból.

A játék nem foglalkozik azzal a lehetőséggel, hogy megismételjék a népszavazást az EU-tagságról. Bár a választók jelentős része támogatna egy új szavazást, valószínűleg nincs meg hozzá a politikai akarat. Kedden az amúgy EU-párti Munkáspárt árnyékminisztere, Barry Gardiner is arról beszélt, egy új szavazás csak további megosztottságot eredményezne, amiből a keményvonalas brexiterek és a szélsőjobb profitálnának. Szintén hiányzik a játékból még két ügy, ami tovább  bonyolítja az amúgy is komplikált helyzetet: az észak-ír határ kérdése valamint egy esetleges új függetlenségi népszavazás kiírása Skóciában.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo