Ismét szembemegy a kormány az EU-val

Nem veszi figyelembe az Európai Központi Bank kifogásait az a kedden benyújtott törvényjavaslat, amellyel a kormány a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt és az alaptörvény részét képező egyik sarkalatos törvényt kívánja módosítani. A javaslatot a hétfői frankfurti szakmai egyeztetést követő napon nyújtották be az országgyűlésnek. Az egyeztetésről a részt vevő felek nem adtak tartalmi tájékoztatást.

A Magyarország ellen kezdeményezett három kötelezettségszegési eljárás egyikének tárgyát képezik a jegybanktörvénnyel kapcsolatban felmerült kifogások. Az Európai Bizottság szerint ugyanis a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény - emellett az alaptörvény és az annak részét képező egyes sarkalatos törvények némely rendelkezése - sérthetik az európai uniós alapszerződést. A jegybank függetlenségét érintő passzusok között az Európai Bizottság többek között kifogásolta, hogy a monetáris tanács (MT) ülésein a kormány képviselője közvetlenül részt vehet, s hogy az ülések napirendjét előre meg kell küldeni a kormány számára. A testület bírálta az MNB-elnök díjazásának módosítását, és aggályosnak tartotta azt is, hogy a jegybankelnöknek és a monetáris tanács tagjainak esküt kell tenniük az új alaptörvényre.

NGM: cél az európai uniós előírásokkal való összhang megteremtése


Matolcsy György
Fotó: MTI

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter március elején jelentette be a jegybanktörvény tervezett módosítását, és erről levélben tájékoztatta Mario Draghit, az Európai Központi Bank (EKB) elnökét is. Az EKB a múlt héten tette közzé észrevételeit az MNB-ről szóló törvény módosításával kapcsolatban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden késő este közleményben tudatta az MTI-vel - amely éjfél után tíz perccel tette közzé a hírt -, hogy a kormány benyújtotta az országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2011. évi CCVIII. törvény módosítását tartalmazó törvényjavaslatot. „A magyar kormány által benyújtott törvénymódosítás az Európai Unió Bizottságának Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásában kifogásolt egyes pontjait érinti" - áll a tárca közleményében. Az NGM közlése szerint „e pontok tekintetében a magyar kormány által javasolt módosításokat az Európai Bizottság is tudomásul vette, amiről a kormányt írásban tájékoztatta". Az országgyűlés honlapján olvasható törvényjavaslatok szerint az indítványok célja az európai uniós előírásokkal való összhang megteremtése.

A most beterjesztett törvényjavaslat azonban nem érinti azokat a pontokat, amelyeket az EKB április közepén nyilvánosságra hozott véleményében továbbra is aggályosnak nevezett. Ilyenek a monetáris tanács bővítésére, új alelnök kinevezésére és az MNB döntéshozó testületeinek fizetésére vonatkozó rendelkezések, mert az uniós bank úgy véli, hogy mindezek felhasználhatók lehetnek a döntéshozatal befolyásolására a jegybanki függetlenség kárára, s az MNB döntéshozóinak javadalmazásában történt változtatások módja és gyakorisága a nemzeti hatóságok által rájuk gyakorolt nyomást jelzi.

Középpontban a monetáris tanács

Az EKB ugyanakkor nyugtázta, hogy a magyar hatóságok egyes kérdésekben, például az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásának lehetőségével kapcsolatban az EKB korábbi észrevételei alapján jár el. A most benyújtott módosító csomagban szerepel, hogy hatályát veszti az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek az a cikke, amely a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének esetleges összevonására teremtett volna alapot.

Nincs tájékoztatás az egyeztetésről
Hétfőn az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank (EKB), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a magyar kormány képviselőinek részvételével tartottak informális egyeztetés Frankfurtban a jegybanktörvényről, ezen belül – mint azt a gazdasági tárca korábban közölte – az EKB jegybanktörvényről megfogalmazott kifogásairól is. Az MTI értesülései szerint az MNB-t Karvalits Ferenc alelnök, a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM) Nátrán Roland pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár képviselte. Az NGM az egyeztetést követően csak annyit közölt: az eseti munkacsoport annak érdekében folytatott megbeszélést, hogy a jegybanktörvénnyel kapcsolatban felmerült kérdéseket tisztázza. Az egyeztetésről a többi részt vevő fél sem adott további tájékoztatást.

A jegybanktörvényre vonatkozóan a módosító javaslat hatályon kívül helyezi a jogszabálynak azt a paragrafusát, amely szerint a Magyar Nemzeti Bank megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és azt is, hogy a kormány képviselője szavazati jog nélkül részt vesz a monetáris tanács ülésein. A javaslat szerint kikerül a törvényből az a bekezdés, amely a tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozza. Az EKB viszont „jogbiztonsági okokból" határozottan azt javasolta, hogy a törlést hagyják ki a módosítások közül, mivel a jelenlegi szabályozás megfelel az európai előírásoknak. A módosítás szerint az a bekezdés is kikerül a jegybanktörvényből, amely az MT megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén. A törvényjavaslat egy paragrafusa a jegybanktörvény sarkalatosként elfogadott rendelkezéseit helyezi hatályon kívül, ezért elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges - áll az indoklásban. A törvénymódosító csomag a javaslat szerint - az uniós jogi normáknak való mielőbbi megfelelés érdekében - a kihirdetését követő napon lépne hatályba.

Ellég lesz-e?

A jegybanktörvénnyel kapcsolatos fenntartások eloszlatása az IMF/EU és a magyar kormány közötti hivatalos tárgyalások megkezdésének megkerülhetetlen előfeltétele. Kérdés, hogy ez a több lényeges szempontot figyelmen kívül hagyó törvénymódosító javaslat elegendő lesz-e az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank számára. Az eddigi fejlemények alapján valószínűleg nem. A következő kérdés az lehet, hogy ez az újabb felemás lépés milyen piaci reakciókat vált ki.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo