hirdetés

Hatalmas deficit lett a magyar folyó fizetési mérlegben

4336 millió euró deficit keletkezett a tavalyi negyedik negyedévben, ami 1038 millió euró romlás az egy évvel ezelőttihez képest.

hirdetés

Suppan Gegely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint a tőkemérleggel együtt a külfölddel szemben 4044 millió euró nettó finanszírozási igény keletkezett az egy évvel korábbi 1467 millió euró deficittel szemben. A szezonális hatások kiszűrésével a külső finanszírozási igény 3173 millió euró volt, a negyedéves GDP -7,5 százaléka.

Ha nem szálltak volna el az energiaárak…

Az elemző mint írja, a külkereskedelmi mérleg romlását tükrözve jelentősen, 4355 millió euró hiányra romlott az áruk egyenlege az egy évvel ezelőtti 2586 millió euró deficithez képest, teljes mértékben a cserearányromlás, ezen belül is az energia- és energiahordozó árak elszállásának hatására, amit tükröz az energia egyenleg mintegy 2,1 milliárd eurós romlása a negyedik negyedévi külkereskedelmi mérlegben, azaz az áruk egyenlegének romlását szinte teljes egészében az energiaárak elszállása okozta, enélkül javulhatott volna a folyó fizetési mérleg. Mivel a negyedik negyedévben -4860 millió euró hiányt mutatott az energia egyenleg, az áruk egyenlege összességében többletet mutathatott volna.

Ezzel szemben a szolgáltatások – ezen belül az idegenforgalom és szállítási szolgáltatások – fokozatos helyreállása és az egy évvel korábbi alacsony bázis miatt a szolgáltatások egyenlegének többlete 1184 millió euróról 1926 millió euróra emelkedett. Míg csökkent az elsődleges jövedelmek hiánya, ezzel szemben nőtt a másodlagos jövedelmek hiánya. A bruttó külső adósság 107,98 milliárd euróra nőtt (a GDP 64 százaléka) az egy évvel ezelőtti 93,7 milliárdról, míg tulajdonosi hitelekkel számolva 149,8 milliárd euróra az egyévvel korábbi 130,5 milliárdról. A nettó külső adósság 21,1 milliárd euróra, a GDP 12,5 százalékára nőtt az egy évvel ezelőtti 16,5 milliárdról (a GDP 7,6 százaléka), míg a tulajdonosi hitelekkel együtt 29,9 milliárdra a tavalyelőtti 24,4 milliárdról.

hirdetés

Véleményvezér

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo