Hiány cikkek


Nagy gondot okozna, ha belátható időn belül nem jönnének az uniós pénzek

Nagy gondot okozna, ha belátható időn belül nem jönnének az uniós pénzek  

A lehetséges piaci turbulenciák és a geopolitikai kockázatok fokozódása miatt a portfóliók hosszú kötvény kitettségének növelésére szavaznak a szakértők.
Véleményt mondott a hitelminősítő a magyar gazdaságról

Véleményt mondott a hitelminősítő a magyar gazdaságról  

Az infláció meredek ívű lassulását valószínűsíti a Fitch.
Nagyot javult a folyó fizetési mérleg egyenlege

Nagyot javult a folyó fizetési mérleg egyenlege 

Februárban a deficit 620 millió euróval 160 millió euróra csökkent.
Hatalmas deficit lett a magyar folyó fizetési mérlegben

Hatalmas deficit lett a magyar folyó fizetési mérlegben 

4336 millió euró deficit keletkezett a tavalyi negyedik negyedévben, ami 1038 millió euró romlás az egy évvel ezelőttihez képest.
Ezeken a településeken már nemigen van benzin

Ezeken a településeken már nemigen van benzin  

A Független Benzinkutak Szövetsége felmérte, mely településeken alakul ki "a Mol hibájából üzemanyaghiány". 
Tovább hízott a folyó fizetési mérleg hiánya

Tovább hízott a folyó fizetési mérleg hiánya 

2,630 milliárd euró deficit a második negyedévben.
Valamelyest csökkent az államháztartás hiánya

Valamelyest csökkent az államháztartás hiánya 

Júliusban az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 255,7 milliárd forint többletet ért el.
Nem szabadulunk az alkatrészhiánytól

Nem szabadulunk az alkatrészhiánytól 

Nem számít a félvezetők alkatrészellátási válságának közeli végére az Infineon müncheni chipgyártó vállalat vezérigazgatója Jochen Hanebeck a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban elmondottak alapján. Hiányra lehet számítani szerinte a jövőben a nagyteljesítményű félvezetők terén.
Többlettel zárt az államkassza

Többlettel zárt az államkassza 

Júliusban az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 255,7 milliárd forint többletet ért el, ezzel július végére 2636,5 milliárd forintra csökkent az év elejétől halmozódó deficit.
Miből várható hiány a válság miatt?

Miből várható hiány a válság miatt? 

A kereskedők jelzései alapján már három termék esetében biztosan voltak, vannak, lesznek beszerzési gondok. A lista minden bizonnyal bővülni fog.

Jóval az infláció fölött nőttek a kormányzati szektor bevételei az első negyedévben 

A GDP-arányos hiány 4,8 százalékos volt az első negyedévben.

Tovább hízott a költségvetés hiánya 

Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269,0 milliárd forintnak.

Tovább hízott a költségvetési hiány 

Május végén az államháztartás központi alrendszere 2737 milliárd forintos hiánnyal zárt.

A háború miatt már most sok helyen hiány van egyes élelmiszerekből 

Az orosz-ukrán háború az élelmiszerellátásban jelentős hiányokat okoz globális szinten.

Tovább hízott a magyar hiány 

Februárban 794 millió euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya.

Hosszabb szállítási idővel és áruhiánnyal néznek szembe a feldolgozóipari vállalatok 

Miközben a válaszadók az előző hónaphoz képest tizenkettedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, a Beszerzési Menedzser Index szezonálisan kiigazított márciusi értéke 57,6 pontot ért el. 

Brutális hiányt sikerült összehozni 

Az idei előirányzat közel fele.

Elképesztő hiányt hoztak össze a magyar költségvetésben tavaly 

5101,5 milliárd forint mínusszal zárt a központi alrendszer.

Kísértetiesen hasonlít ez a deficit egy másik hiányszámra 

A jegybank közzétette előzetes számait.

Ismét deficites lett a költségvetés - így alakultak a hiányszámok 

Augusztusban is deficites volt a költségvetés, ám a hiány mértéke visszafogottabban alakult a korábbi hónapokhoz képest.

Mennyi az annyi? Hiányszámok a járvány évéből 

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a tavalyi negyedik negyedévben 2114 milliárd forint, a negyedéves GDP 15,8 százalékát tette ki, ezzel együtt 2020-ban 3832 milliárd forintra, a GDP 8,1 százalékára nőtt a hiány - tette közzé szerdán a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank.

3 ezer milliárd forint felett jár a költségvetés hiánya 

A koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatása, és a meghozott gazdaságvédelmi intézkedések eredményeként a költségvetés hiánya november végéig elérte a 3298,1 milliárd forintot. Az idei évre tervezett hiány a GDP-arányában 8-9 százalékosra várható - közölte a Pénzügyminisztérium.

Hogy alakult a hiány? Itt vannak a számok 

Októberben az államháztarás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszer 333,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami 62,1 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbinál.

Hogy alakult szeptemberben a hiány? 

Szeptemberben 9 milliárd forinttal nőtt a költségvetés hiánya, így az év első kilenc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2270,3 milliárd forintos hiánnyal zárt - erősítette meg részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium.

Így alakult a magyar államháztartási hiány 

Júliusban az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 328 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi 37,2 milliárd forintos havi többlettel.

Rekordhiány jött össze a TB-kasszában 

Az Orbán-kormány ideje alatt ekkora mínuszra egyszer sem volt még példa.

Már Los Angeles-t is ivóvíz-válság fenyegeti 

Az emberiség negyedét ivóvíz-válság fenyegeti. Az érintett nagyvárosok között nem csak a harmadik világ metropolisai szerepelnek, hanem Los Angeles is.

Külföldiek oldhatják meg a munkaerőhiányt 

Az utóbbi években drasztikusan csökkent a magyar munkavállalók száma, így a cégek kénytelenek külföldi munkavállalókat alkalmazni - a Work Force munkaerőkölcsönző- és közvetítő piaci összeállítása szerint.

Aki keres, az talál – óriási mozgások a munkaerőpiacon 

Az informatikai, a szakmunkás, az adminisztrációs és a vendéglátós állások iránt nőtt a legnagyobbat a kereslet az egy évvel korábbi adatokhoz képest – derül ki a Profession.hu 2019 első negyedéves jelentéséből.

A munkaerőhiány hajtja a béreket, de nem eléggé 

2018 augusztusában a nettó és a bruttó keresetek egyaránt 10,1 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Mindez jócskán alulmúlta a 12,3 százalékos piaci várakozást.

Betanított munkásból és eladóból a legnagyobb a hiány 

Betanított munkásokra, valamint bolti eladókra van a legnagyobb kereslet, ugyanakkor az adminisztrátor állásokra jelentkeznek a legtöbben - írja a az álláskereső portál legfrissebb elemzése.

Euró milliárdokkal kevesebb adó jön be a digitális vállalkozásoktól 

Az Európai Bizottság új adózási szabályokra tett javaslatot annak érdekében, hogy a digitális vállalkozások is teljesítsék az adókötelezettségek méltányosan rájuk eső részét. A tagállamok jelenleg évente körülbelül 5 milliárd euró bevételtől esnek el a digitális gazdaság szereplőinek adózása miatt. 

Hatékony módszer, hogy vásárlásra buzdítsuk a vevőt 

A sürgősség érzése, a hiányérzet az egyik legnagyobb motivációs erő a vásárlás során. Ha leendő vevőjének megtetszik a termék, de még habozik a döntéssel, egy kis löketre van szüksége. Alább szakértőnk ad három módszert, mellyel megadja ezt a vásárláshoz szükséges löketet a halogató érdeklődőknek.

Tartható az idei hiánycél? 

A kormány gyorsított ütemben módosíttatja a 2012-es költségvetést. Ennek legfőbb oka az 5000 fő alatti települések számára elrendelt adósságrendezés. A Policy Agenda heti elemzésében ezért azt vizsgálta meg, hogy tartható-e az idei hiánycél.

ÁSZ: tartható a hiánycél, de az adókkal gondok lehetnek 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatban jövőre tervezett 1,6 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedés mellett tartható a 2,2 százalékos hiánycél, ugyanakkor 168 milliárd forinttal csökken a makrogazdasági kockázatok ellensúlyozására alkalmas tartalékok összege.

Épp egy pici hiányzik - IMF-hitellel tartható a büdzsé 

A múlt héten benyújtotta a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét. A Policy Agenda által készített elemzés szerint már az ebben szereplő hiánycélt is csak akkor lehet tartani, ha rendelkezik az ország pénzügyi védőhálóval, és nincsen újabb krízis Európában, míg a gazdasági növekedés feltételeit ez a költségvetés továbbra sem biztosítja.

Kezelhető marad a végtörlesztés hatása 

Nem lesz számottevő hatása a magyar bankokra a végtörlesztés lehetőségének - állítja budapesti látogatása után írt elemzésében Guillaume Tresca, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank elemzője.

Szigorúbb adóbehajtást ígérnek Orbánék 

Marad az egykulcsos szja és folytatódik az ország átszervezése, hangzott el csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és a tizenegy közgazdász tanácskozása után tartott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. A megbeszélésen arról volt szó, hogy milyen módon lehetne betömni az idei költségvetésben keletkező 100 milliárd forintos lyukat amellett, hogy a 2012-re tervezett 3 százalék alatti deficit elérése is tartható legyen. A százmilliárdos csomagról a kormány a jövő héten tárgyal, idézi az MTI.

Mi lesz a nyugdíjvagyon elköltése után? 

A magán-nyugdíjpénztári vagyon bevételezése a költségvetésben 2011-re 7 százalék körüli GDP arányos rekordtöbbletet eredményez, az egyszeri rendkívüli bevételek kiesése után azonban a központi alrendszer egyenlege jelentősen romlik, és a GDP 4-5 százaléka körül alakul a hiány - áll a Költségvetési Tanács középtávú kitekintésében.

"Európának rendszerszintű problémával kell megküzdenie" 

Az Írország számára felajánlott mentőcsomag nem tudta megállítani az eladási hullámot az európai államkötvény piacokon - Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint az uniós országokban tapasztalható hozamemelkedések azt jelzik, az EU-nak rendszerszintű problémával kell megküzdenie. Amennyiben azonban sikerül csendes intervencióval megnyugtatnia a piacokat, úgy az európai adósságválság hullámai újra elsimulhatnak egy időre. A Concorde helyzetképe.

Matolcsy: "megszorítások nélkül" 

Semmilyen megszorító programot nem szükséges indítani amiatt, hogy a tavalyi államháztartási hiány magasabbnak bizonyult a korábban vártnál - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken Brüsszelben.

Orbán: több mint százmilliárd forintot nem találunk 

Nem stimmel a 2009-es hiány, a tavalyi büdzsében szereplő 3,9 százalék helyett 4,4 százalék lesz a deficit - közölte a miniszterelnök csütörtökön a TV2 Tények Este című műsorának adott interjúban. Ez a különbözet jóval több mint százmilliárd forintot jelent, amelynek sorsát fel kell deríteni. Hozzátette, mindezt kénytelenek voltak közölni Brüsszellel is. Megjegyezte: így a 2010-es költségvetés kiindulópontja nem az, mint ami a törvényben szerepel.

A cégvezetők a köztisztviselők fizetésén spórolnának 

A felmérésben résztvevők 72 százaléka szerint komoly problémát jelent országuk államadósságának jelenlegi szintje, 43 százalékukat kifejezetten aggasztja ez. A válaszokból egyértelműen kiderül az is, hogy az államadósság mérséklése a többség szerint a közkiadások mértékének jelentős csökkentésével érhető csak el. A megkérdezett európai üzletemberek 77 százaléka, az amerikaiak 69 százaléka, míg az ázsiai válaszadók 54 százaléka szerint ez jelenthet megoldást a jelenlegi problémákra.

A fegyelmezetlen államok milliárdos büntetéseket fizethetnek 

A GDP 0,1 százalékának megfelelő éves bírságot kellene fizetnie az euróövezet minden olyan tagállamának, amely "több ízben nem tesz eleget a túlzott egyensúlyhiány esetén követendő eljárás keretében kibocsátott tanácsi ajánlásoknak" az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott javaslata szerint.

Matolcsy szerint gond nélkül meglesz a 3 százalékos hiány 

A kormány pénzügypolitikájának középpontjában a hitelesség visszaszerzése áll, és ezt a feladatot a kormány komolyan veszi - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. új vezérigazgatójának kinevezésekor.

Matolcsy öt feltételhez köti a 3 százalékos hiányt 

Magyarország jövőre 3 százaléknál kisebb államháztartási hiányt tervez, erről döntött a kormány szerdai ülésén - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Bővülő gazdaság, 4 százalékos hiány 

Az idén a bruttó hazai termék 4%-a, jövőre 4,2%-a és 2012-ben 3,4%-a lesz a maastrichti hiány értéke a Költségvetési Tanács jelentése szerint. Mint azt az elemzés megjegyzi a költségvetési hiány a konvergencia programban vállalt célok közelébe kerül.

Saját tagállamait fenyegeti az EU 

A tagállamok pénzügyminisztereinek hétfői megállapodása értelmében a jövőben kemény szankciókra számíthat az az ország, amelyik nem kezeli megfelelően költségvetési hiányát.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Pénzszerzés

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot!

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot! 

Itt az év vége, így most kell résen lenniük azoknak, akik szeretnének élni a nyugdíj- és egészségpénztári tagság után igénybe vehető 20 százalékos személyijövedelemadó-visszatérítés lehetőségével.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Cégblog

Kihirdették a Klasszis TopDesign 2023 győzteseit: íme a nyertes hotelek, éttermek, tervezők

Kihirdették a Klasszis TopDesign 2023 győzteseit: íme a nyertes hotelek, éttermek, tervezők 

A napokban megnyílt ötcsillagos pesti belvárosi Hotel Dorotheában átadták a győzteseknek a díjakat a Klasszis Csoport által meghirdetett Klasszis TopDesign 2023 gálaestjén.

Klímablog

Ebben is beelőztek a románok

Ebben is beelőztek a románok  

Elindult Romániában az italcsomagolásra használt műanyagflakonok, üvegpalackok és fémdobozok visszaváltását ösztönző betétdíjas rendszer.

Gazdaság

Így alakultak a fizetések Csehországban

Így alakultak a fizetések Csehországban  

Az egy évvel korábbihoz képest 7,1 százalékkal 42 658 koronára (682 528 forint) emelkedett a statisztikai átlagbér a harmadik negyedévben.

Társadalom

Elszabadultak a politikusok

Elszabadultak a politikusok 

Új dimenzióba került a világ. Az eddigi helyi összecsapásokon túl immár három nagy ország áll valóságos háborúban. Kettő közülük atomnagyhatalom. Az egyik Európát is megfenyegette atomcsapásokkal. Mi történt, mi változott, ami olyan mértékben felturbózta a hadviselést, hogy bár a fegyvergyárak csúcsüzemben termelnek, mégis egyes frontokon lőszerhiány van.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo