hirdetés

Gulyás Gergely sületlensége a magyar élelmiszer-drágulás európai rekordjáról

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint két oka van annak, hogy Magyarországon a legmagasabb Európában az élelmiszer-infláció. Az uniós szankciók, meg az aszály. A gond, hogy a válasz minden jel szerint távol áll a valóságtól.

hirdetés

Hogy mindenért az uniós szankciók a hibásak a Fidesz szerint azt már megszokhattuk. Az élelmiszer esetében pedig az aszály bedobása mindenképpen jó érv a hozzá nem értők számára.

Gulyás Gergely a kormányszóvivői tájékoztatón (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)Gulyás Gergely a kormányszóvivői tájékoztatón (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Raskó György közgazdász, aktív gazdálkodó, a Földművelésügyi Minisztérium volt államtitkára szerint viszont Gulyás Gergely érvelése téves. Egyrészt, mert a többi EU tagországot ugyanúgy érintik a szankciók, tehát ez a többletet nem magyarázza, az élelmiszer-infláció mégis a fele, harmada a magyarországinak. Németország esetében a legfrissebb adatok szerint 17 százalék, míg Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 30 százalék feletti számot mért.

Forrás: KSHForrás: KSH

Másrészt az aszály miatt a búzatermelés ugyan 25 százalékkal volt kisebb a tavalyinál, de a búza mennyiség így is ötször nagyobb, mint a hazai szükséglet. Hiány tehát nincs és nem is lesz. A nagy veszteség a kukoricát érinti, ott legalább 5 millió tonna a kiesés, de ennek hatása majd az aratás utáni időszaktól érvényesülhet. De nem fog, mert Ukrajnából gond nélkül beszerezhető a hiányzó másfél - kétmillió tonna, ráadásul legalább 10 százalékkal olcsóbban, mint a hazai piacról. Napraforgóból is jóval kevesebb termett, de a kevesebb is kétszer annyi, mint amennyire az országnak szüksége van a biztonságos étolaj-ellátáshoz – írja Raskó György.

Akkor mégis mitől lehet magasabb az élelmiszer-drágulás Magyarországon, mint a többi európai országban? A jó választ pontosan lehet tudni ráadásul a kormányhoz legközelebb álló bank profi elemzőjétől csak a miniszterelnökséget vezető miniszternek illene elolvasni, ha már kiáll a nyilvánosság elé. Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint a vártnál jóval magasabb infláció oka a többi között, a forint érdemi gyengülése, a népegészségügy termékadó és a dohánytermékek, alkoholos italok jövedéki adóemelése, a háztartási energiaárak befagyasztásának részleges feloldása.

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo