Ez a négy dolog kell Varga szerint a növekedés fenntartásához

Négy pontban foglalta össze a nemzetgazdasági miniszter, mit tehet a magyar kormány a gazdaságpolitikában a következő hetekben azért, hogy a magyar gazdasági növekedés az európai unió átlaga felett legyen a következő hónapokban is.

Kép:MTI

Varga Mihály a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, valamint az Audi Hungária Motor Kft. által szervezett győri szakképzési konferencián tartott beszédében a gazdaságélénkítés első pontjaként a rendelkezésre álló magyar és uniós források igénybevételének felgyorsítását említette. A kormány annak érdekében, hogy minél hamarabb elérhetőek legyenek a 2014-2020-as költségvetési ciklus támogatásai, 2017 első feléig kiírják az összes - elsősorban kapacitásbővítés és foglalkoztatás területén megvalósuló - pályázatot, valamint felgyorsítják azok elbírálását is - jegyezte meg.

Mint mondta, az utóbbi két évben a magyar GDP 3 százalék feletti növekedése stagnáló hitelezési aktivitás mellett valósult meg, ami hosszú távon nem jó, ezért a második pillér a hitelezési aktivitás ösztönzésére fókuszál a következő hónapokban. Ezt segíti többek között, hogy 2016. január 1-től felére csökken a bankadó, 2017-ben pedig újabb csökkentés várható. Varga Mihály reméli továbbá, hogy a jegybank mérlegeli a növekedési hitelprogram (nhp) kivezetésének eszközeit, mivel egy lassabb kivezetés hozzájárulna a hitelezési aktivitás növekedéséhez.

Mindemellett szükség van a hitelezés előtt álló korlátok lebontására, megoldást kell találni arra, miként növelhetnék a bankok biztonságosan a hitelezést a kockázatosabb ágazatokban is.

A gazdaságpolitikai ösztönző csomag harmadik eleme a rugalmasabb munkaerőpiac kialakítása, melynek keretében áttekintik többek között, miként lehet tovább bővíteni a közfoglalkoztatás területén elért eredményeket, és rugalmasabbá tenni a közfoglalkoztatást az elsődleges munkaerőpiacra történő visszaintegrálás érdekében. Varga Mihály elmondta: Magyarország nagy eredményt ért el a segély helyett jövedelem biztosítása programmal, évente 150 ezer foglalkoztatott van közmunkaprogramokban, de ennek felülvizsgálatára van szükség.

Az eseményről kapott sajtóközlemény szerint a nemzetgazdasági miniszter beszámolt arról is, hogy a modern termelésbe bevonható, jól képzett és széles alaptudással rendelkező munkavállalók számának növelése érdekében a kormány úgy döntött, hogy olyan szakképzési rendszert alakítanak ki, amely alkalmas a gazdaság igényeinek megfelelő, a munkavállalóknak pedig elhelyezkedési lehetőséget adó szakoktatásra.

A tárcavezető úgy vélte, hogy a Magyarországon működő német érdekeltségű vállalatok példaértékűen aktívak és segítő közreműködéssel, hatékonyan vesznek részt a magyarországi duális képzésben és annak kiterjesztésében. A képzési lehetőségek folyamatos bővítésével és a korszerű tanműhelyek számának emelésével támogatják a munkaerő-utánpótlás és az érintett régiók duális képzését is.

Az utolsó, negyedik pont a beruházások ösztönzése, amelynek érdekében 2016-ban is lesz beruházási alap - ismertette a miniszter.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo