Beruházások cikkek


Soha nem látott többletforrást biztosíthatna az uniós helyreállítási alap

Soha nem látott többletforrást biztosíthatna az uniós helyreállítási alap 

2,8 százalékkal csökkentek a beruházások az első negyedévben.
Az építőipar satuféket nyomott

Az építőipar satuféket nyomott 

2023 I. negyedévében 2,8 százalékkal csökkentek a beruházások.
Pénzt öntenek a menzőgazdaságba

Pénzt öntenek a menzőgazdaságba  

 Az év második felében készül el az új vidékfejlesztési pályázati felhívások kapcsán a menetrend, az első pályázati lehetőségek 2023 végén, illetve 2024 elején várhatóak.
Negatív rekordon a magyar nagyvállalatok profitvárakozása

Negatív rekordon a magyar nagyvállalatok profitvárakozása 

Egyre kevesebb profittal számolnak a nagyvállalatok.
Így szerezhet több állami támogatást cégének

Így szerezhet több állami támogatást cégének  

A napokban megszületett az Európai Unió válasza az amerikai beruházásösztönzési törvényekre.
A háztartások és a vállalkozások pörgetik a beruházásokat

A háztartások és a vállalkozások pörgetik a beruházásokat  

A harmadik negyedévében 7,7 százalékkal nőttek a beruházások.
Történelmi csúcson a magyar beruházások

Történelmi csúcson a magyar beruházások 

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint 2022 második negyedévében továbbra is kifejezetten dinamikusan, 7,8 százalékkal nőtt a beruházások volumene, az előző negyedévi 8,4 százalékos növekedés után, míg 2,5 százalékkal bővült az előző negyedévihez képest szezonálisan kiigazítva. így a beruházások volumene történelmi csúcsra emelkedett.
Lenne mit javítani az állami beruházásokon

Lenne mit javítani az állami beruházásokon 

A jogszabályi hátter aktualizálását javasolja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

Drámaian visszaesett a tervezett fővárosi újlakások száma 

Az idén január-márciusban bejelentett budapesti fejlesztések alig több mint 700 lakás jövőbeni felépítését ígérték.

A technológiai szektor a legnépszerűbb befektetői célpont Magyarországon 

A hazai cégek külföldi ügyleteinek növekedése volt 2021-ben a magyar felvásárlási piac egyik újdonsága az EY vállalati összeolvadásokat és felvásárlásokat (M&A) értékelő tanulmánya szerint.

Tovább gyengülő forint, infláció - még a nagyvállalatok is fogják a fejüket 

Kevésbé optimisták jövőjükkel kapcsolatban a cégek a K&H nagyvállalati növekedési index 2022 első negyedéves kutatása alapján, jórészt az infláció miatt. Főként a makrogazdasági kilátások romlottak, saját teljesítményük kapcsán alig változtak a cégek várakozásai. Az index pozitív tartományban maradt, egyelőre jelentősen magasabban van, mint a koronavírus-járvány idején.

Bizonytalanok a céges kilátások – mi lesz így idén? 

A vállalati gazdálkodás mutatói az egy évvel ezelőttihez viszonyítva érezhetően javultak, hiszen a cégek beruházásait viszonylag nagyobb összegű, olcsó források támogatják. A jövőbeli kereslet nagysága és struktúrája azonban bizonytalan és sok vállalkozás nem indítja korábban tervezett beruházását.

Adóváltozások 2022-ben: ezért éri meg beruházni a cégeknek 

Több olyan változás is történt, ami pozitívan érint 2022-től azokat a cégeket, amelyek beruházni készülnek.

A koronavírus újabb hullámai sem szabnak gátat a kkv-k beruházási terveinek 

A cégek nagyjából háromnegyede készül beruházni a következő egy évben, derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredményéből. A legtöbben informatikai fejlesztésre, ezen belül főként hardver és szoftvervásárlásra készülnek. A következő egy év fejlesztéseiben a legaktívabbak a középvállalkozások lehetnek, akiknek 85 százaléka tervez beruházást.

Rengeteg pénz elvonásáról döntött a kormány 

Hol húzzák meg a nadrágszíjat?

Felpörgött a cégek beruházási kedve 

A vállalkozások és a feldolgozóipar húzta a harmadik negyedévi beruházásokat.

Felpörögtek a beruházások a járvány alatt 

Rekordmennyiségű beruházás kezdődött meg Magyarországon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Rengeteg pénzt költöttek a cégek gépekre 

Ennek köszönhetően felpörögtek a beruházások a második negyedévben.

Ezekre a beruházásokra két kézzel szórja a pénzt a kormány a jövő évi költségvetésben 

Komoly infrastrukturális beruházások és a lakásépítés jöhet a 2022-es költségvetés tervezet szerint.

Év végére felpörögtek a hazai beruházások 

A KSH legfrissebb, a tavalyi utolsó negyedév beruházásait elemző jelentéséből kiderült, hogy bár az év egészét nézve a legtöbb nemzetgazdasági ágban csökkent a beruházások mértéke, mégis van ok az optimizmusra: az év végére felpörögtek a fejlesztések, 2019 azonos időszakához képest 2,5 százalékos emelkedést mutatnak az adatok. A beruházási volumen növekedéséhez nagymértékben hozzájárultak a különböző gazdaságvédelmi hitelprogramok és a pénzintézetek hitelezési aktivitása is, csak NHP Hajrá! beruházási hitelből decemberben 100 milliárd forint került a hazai gazdaságba.

Öntik a pénzt beruházásokra az osztrákok 

Ausztriában 3 milliárdról 5 milliárd euróra emelik a beruházási támogatások keretösszegét - jelentette be Gernot Blümel osztrák pénzügyminiszter.

Egészségipari beruházásokat jelentett be Varga Mihály 

Több mint 5 milliárd forintból indulnak újabb egészségipari beruházások Magyarországon, amelyekhez a vállalkozások több mint 3,8 milliárd forintnyi támogatást kapnak - mondta a pénzügyminiszter, miután aláírta a három érintett cég támogatási szerződését.

Milliárdos beruházások: francia cégek jönnek Magyarországra 

Három francia vállalat 20 milliárd forintnyi beruházást hajt végre az elkövetkező hónapokban Magyarországon a mérnöki szolgáltatások, az autóipari beszállítás és az egészségipar területén - mondta az MTI-nek Párizsban Szijjártó Péter, az érintett cégek vezetőivel folytatott megbeszélés után.

5,4 milliárdos beruházás - 50 új munkahelyet hoz a tortilla chips gyártóüzem 

A belga tulajdonú zöldségfeldolgozó Sugo Food Kft. 5,4 milliárd forintból háromelemű beruházást, első ütemben új tortilla chips gyártóüzemet valósít meg bajai székhelyén. A fejlesztéshez a magyar kormány 1,7 milliárd forint támogatást biztosít - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Baján.

Legalább a beruházásokat nem gyűrte le a koronavírus 

A járvány dacára komolyan felpörögtek a beruházások és a gyáravatások idehaza. Hány helyen fordult meg Szijjártó Péter? Az év utolsó hónapjainak mérlege.

Visszaeső beruházások és vállalkozások – mit okozott eddig a járvány a magyar cégvilágban? 

Alig 1 százalékkal több vállalkozást regisztráltak az országban az év első felében tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva. Nem meglepetés, hogy a vállalatok csaknem negyede a fővárosban működött, minthogy az sem, hogy ugyancsak itt a legnagyobb a beruházások értéke. A koronavírus-járvány azonban itt is megmutatkozott.

Behúzták a féket a vállalatok - elmaradnak a beruházások 

Megingott az eddigi évek stabilnak mondható beruházási hajlandósága a vállalatok körében, lényegesen kevesebb fejlesztéssel számolnak a következő 12 hónapban – ez derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legfrissebb adataiból. Jelenleg csupán minden harmadik cég tervez beruházást, ötből egy pedig kifejezetten csökkenteni tervezi az erre fordított összeget. Fejlesztések a 10 milliárd éves árbevételt meghaladó vállalatoknál és az iparban, építőiparban valósulhatnak meg a legnagyobb arányban.

Orbán Viktor a beruházásokban látja a magyar gazdaság fellendülését 

Beruházás, beruházás, beruházás, adócsökkentés és beruházás - a miniszterelnök szerint erre van szüksége az országnak. 

Agrárvállalkozások beruházásai - mit terveznek a gazdák? 

A hazai gazdák továbbra is kiemelkedően fontosnak tartják a beruházásokat, sőt, 22 százalékuk a tavalyinál nagyobb mértékben tervez fejleszteni – derült ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből. A beruházások 31 százalékát banki hitel vagy pénzügyi lízing segítségével finanszírozzák, amely az elmúlt évek legmagasabb értéke. A koronavírus hatásának mérséklésére indított gazdaságvédelmi terv kedvezményes hitelprogramjai pedig különösen nagy segítséget jelentenek a számukra.

Milyen beruházásokat terveznek idén a kkv-k? 

A hazai kis- és középvállalkozások kevesebb beruházást terveznek a következő egy évre a K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményei alapján. A legnépszerűbb célnak az IT fejlesztések tekinthetők, amelyekre továbbra is nagy szükségük lesz a cégeknek, ha versenyképesek szeretnének maradni a vírusjárvány következtében kialakult helyzetben.

Egy városnyi munkahelyet hoztak a külföldi cégek Magyarországra 

Mintegy négyszer több beruházás érkezett tavaly Magyarországra a beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül, mint 2009-ben - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Szijjártó Péter: több rekordot is hozott 2019 

Rekordévet hozott 2019 a beruházásoknál, jelentette be Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint soha nem volt még ennyi nagyberuházás, és azok értéke is kiemelkedő volt.

Új beruházás-ösztönzési rendszert vezet be a kormány 

Nagy a verseny a nemzetközi beruházásokért.

Új lendületet kaphatnak a hazai beruházások 

Idén új lendületet kaphatnak a céges beruházások a Növekedési Hitelprogram Fix indulásának köszönhetően. A K&H a Növekedési Hitelprogram eddigi eredményeihez hasonlóan az NHP fix kihelyezésében is aktív szerepet kíván vállalni, így a gyorsított, 48 órás hitelbírálati folyamat a 45 millió forint alatti NHP fix kérelmek elbírálására is igénybe vehető.

GKI: itt a csúcs a magyar gazdaságban 

A magyar gazdaság 2017 utolsó és 2018 első negyedévében egyaránt 4,4%-kal bővült. Ennél gyorsabb növekedésre az elmúlt bő egy évtizedben csak egyetlen egyszer volt példa. Ezzel, a régióban negyedik-ötödik legmagasabb ütemmel Magyarország feltehetőleg mostani konjunktúraciklusa csúcspontjára jutott. Az EU-transzferekkel finanszírozott beruházások és a választások által is gerjesztett lakossági fogyasztás növekedése ugyanis az év hátralevő időszakától kezdve várhatóan lassul, s a külső konjunktúrában inkább romlás, semmint további élénkülés várható.

Rózsaszínben látják a jövőjüket a magyar kkv-k 

A kkv-k túlnyomó többsége szinte minden csoportban optimistán tekint jövőbeli lehetőségeire, infrastrukturális fejlesztésekkel azonban csak minden harmadik számol – derült ki az Unicredit által végzett friss, reprezentatív kutatásból.

Kezd megjönni a nagyvállalatok beruházási kedve is 

Élénkülőben a hazai nagyvállalatok beruházási szándéka, a cégek 54 százaléka tervez valamilyen fejlesztést a következő egy év során. Nyugat-Magyarországon még ennél is ígéretesebb a helyzet, ugyanis tízből hat cég kíván beruházni. A legnépszerűbb beruházási cél jelenleg a technológiafejlesztés – jelzi a K&H nagyvállalati növekedési index. 

Nem jön össze a négy százalékos növekedés 

2017 második negyedévében a magyar gazdasági növekedés érezhetően alacsonyabb volt az első negyedévinél, a régióban az egyik legkisebb volt, de továbbra is meghaladta az EU átlagát. A beruházások látványos bővülése folytatódott, ennek alapján a GKI 3,8 százalékra emelte idei GDP-prognózisát. A folyamatok rövidtávon kedvezőek, azonban továbbra is hiányoznak a távlatos megoldások.

Beruházások: nagy mínuszt hozhat a következő év 

Az év hátralevő részében folytatódhat a beruházások kiemelkedő növekedése, részben az EU-források felhasználásának fokozatos felfutása miatt - állapították meg piaci elemzők csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reggel kiadott jelentését kommentálva.

Beindult a mezőgazdaság, optimisták a gazdák 

Tavaly a mezőgazdasági kis- és középvállalkozások közel 70 százaléka hajtott végre beruházást, és az előző évhez képest jelentősen nőtt azok aránya (60%), akik technológiai fejlesztést terveznek a következő 12 hónapban. Az igazi beruházási boom 2018-2019-re várható, mivel jelenleg a kiértékelése zajlik azoknak a pályázatoknak, amelyekre a gazdák a leginkább támaszkodnak fejlesztéseik során.

Rekordszinten a gazdasági bizonytalanság 

A PwC legújabb Global Economy Watch kiadványa szerint a jelenlegi politikai és gazdasági környezetben évtizedek óta nem látott szintre emelkedett a bizonytalanság.

Ezek húzták a növekedést az első negyedévben 

Az ipar és a szolgáltatások húzták a növekedést az első negyedévben, 1,6, illetve 1,7 százalékponttal járultak hozzá a bruttó hazai termék (GDP) 4,2 százalékos éves emelkedéséhez – kommentálták a friss statisztikai adatokat az MTI-nek szerdán nyilatkozó elemzők.

Kilőttek a beruházások az első negyedévben 

A beruházások volumene az idei első negyedévben 34,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának alacsony bázisát, amikor 14,9 százalékos volt a visszaesés éves összevetésben - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Lassan több a megrendelés, mint a kivitelező 

Az utóbbi időben a válság éveihez képest bőven ellátták munkával a hazai építőipart a különböző szektorok megrendelői, legalábbis ez derül ki a legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentéséből. Az ínséges időkben leépített kapacitásokért most több szektor is versenyez. A 2017 első negyedévéről készített összeállítás szerint 458,4 milliárd forintnyi beruházás indult el az év első három hónapjában, ugyanakkor például 2016 első negyedévében összegük nem érte el a 230 milliárd forintot, vagyis a megkezdett építőipari munkák összértéke megduplázódott az adatbázisban szereplő projektek alapján, az első negyedéves új beruházások értéke közelíti a 2016-os teljes második féléves eredményt. A jelentős növekedésben nagy szerepet játszott a lakásépítési beruházások felfutása, illetve egyes kiemelt infrastrukturális projektek valamint stadion-fejlesztések.

Bezuhantak a beruházások az uniós pénzek nélkül 

Tavaly az év utolsó negyedévében 24 százalékkal estek vissza a beruházások, és éves szinten is 20 százalékos volt a csökkenés, amire a rendszerváltás óta nem volt példa - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

Miért nem száguld a szép számok ellenére a magyar gazdaság? 

2016 alapvetően pozitív év volt a vállalkozások többségének. A GDP több mint két százalékkal bővült, élénkült a belső fogyasztás, a finanszírozói oldalon megjelent a régóta áhított forrásbőség. A kép mégsem egyértelműen pozitív: a beruházási szint továbbra is alacsony, a munkaerőhiány pedig már ágazattól, mérettől és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül szinte minden hazai céget érint. De talán még ennél is nagyobb gond a bizalomhiány.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás 

Bár az év fordulóján már az újraéledés határozott jeleit mutatta a hazai lakáspiac, a lakásépítések esetében még nem volt nyoma a kedvező fordulatnak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Klímablog

Megrohamozták a napenergiás pályázatot

Megrohamozták a napenergiás pályázatot  

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton.

Infokom

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél?

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél? 

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo