hirdetés

24 éves csúcson az infláció Törökországban

Szeptemberben már tizenhatodik hónapja gyorsult a fogyasztói árak növekedésének üteme Törökországban, az infláció 24 éves csúcsra emelkedett.

hirdetés

Az ország statisztikai intézete (Turkstat) adatai szerint szeptemberben az árak 1998 júliusa óta a legnagyobb mértékben, éves viszonylatban 83,45 százalékkal nőttek. Augusztusban 80,2 százalékos volt az infláció.

A lakhatás és a rezsi ára 84,7 százalékkal, a közlekedési szolgáltatások 117,7 százalékkal, az energiaárak 133 százalékkal emelkedtek, az élelmiszerek és az alkoholmentes italok 93,1 százalékkal drágultak.

Évtizedek óta nem látott drágulás (Fotó: Depositphotos)Évtizedek óta nem látott drágulás (Fotó: Depositphotos)

A fogyasztói árak szeptemberben 3,08 százalékkal nőttek augusztushoz képest, amikor 1,5 százalékos emelkedést jegyeztek fel.  Egy független szakértőkből álló szervezet a statisztikai hivatalénál jóval nagyobb, 185,27 százalékos éves inflációt mért szeptemberben.

Az infláció ütemének növekedése ellenére a török jegybank szeptemberben 13 százalékról 12 százalékra csökkentette az alapkamatot. A török jegybank ezzel már a második egymást követő hónapban csökkentette az irányadó kamatot, amelyet tavaly decembertől idén augusztusig szinten tartott.

A Standard & Poor's az eddig is a magasan spekulatív "B pluszról" egy fokozattal "B"-re rontotta Törökország adósi besorolását, amit "stabil" kilátással látott el. Törökország adósi minősítése ezzel Mongólia és Egyiptom szintjére került.

Az S&P egyebek között Törökország rendkívül laza monetáris politikája, alacsony nettó devizatartaléka és államháztartási hiányának növekedése alapján döntött a besorolás rontásáról. A hitelminősítő szakértői szerint a jövő évi parlamenti és elnökválasztás előtt a török döntéshozók a növekedést helyezik előtérbe a pénzügyi és monetáris stabilitás helyett.

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo