hirdetés

24 éves csúcson az infláció Törökországban

Szeptemberben már tizenhatodik hónapja gyorsult a fogyasztói árak növekedésének üteme Törökországban, az infláció 24 éves csúcsra emelkedett.

hirdetés

Az ország statisztikai intézete (Turkstat) adatai szerint szeptemberben az árak 1998 júliusa óta a legnagyobb mértékben, éves viszonylatban 83,45 százalékkal nőttek. Augusztusban 80,2 százalékos volt az infláció.

A lakhatás és a rezsi ára 84,7 százalékkal, a közlekedési szolgáltatások 117,7 százalékkal, az energiaárak 133 százalékkal emelkedtek, az élelmiszerek és az alkoholmentes italok 93,1 százalékkal drágultak.

Évtizedek óta nem látott drágulás (Fotó: Depositphotos)Évtizedek óta nem látott drágulás (Fotó: Depositphotos)

A fogyasztói árak szeptemberben 3,08 százalékkal nőttek augusztushoz képest, amikor 1,5 százalékos emelkedést jegyeztek fel.  Egy független szakértőkből álló szervezet a statisztikai hivatalénál jóval nagyobb, 185,27 százalékos éves inflációt mért szeptemberben.

Az infláció ütemének növekedése ellenére a török jegybank szeptemberben 13 százalékról 12 százalékra csökkentette az alapkamatot. A török jegybank ezzel már a második egymást követő hónapban csökkentette az irányadó kamatot, amelyet tavaly decembertől idén augusztusig szinten tartott.

A Standard & Poor's az eddig is a magasan spekulatív "B pluszról" egy fokozattal "B"-re rontotta Törökország adósi besorolását, amit "stabil" kilátással látott el. Törökország adósi minősítése ezzel Mongólia és Egyiptom szintjére került.

Az S&P egyebek között Törökország rendkívül laza monetáris politikája, alacsony nettó devizatartaléka és államháztartási hiányának növekedése alapján döntött a besorolás rontásáról. A hitelminősítő szakértői szerint a jövő évi parlamenti és elnökválasztás előtt a török döntéshozók a növekedést helyezik előtérbe a pénzügyi és monetáris stabilitás helyett.

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo