Megkülönböztetik a bioborokat
Az tavalyi szürettől az Európai Unióban feltüntethetik a bortermelők termékeiken az “ökológiai bor” kifejezést, ha megfelelnek az előírásoknak. Tilos például a szorbinsav használata és a kéntelenítés. Az Európai Bizottság tavaly tavasszal jelentette be, hogy a biotermeléssel foglalkozó állandó uniós bizottság új szabályokat fogadott el az ökológiai borokra vonatkozóan. Ezek az uniós végrehajtó testület szerint "javítják az átláthatóságot és növelik az ökológiai borok ismertségét a fogyasztók körében, továbbá hozzájárulnak "az uniós ökológiai borok nemzetközi pozícióinak megerősítéséhez is, hiszen sok más bortermelő ország (az USA, Chile, Ausztrália, Dél-Afrika) már korábban szabványokat dolgozott ki e borokra vonatkozóan". (A világ 10 legjobb borturisztikai desztinációja közé választotta az amerikai Wine Enthusiast Magazin Tokajt.)
Az új rendelet meghatározza, hogy a borászati eljárások és anyagok közül melyek alkalmazhatók bioborok készítéséhez. Tilos például a szorbinsav használata és a kéntelenítés, az ökológiai borok szulfittartalmának pedig – a maradékcukor-tartalomtól függően – literenként legalább 30-50 milligrammal alacsonyabbnak kell lennie a hagyományos módszerrel előállított borok szulfittartalmánál. Az EU-ban a bortermelés az utolsó olyan ágazat, amelyet még nem fednek le teljes egészében a biotermelési szabványokra vonatkozó uniós szabályok.