Óriási magyar biobor siker Németországban

A németországi biobor világbajnokságon a Gajdos Pincészet 2009-es Cabernet Franc Selection borát nagy aranyéremmel jutalmazták. A Gajdos Pincészet Egerszalókon, az Egri Borvidéken gazdálkodik. A pincészet kizárólag ökológiai termesztésű szőlőből készíti biominősítésű borait.

Megváltó vagy „csak” leváltó lehet Magyar Péter? Kihúzza az Orbán-kormány 2026-ig?
Meddig marad szankciós listán Rogán Antal? Mi lesz a régi ellenzékkel?
Online Klasszis Klub élőben Kéri Lászlóval!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a politológustól!

2025. január 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A méltán híres és egyre elismertebb magyar borok rendszeres résztvevői a különböző nemzetközi borversenyeknek, ahol a hazai nedűk szép eredményeket érnek el. Az idei, Németországban rendezett bio bor világbajnokságon a több ezer, megmérettetésre kiválasztott palack közül az arany és ezüst érmes borokat megelőzve hetet nagy aranyéremmel díjaztak. Ezek közül az egyik a Gajdos Pincészet 2009-es Cabernet Franc Selection bora. A biobor világbajnokság ünnepélyes eredményhirdetése február 13-án lesz Nürnbergben.

Megkülönböztetik a bioborokat

Az tavalyi szürettől az Európai Unióban feltüntethetik a bortermelők termékeiken az “ökológiai bor” kifejezést, ha megfelelnek az előírásoknak. Tilos például a szorbinsav használata és a kéntelenítés. Az Európai Bizottság tavaly tavasszal jelentette be, hogy a biotermeléssel foglalkozó állandó uniós bizottság új szabályokat fogadott el az ökológiai borokra vonatkozóan. Ezek az uniós végrehajtó testület szerint "javítják az átláthatóságot és növelik az ökológiai borok ismertségét a fogyasztók körében, továbbá hozzájárulnak "az uniós ökológiai borok nemzetközi pozícióinak megerősítéséhez is, hiszen sok más bortermelő ország (az USA, Chile, Ausztrália, Dél-Afrika) már korábban szabványokat dolgozott ki e borokra vonatkozóan". (A világ 10 legjobb borturisztikai desztinációja közé választotta az amerikai Wine Enthusiast Magazin Tokajt.)

Az új rendelet meghatározza, hogy a borászati eljárások és anyagok közül melyek alkalmazhatók bioborok készítéséhez. Tilos például a szorbinsav használata és a kéntelenítés, az ökológiai borok szulfittartalmának pedig – a maradékcukor-tartalomtól függően – literenként legalább 30-50 milligrammal alacsonyabbnak kell lennie a hagyományos módszerrel előállított borok szulfittartalmánál. Az EU-ban a bortermelés az utolsó olyan ágazat, amelyet még nem fednek le teljes egészében a biotermelési szabványokra vonatkozó uniós szabályok.

Itthon még döcög a jövő üzlete
A termeléstől a piacra jutáson át a fogyasztásig szinte mindenütt megoldásra váró problémák sorakoznak a hazai ökológiai gazdálkodás területén. A nehézség ellenére mégis nagy lehetőségek rejlenek a biotermelésben, amely a világ legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági rendszere, és az így előállított termékek fogyasztása is meredeken nő. Magyarország adottságai kiválóak ahhoz, hogy végre teljes lendülettel beszálljon a versenybe.
 

Véleményvezér

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe 

Kölcsönösen árulással vádolják egymást.
A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe

A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe 

Vége a Gazprom nagyhatalmi státuszának.
Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart

Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart 

Reméljük Orbán Viktor testőrei remek dzsungelharcosok.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo