Trump akarta elhárítani a BP-olajszennyezést

2016. január 23. szombat - 10:01 / klímablog
  •    

Az amerikai elnökségre ácsingózó ingatlanmágnás akart a BP olajszennyezését rendbe tevő alakulat élére kerülni. Grátiszként egy százmillió dolláros báltermet is felhúzott volna a Fehér Ház kertjében.

Az ingatlanfejlesztő Donald Trump, aki minden valószínűség szerint indulni fog a 2016-os amerikai elnökválasztáson, a BP olajszennyezés csúcsán felhívta a Fehér Házat és felajánlotta segítségét a katasztrófa elhárításában. 

De mivel minden mogulnak maga felé húz a keze, Trump sem pusztán önzetlenségből és a társadalom iránti aggodalmából emelte fel a telefont. Mint bevallotta, valójában azért hívta fel Obama tanácsadóját, David Axelrodot, hogy felajánlja, a Fehér Ház mellett álló “olcsó sátrat” kicseréli egy 100 millió dolláros bálteremmel! Mindezt ingyen, ellentételezés nélkül. Hazafiasságból. Mert szerinte gáz, hogy az amerikai elnök egy ilyen sátorban fogadja az államfőket. Ez nem illik Amerika rangjához.

Szónokol a sérókirály
(fotó: Gage Skidmore/wikipedia)

Az építkezésnek persze óriási marketingértéke lett volna. “Talán megemlítettem, hogy ha segítségre van szükségük” a BP-katasztrófával kapcsolatban, “ráállítom az ügyre az embereimet” – mondta Trump. Fogalmazása elég homályos.

Axelrod azonban másként festi le a beszélgetést új könyvében, amelyből a Business Insider kiszemezgette a releváns idézetet. E szerint Trump igenis szóba hozta a BP-incidenst és jóval rámenősebb volt: “Az az admirális, aki ott van nektek, rendes fickónak tűnik, de fogalma sincs mit csinál. Én tudom, hogyan kell nagy projekteket vezényelni. Állítsatok engem ennek az élére és elzárom a szennyezést, a károkat pedig kijavítom.”

Szeret a figyelem középpontjába kerülni. Főleg a botrányos kijelentéseivel.
(Fotó: wikipedia/Michael Vadon)

Axelrod szerint a bálterem ötlete egy későbbi beszélgetésben jött elő.

Ha Trumpot megválasztják, vélhetően felépíti a báltermet. Nem az adófizetők pénzéből.

BP-krónika
2014. március: Az amerikai szövetségi kormány újra engedélyezi a BP-nek, hogy pályázzon olaj- és gázkútfúrásra, valamint kitermelésre a Mexikói-öbölben.
2014. április 15: A BP bejelenti, hogy az eltakarítási munkálatok befejeződtek. A partiőrség cáfolatot ad ki, mondván még rengeteg a tennivaló.
2015. július 2: A BP 18,7 milliárd dolláros kártérítés fizetésére kötelezi magát, mely az 5 Mexikói-öbölmenti államnak és a szövetségi kormánynak folyósítandó.
2015. október 5: A júliusi ügylet kiegészítéseként, a BP-t végül 20,8 milliárd dollárra bünteti az amerikai Igazságügyi Minisztérium. Ebből 5,5 milliárd a Tiszta Víz Törvény hatálya értelmében kirótt büntetés.
A BP 28 milliárd dollárt költött a szennyezéseltakarítási munkálatokra. Összesen 4,9 milliárd hordó olaj ömlött a Mexikói-öbölbe. Az olajkútfúrás helyszínén történt robbanásban 11 ember vesztette életét.