Kitalálná, átlagosan hány év alatt gazdagodtak meg a gazdagok?

2018. január 02. kedd - 19:10 / piacesprofit.hu
  •    

A média szereti felkapni azokat az eseteket, amikor valakinek annyira bejött egy üzleti ötlete, vállalkozása, hogy villámgyorsan milliomos lett. Lehetőleg dollárban számolva. De a többség alapos és kitartó munkával alapozta meg a vagyonát.

Ne számíts arra, hogy hamar meggazdagodsz. Ez az üzenete Thomas Corleynak, aki Rich Habits (Gazdag szokások) címmel írt könyvet a (dollár)milliomosok sikerének titkáról. Corley 233 milliomost interjúvolt meg, akiknek éves bevétele legalább 160 ezer dollár volt (42,55 millió forint), és vagyontárgyaik értéke meghaladta a 3,2 millió dollárt (851 millió forint). E 233 személy közül 177 önerőből lett vagyonos. Angolul self-made millionaire-nek nevezik őket. A többiek örököltek, és erre az alapra építették saját vagyonszerzésüket.

Kép: Flickr

Kép: Flickr

Az önerőből meggazdagodott vállalkozóknak és befektetőknek mindössze 1 százaléka volt milliomos már a 40. születésnapja előtt. A többinek ez később sikerült, de húszas-harmincas éveikben is olyan készségeket és szokásokat sajátítottak el, melyek megágyaztak a sikernek. A dollármilliomossá válás átlagosan 18 évbe telt az önerőből sikeressé vált emberek számára. (Legalábbis azoknál, akiket Corley meginterjúvolt.)

Corley a beszélgetésekből azt az általános igazságot szűrte le, hogy a vagyonosság javarészt megszokások következménye. A gazdagok ezerféle kis dolgot tesznek hétköznapi életükben, amik előbbre viszik őket a siker felé vezető úton. Ha ellessük és magunkévá tesszük a gazdag emberek e szokásait, olyan útra lépünk, ahol összejöhet nekünk is a siker és a vagyon. Ezek a megszokások hozták és tartották lendületben őket.

Mi az a kilenc mindennapi szokás, ami a siker alapköve?

(Folytatjuk)

A siker titka: a kudarc
A mellényúlásokról éppúgy kell beszélni, mint a sikerekről. Az okok elemzése segít az újrakezdésben, és közelebb visz a sikerhez. Számos, mára világhírűvé vált vállalkozás története mutatja, hogy a vállalkozó folyamatosan hullámvasúton utazik, és az üzleti életben a kudarc egy lépés a happy end felé. A tengeren túl ezt már sokan felismerték, Magyarországon azonban inkább tabutéma.