Van, aki még bízik Trumpban

2017. január 04. szerda - 19:21 / KlimaBlogger
  •    

Al Gore Trump lányával ült le tárgyalni klímakérdésekben. És állítólag Trump is bejött a meetingre. De Gore már hetekkel korábban bizakodó hangot ütött meg: ne vegyük készpénznek, hogy az új elnök minden téren klímatagadó álláspontot vesz majd fel.

földgolyó lángokban

Kép: PP archív

Az egykori amerikai elnök és Nobel-díjas zöldaktivista szerint az amerikai gazdaság emissziója attól függetlenül csökkenni fog, hogy Trump szénbarát politikát folytat majd. Al Gore azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy hitét az amerikai cégek és a tagállamok éltetik: ezek amúgy is csökkenteni fogják kibocsátásukat, teljesen mindegy, hogy Trump ráerősít-e a szénhasználatra a gazdaság- és energiapolitikájával (ahogy ígérte), vagy sem. „Az üzleti szféra és az államok egymagukban garantálni fogják, hogy az emissziócsökkentési céloknak megfeleljünk, attól függetlenül, milyen politikát vezet be az új elnök” – mondta Gore. Az Obama-adminisztráció azt vállalta a párizsi klímaegyezményben, hogy az USA 2025-re a 2005-ös bázisévhez képest 26–28 százalékkal csökkenti üvegházgáz-kibocsátását.

Gore úgy látja, a vállalatok rájöttek, hogy a fogyasztók és az alkalmazottak, különösen a fiatalabb korosztály, zöldebb és kevésbé szennyező termékeket részesít előnyben. A másik pozitív trend, hogy a megújuló energiákból termelt villamos energia ára is folyamatosan csökken, s ennek az árszintnek a szén sem tudna alámenni.

Viszlát kampányszlogenek, helló klímarealizmus!

Gore bízik benne, hogy Trump nem lépteti ki az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezmény alól. Szerinte korai lenne azt hinni, hogy ez lesz a következő lépése. „Túl korai leszámolni azzal a lehetőséggel, hogy az új adminisztráció meglephet minket e téren” – nyilatkozta a politikus-üzletember. Ugyanakkor az elnökválasztási kampány során azt mondta Gore, hogy Trump politikája a „klímakatasztrófa felé vinne minket”. Mire alapozza Gore a hirtelen optimizmusát? Szerinte a kormányzás „rendkívüli felelőssége” nem fogja engedni, hogy Trump minden egyes kampányígéretét valóra váltsa. Ezt saját alelnöki tapasztalataiból eredezteti. Trump győzelme után Gore felajánlotta, hogy kész mindent megtenni és együttműködni az új kabinettel klímaügyben. Azt viszont még december elején sem volt hajlandó megerősíteni, hogy vajon Trump stábja igényt tartott-e erre.

Milliókat űz el az otthonából a klímaváltozás
Több tízmilliós vándorlást fog elindítani a klímaváltozás még ebben az évszázadban. A 2050-es évekre Észak-Afrika és a Közel-Kelet jelentős része válhat alkalmatlanná az emberi életre. A termőtalaj kiszáradása a térségben már megkezdődött, ami összefügghet a szíriai konfliktussal is.

Tényleg találkoztak?

Trump szóvivője, Jason Miller csak annyit mondott, hogy Gore Ivanka Trumphoz volt hivatalos, Trummpal nem fog tárgyalni. (Trump lánya nyíltan vállalja, hogy érdeklődik a klímaváltozás témája iránt, míg a republikánusok ezt tabunak tekintik, klímatagadó és klímaszkeptikus nézeteket vallanak. Trump is.) Gore viszont az mondta a találkozó után, hogy magával Trumppal is szerencséje volt találkozni, nem csak a lányával. „Hosszú és produktív találkozóm volt a megválasztott elnökkel – mondta újságíróknak. – Előtte volt egy találkozóm Ivanka Trumppal, de az idő nagy részét a Donald Trumppal való beszélgetés tette ki. Rendkívül érdekes beszélgetés volt, és majd folytatjuk. Egyelőre ennyit mondanék.”

Ez a szűkszavú komment azonban nem túl bizalomgerjesztő, mert könnyen bele lehet olvasni, hogy nézetkülönbségek is kiütköztek a beszélgetésen. (Vagy nem?) Trump egyébként Leonardo DiCaprióval is találkozott. A színész a megújuló energiák és a zöld gazdaság munkahelyteremtő erejéről tartott prezentációt a leendő elnöknek.

Kampánybeszédeiben Trump csalásnak, összeesküvésnek titulálta a klímaváltozást, de november 22-én, a The New York Timesnak azt mondta, hogy „nyitott elmével” közelíti meg a párizsi klímaegyezmény kérdését. Ez már egy jóval enyhébb megfogalmazás. Azt sem restellte kimondani, hogy „van valamiféle kapcsolat” a klímaváltozás és az emberi tevékenység (vagyis civilizációnk üvegházgáz-kibocsátása) között. Korábban ezt is kerek-perec tagadta. Al Gore egyébként éppen úgy vesztette el a 2000-es amerikai elnökválasztást, mint most Hillary Clinton: a polgárok többsége őrá adta le a szavazatát, de az USA államalapító atyái által kitalált átszámítás értelmében – hogy melyik tagállam mennyit ér az Electoral College szavazatainál – nem kapta meg az Electoral College kellő számú szavazatát, mely a győzelemhez szükséges.

Forrás: The New York Times, Reuters, WMO

Betehet a klímaváltozás a tenger gyümölcseinek
Emberi fogyasztásra alkalmatlanná teheti a kagylót és az osztrigát a tengervíz hőmérsékletének emelkedése, mivel a melegben mérgező mikroorganizmusok támadhatják meg őket – állapította meg egy svéd kutatás.