Nem is gondolná, milyen termékekbe építik be a szén-dioxidot

2017. november 11. szombat - 12:04 / Kriston László
  •    

Nemcsak a szénsavas italokban használják a CO2-t. Párnákat, a testünkre emlékező matracokat is gyártanak belőlük. A széndioxidot a műanyaggyártásban is használják.

A befogott szén-dioxid is fontos tényezője gazdaságunk anyagkezelési folyamatainak. A szennyezett levegőből kivont üvegházgáz termékalapanyagként szolgálhat.

Ma már rendelkezésre állnak technológiák, melyekkel kivonható a szén-dioxid a levegőből, és behelyezhető különféle anyagokba, akár olyan tárgyakba is, amelyek nemcsak az utcán, hanem a lakásunkban is otthonra lelnek.

Műanyag

Sűrített formában a szén-dioxid akár a plasztik hozzávalóinak a felét is kiteheti. Ma már autófesték, könyvborító, hűtőszekrény-szigetelés, cipőfűző, matrac is készül szén-dioxid felhasználásával. Még a lábunk alatt lévő aszfalt is tárolhat szén-dioxidot.

Az angliai Econic Technologies célja, hogy a műanyag alapját alkotó poliolok alapanyagának 30 százalékát lehessen megoldani szén-dioxiddal. Ha ez világméretben megvalósul, akkor évente 3,5 millió tonnával lenne csökkenthető a globális üvegházgáz-emisszió. Ennyi szén-dioxidot tudnának kivonni a levegőből.

Ez az ÜHG-mennyiség annyi, mintha kétmillió autót vonnának ki az utakról.

Beton

A kanadai CarbonCure Technologies a betonba dolgozza be a szén-dioxidot. A szennyező gázt az ipari létesítményeknél vonja ki – például műtrágyagyártóknál –, és közvetlenül a betonkeverő autókba juttatja.

A cég állítása szerint az így elkészített beton 20 százalékkal keményebb, mint a hagyományos fajta. A vállalkozás Kanadában és az Egyesült Államokban több mint 60 betongyárral dolgozik.

Ez pedig nem térkép. Hanem beton. Különös esztétikai jellemzője a pompás színekben csillogó olajfolt. (fotó: Flickr/Dennis Hill)

Ez pedig nem térkép. Hanem beton. Különös esztétikai jellemzője a pompás színekben csillogó olajfolt – 
Fotó: Flickr/Dennis Hill

Üzemanyag

A szintén kanadai Carbon Engineering dízelüzemanyagba és a repülőgépek üzemanyagába viszi be a szén-dioxidot.

Nátrium-karbonát

Az indiai Carbon Clean Solutions széntüzeléses erőműnél fogja be a szén-dioxidot, és porhanyós nátrium-karbonáttá alakítja, amit aztán műtrágyákban, mesterséges tisztítószerekben és festékekben használnak fel.

A davosi World Economic Forum cikke emlékeztet rá: ahhoz, hogy a párizsi klímaegyezményben foglalt kibocsátáscsökkentési célokat el tudjuk érni, 2030-ig évente 12–14 gigatonnával kell csökkenteni a légszennyezést. (1 gigatonna = egymilliárd metrikus tonna.) Az emisszió 70 százalékáért a szén-dioxid felelős.

Ehhez képest nyilván elenyésző mennyiség például az a 3,5 millió tonna, amennyit az angol Econic Technologies tudna beépíteni a műanyagba.

A kanadai CarbonCure egy-egy közepes méretű betongyárnál évi 900 tonnát tud bedolgozni. Ehhez képest csak a betongyártás, mint szektor 700 millió tonnás emisszióval terheli a földi légkört évente.

Mégis minden száz, ezer vagy millió tonnányi szén-dioxid eltüntetése számít. Minél több olyan megoldás terjed el, mely beépíti termékekbe ezt az üvegházgázt, annál erősebb lesz a globális karbonkönyvelésben a „megkötés” oldala. A túlterhelés miatt savasodó óceánokban ugyanis a mészvázú organizmusok egyre kevesebb CO2-t tudnak megkötni.

(WEF)

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor