Biológiai fegyverek a mezőgazdaságban

2018. november 03. szombat - 10:01 / Kriston László
  •    

Vírust terjesztő rovarokkal módosítják növények génszerkezetetét az amerikai Védelmi Minisztérium tudományos kutatási egységénél. Itt a biológiai fegyverkezés következő állomása, legalábbis ettől tartanak tudósok. A minisztérium viszont azzal védekezik, hogy kísérlete jó szándékú, az aszály- és fagykárok ellen óvná a növényeket, és amúgy is csak ideiglenes génmódosítást tesz lehetővé.

Emlékszik bárki arra, hogy az internet közel 30 évig titkos hálózat volt, amit csak az amerikai kormány használhatott? A neve ez volt: Darpanet. Az amerikai fegyveres erők és az őket felügyelő szervek kiváltsága volt a “világháló” – mielőtt a világ hálója lett. A The New York Times szenzációt – és vélhetően megdöbbentést – keltő cikkben számolt be az amerikai Védelmi Minisztérium Kutatási Részlegének, a DARPA-nak (Defense Advanced Research Projects Agency) egy új kísérletéről.

Fehér kenyér lisztérzékenyeknek: már nem sci-fi
Új lehetőségeket tár fel a gluténérzékenységben, gabonaallergiában szenvedők életminőségének javítására egy magyar, ausztrál, norvég, német és kínai kutatócsoportok együttműködésével megvalósult vizsgálat.

A DARPA nem mást csinál, mint vírusokat szállító rovarokat használ arra, hogy megváltoztassa egyes élelmiszernövények génszerkezetét. Azt állítja, azért kísérleteznek ezzel, hogy kivédjék az aszály-, árvíz- és fagykárokat, s végső soron megóvják a gazdák termését, továbbá az ország élelmiszerellátását, amit nemzetbiztonsági érdeknek tekintenek. A lényeg, hogy mindössze egy idényre, szezonra látnák el a növényeket védelmező génekkel, s ez azért jó – a minisztérium szerint –, mert gyorsabb megoldás, mint a jelenleg elérhető technológiák, mint például a CRISPR-génszerkesztés.

A tekintélyes Science folyóiratban azonban tudósok és ügyvédek tettek közzé elítélő nyilatkozatot az Insect Allies nevet viselő projekt ellen, melyet a biológiai fegyverkezéshez hasonlítottak. A The New York Timesban megjelent cikkben Guy Reeves, a németországi Max Planck Evolúciós Biológiai Intézet munkatársa kétségét fejezte ki, hogy egy ilyen mechanizmus vagy beavatkozás biztonsággal leállítható-e vagy kontrollálható-e.

Kép: SXC

Kép: SXC

Blake Blextine, a projekt menedzsere hangsúlyozta, hogy „több vészféket” is beépítettek az eljárásba, de természetesen ezeket nem részletezte. (A DARPA kérése az volt, hogy legalább három fék legyen beépítve a programba.)

A technológia egyelőre ismeretlen a külső szemlélők számára, erre a tudósok is utalnak közleményükben, hiszen nemcsak a kísérlet tényét nehezményezik, hanem azt is, hogy ha nyilvánosságra kerül a technológia, az más országokat az eljárás reprodukálására késztethet. Hozzátették, hogy a harcászati programok általában ily módon szoktak elindulni: az egyik ország reagál egy másik ország projektjeire, megpróbálja azt utolérni vagy akár túlszárnyalni. Ezzel pedig elindulhat, vagy inkább elszabadulhat a „biológiai fegyverkezési verseny”, fogalmaztak.

GMO-nak számít a génszerkesztett növény
Az Európai Unió Bírósága Luxemburgban döntött: a mutagenezissel előállított növények GMO-nak minősülnek, ezért rájuk is a génmódosított növényekre vonatkozó szigorítások érvényesek. Befékezheti ez a génszerkesztő szoftverek újkeletű divatját.

A tudósok attól félnek, hogy az új eljárást növények kiirtására is használhatják, ha a technológia ismerete illetéktelen kezekbe kerül: a rovarokat arra is használhatnák, hogy olyan vírusokkal fertőzzék meg a növényeket, amelyektől elpusztulnak, nem pedig reziliensek lesznek. Ezzel pedig – tegyük hozzá – éppen az indokként emlegetett élelmezésbiztonság sérülhet.
A program kritikusai azt szorgalmazzák, hogy a DARPA inkább a hagyományos módszerekkel foglalkozzon (ilyen a repülőgépes permetezés), de erre az úgy reagált, hogy ez alacsony precizitású, és túl drága.

Guy Reeves a Max Planck Intézettől úgy vélte, az egész programot egy szándékosan alulszabályozott, a külvilág elől elzárt kormányzati egységben találta ki néhány ember, akik „őrült ötletekkel” foglalkoznak, s szerinte ha ezt a Pentagon legfelsőbb fejesei megtudják, le lesznek döbbenve. Nos, a program ténye nyilvánosságra került, a Pentagon egyelőre hallgat.

(Business Insider UK)