Beszólt Trumpnak a kormányzati szakértő: több megújuló energia kell!

2017. július 07. péntek - 19:01 / KlimaBlogger
  •    

Trump korábban azt mondta, hogy a megújuló energiák időnként destabilizálják az áramhálózatot, mert a térnyerésük miatt sok szénerőművet zártak be. Egy távozó tisztségviselő azonban ellentmondott neki. Nyilvánosan. Amire tapsvihart kapott. Egy olyan konferencián, ahol Trump szénbarát energiaminisztere is elődást tartott.

Trump leállíttatta a Környezetvédelmi Hivatalnál (EPA) a klímakutatásokat, nehogy egy állami intézmény mondjon neki ellent, amikor a fosszilis energiahordozókat favorizálja.

Colette Honorable -a Szövetségi Energiaszabályozási Bizottság (FERC) tagja, akit még Obama nevezett ki- éppen most távozik posztjáról, de mielőtt lelépett, még bekavart egy kicsit, hogy megnehezítse Trump dolgát szén-, a földgáz- és olajbarát politikája véghezvitelében.

Egy konferencián Honorable azt mondta, hogy a megújulók más tulajdonságokkal bírnak, mint az “alapterhelési erőművek” (vagyis a széntüzelésű és atomerőművek), de ez nem jelenti azt, hogy nincs rájuk szükség. “Felismerem, hogy nekünk is támogatnunk kell a megújuló energiák különféle módokon való használatát? Igen.”, mondta Honorable egy konferencián. “Nem látok semmilyen problémát a kiszámíthatósággal, úgyhogy azt mondanám, hozzanak még több megújulót!”

A konferencia közönsége tapsban tört ki. A rendezvényt az Energiaügyi Minisztérium Energiainformációs Osztálya szervezte.

A minisztérium várhatóan júliusban hozza nyilvánosságra annak a kutatásnak az eredményeit, amelyet még Rick Perry, a Trump által kinevezett Energiaügyi Miniszter rendelt el áprilisban, hogy megbizonyosodjanak afelől, a megújulók segítik-e az áramellátást vagy éppen instabilitást hoznak-e a hálózatba.

donald trump

fotó: flickr/gage Skidmore

Trumpék álláspontja szerint a(z államilag támogatott) megújulók térnyerése miatt zártak be számos széntüzeléses és atomreaktort az Obama-érában, amivel szerintük romlott az energiabiztonság. A nap- és a szélenergia ugyanis kiszámíthatatlan forrás, s azokon a napokon, amikor bőven van belőle, túlterheli a hálózatot, véli a Fehér Ház.

A most távozó Honorable viszont ellenkező álláspontot foglalt el a kérdésben.

Perry szerint a készülő tanulmány “kritikus lesz” az Obamáék által bevezetett szabályozásokkal szemben, melyek “akadályokat” jelentenek az üzleti szektornak.

A konferencián Perry is felszólalt, de ő csak azt hangsúlyozta, hogy a szénerőművek bezárása politikailag motivált szabályozás eredménye volt, “a törvényeket a szénellenesség vezette, ami veszélyezteti a legnagyobb elektromos hálózat megbízhatóságát és stabilitását. Az ország földgázboomja és a megújulók növekedése nagy szerepet játszott a szénerőművek bezárásában”.

2017 februárjában szélenergia látta el a 14 tagállamra kiterjedő Southwest Power Pool energiafogyasztásának 50 %-át. Márciusban a napenergia elsőként ért el 10 %-ot az USA havi energiamixében.

Forrás: Reuters