Amerika tovább nyomja a szén-dioxidot a levegőbe

2018. október 19. péntek - 19:05 / piacesprofit.hu
  •    

Trump amerikai elnök, miután kitaláltnak minősítette a klímaváltozást, egy sor további intézkedéssel súlyosan továbbnöveli az üveghatást, a Föld felmelegedését okozó gázok kibocsátását.

Donald Trump a 2016-os választáson az USA nyugati, széntermelő és szegényebb államaiban kapta a legtöbb szavazatot. Ottani választóinak tett ígéretei után, hogy újra megnyit bányákat, és általában nem kívánja megtartani a nemzetközi környezetvédelmi előírásokat, ott azóta is népszerű.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Miután kormánya Környezetvédelmi Hivatalának vezetője korrupció miatt lemondásra kényszerült, a fontos intézményt ideiglenesen olyan személy vezeti, aki 2017-ig az egyik legnagyobb amerikai energiavállalat bejegyzett lobbistája volt.

A The New York Times értesülései szerint a hivatal hamarosan lehetővé teszi a gáz- és olajiparnak, hogy az olajbányászatban melléktermékként keletkező metángázt a légtérbe engedje, holott annak van a legnagyobb szerepe Föld felmelegedésében.

Lassan kiszorul a szén Nyugat-Európából
Sorra dőlnek a zöldenergia-rekordok Nyugat-Európában. Németországban idén először termeltek több áramot megújuló forrásból, mint szénből.

Hír szerint rendelkezés készül, amely lehetővé teszi, hogy a szénerőművek a jelenleginél is több szén-dioxidot bocsássanak a levegőbe. Trump elnök döntése, hogy az USA kilép a 2015-ös, a környezetvédelmet szolgáló Párizsi Egyezményből, 2020 november 4-én lép életbe, egy nappal a következő amerikai elnökválasztás után.

A döntés és annak máris tapasztalható következményei annál súlyosabbak, mivel az Egyesült Államok Kína után a második, a környezetünket a legsúlyosabban veszélyeztető országok sorában. Kína, amely csatlakozott a Párizsi Egyezményhez, évente mintegy 10 milliárd tonna szén-dioxidot bocsát ki, az USA 5 milliárd tonnát.

(Forrás: The New Yorki Times, Der Spiegel)