Lassan kiszorul a szén Nyugat-Európából

2018. július 15. vasárnap - 18:00 / piacesprofit.hu
  •    

Sorra dőlnek a zöldenergia-rekordok Nyugat-Európában. Németországban idén először termeltek több áramot megújuló forrásból, mint szénből.

Németországban – írja a Quartz – a kormányok ugyan már régóta kezdeményezik az átállást megújuló energiákra, az erős szénlobbi hosszú ideje akadályozza a szél- és napenergia terjedését. Ennek ellenére idén már az elektromos áram nagyobb része (36,5 százalékát) származott megújuló forrásból (napenergia, szélenergia és biogáz), mint szénből (35,1 százalék).

Megújulók: évtizedes lemaradásban vagyunk
Sok helyen már gazdaságosabb napelemeket használni, mint fosszilis tüzelőanyagot, az elemek ráadásul egyre olcsóbbak. Magyarországnál pár éve még Finnország is több napenergiát termelt, a napelemek terjedését azonban még gátolják a magas adók.

A szén felhasználása látványosan csökken az Egyesült Királyságban is. 2011-ben a földgáz mellett még a szén volt a legfontosabb energiahordozó, ettől kezdve azonban folyamatosan csökkent az elégetett szén mennyisége. Idén már a brit áram nagyobb része származott szélenergiából, mint szénerőművekből (igaz, ezzel párhuzamosan emelkedik a szintén nem épp környezetbarát földgáz felhasználása is).

A Quartz szerint a folyamatok mögött részben a szigorúbb szabályozás áll: az EU korábban széndioxid-kibocsátási kvótákat vezetett be, és szigorította az emisszókereskedelmet, és számos pályázatban támogatta a megújuló energia terjedését. Legalább ilyen fontos azonban, hogy a megújuló energia egyre olcsóbbá válik, mostanra kifizetődőbb ebbe fektetni, mint fosszilis tüzelőkbe.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.