A Földért kampányol a 14 éves “Anti-Bieber”

2015. május 30. szombat - 10:01 / klímablog
  •    

Ha Justin Bieber az elkényeztetett tiniceleb céltalan idétlenkedését jelképezi a modern társadalomban, a 14 éves ökoaktivista, Xiuhtezcatl Martinez ennek az ellenkezőjét, a globális felelősséget és a jövőtudatos gondolkodást.

Martinez Facebook-oldala
(fotók: Facebook)

“A különböző generációk különféle nyomokat hagytak maguk után a bolygónkon, nyomokat, melyek felejthetetlenek”, mondja a tökéletes amerikai angolsággal beszélő fiatalember, aki művésznek és aktivistának tartja magát.

A bennszülöttek fórumán is résztvett már az ENSZ-ben, az amerikai kormánynak bedolgozó National Change-makers Youth Council legfiatalabb tagja, az Earth Guardians szervezet alapítója, s tevékenységéért 2013-ban már átvette a United States Community Service Awardot Barack Obama amerikai elnöktől.

Az indián etnikumú Xiuhtezcatl Martinez rendszeresen szerepel az amerikai médiában és járja az iskolákat, hogy felvilágosítsa kortársait a Földet fenyegető veszélyekről, az emberi cselekedetek ökológiai hatásáról, valamint a viselkedésminták megváltoztatásának lehetségességéről.

A félmeztelenség ma már a celeb-lét alapkövetelménye. Korszerű körítésbe kell csomagolni az üzenetet.

Öcsikéjét is inspirálta a nagy testvér példája. Amikor 400 ezren vonultak fel New Yorkban a klímanapon és a világpolitika oda se figyelt rá, a kissrác az interneten népszerűsítette az ügyet, ahol 1,5 millió embert ért el. Bátyja 25 országban mozgatott meg fiatalokat.

DiCaprio bort iszik és vizet prédikál?
Az ENSZ Közgyűlésén tartott beszédében a klímapolitika mellett szállt síkra, ugyanakkor magánemberként luxuséletvitel jellemzi és magánrepülőgépeken utazik évente akár két tucatszor is.

Ami figyelemreméltó a mai Y-generációsok politikai és öko-aktivizmusában, hogy a kor legmenőbb eszközeivel érik el kortársaikat. Martinez például stílusában teljesen MTV- és YouTube-kompatibilis, pengén összevágott rövidfilmekben beszél a Föld megmentésének fontosságáról. Mindezt lazán, életképszerűen: az egyik bejátszásban látni, ahogy barátaival ücsörög a háztetőn, osztálytársaival játszadozik a kertben, igazi “chill out” üzemmódban, sőt látjuk őket süteményt is készíteni.

Ugyanakkor hatásvadász, fontoskodó hollywoodi esztétikát is használnak Martinez imázsának alakítói: a kertvárosban bicikliző haveri társaságot már-már superhero-nak láttatja a kamera, miközben a hangalámondás azt ecseteli, hogy Martinez óriási olajcégek ellen ágál, afféle Dávidként Góliát ellen.

Közelharc helyett azonban indián törzsi folklórt kap a néző. Martinez a többi indiánnal járja el tradicionális táncát.

“A legnagyobb kihívás, amivel szembe kell néznünk, az emberi tudatosság megváltoztatása, nem a Föld megmentése. A Földnek nincs szüksége arra, hogy megmentsék, nekünk van.”