Uber-hatás: konkurenciát kapnak a bringásfutárok

2016. június 29. szerda - 15:48 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Új szolgáltatás jelent meg a megosztás gazdaságában, most a kerékpáros futárok aggódhatnak a bevételeik miatt. Az új szolgáltatás a városi kerékpározókat vonzza be a futárszolgálatba.

Kép:MTI/Máthé Zoltán

Kép: MTI/Máthé Zoltán

Egy új szolgáltatás hirdetése futott be szerkesztőségünkbe, amely kellemetlen érzésekkel töltheti el a kerékpáros futárszolgálatok vezetőit. „Keress pénzt közösségi futárként, vagy hívj közösségi futárt, és takaríts meg pénzt a cégednek!” – hirdeti magát az Uber autósmegosztó alkalmazáshoz hasonlóan működő Skurir. A hivatalosan szeptembertől induló cég már reklámoz, bárki regisztrálhat a honlapjukon. Az önjelölt futárok megoszthatják a felhasználókkal, hogy milyen útvonalon közlekednek, gyakorlatilag bármilyen csomagot elvisznek, akár pizzát, tehát meleg ételt is szállíthatnak, jellemzően városon belül.

Ez is példa arra, amit korábban már többször megírtunk: a megosztás gazdasága mellett egyetlen ágazat, egyetlen cége sem ücsöröghet nyugodtan a babérjain, mert a semmiből, meglepetésszerűen előbukkanhat egy versenytárs, amely komoly turbulenciát okozhat a piacon. Ezt láthattuk az elmúlt hónapokban Budapesten, ahol egymást érték a taxistüntetések az Uber terjeszkedése miatt.

Verseny 2.0: az Uber-hatás
A közösségi gazdaság szexi és korszerű, ezért ma az a megközelítés dívik, hogy az ellene küzdőknek inkább haladniuk kellene a korral. A képlet azonban ennél bonyolultabb. A szabályokat egyelőre jó részben kikerülő, új platformon versenyző cégek színre lépésével egyesek szerint a kapitalizmus legvadabb időszaka tér vissza.