Rászáll a webshopokra a kormány

2016. október 11. kedd - 10:05 / piacesprofit.hu
  •    

Megemelné az NGM a szabálytalanságot elkövető internetes áruházakra kiszabható bírságok összegét, mégpedig nem is kicsit. Főleg a kicsiknek lesz ez gond.

Szigorítaná az internetes áruházakra kiszabható bírságot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – írja a Világgazdaság. Az alsó határ jelenleg 15 ezer forint éppúgy, ahogy a hagyományos kiskereskedők esetén is, ám a felső határ más a kis- és középvállalkozások, illetve a nagy cégek esetén. (A NAV kivételével a szakhatóságok egy első alkalommal elkövetett botlásért nem bírságolhatják meg a kis- és középvállalkozásokat.)

Az új szabályozás 200 ezer forintra emelné az alsó határt és félmillióról kétmillióra a felsőt. A legsúlyosabb esetekben az utóbbi helyett ötmillió forintot kellene fizetniük a cégeknek. A nagy cégek esetén marad a súlyos esetek félmilliárd, illetve a nagyon súlyos vétségek kétmilliárd forintos maximális bírsága.

A szakmai szervezetek szerint az alsó határ megemelésének nincs értelme, mert a hatóság ma is szabályszegésekkel arányos büntetéseket szab ki. Ráadásul az alsó határ megemelése miatt a kicsi boltok büntetése is 200 ezer forintnál kezdődne, ami nekik óriási érvágás, míg a nagyon nagy webáruházaknak is ezzel kéne számolniuk, amelyeknek ez zsebpénz.

Mivel a webáruházak 80 százalékánál találnak hibákat a hatóságok, a büntetések emelése jókora bevételi pluszt hozhat az államkasszának.

Kockázatkerülési kisokos webshopoknak
A webáruházaknak amellett, hogy állandóan optimalizálni kell a működésüket, hogy elérjék és aktivizálják a potenciális vásárlókat, azért nem szabad elfeledkezniük arról sem, hogy számos jogszabálynak kell megfelelniük. Dr. Ormos Zoltán az OrmosNet ügyvezetője egy olyan rangsort állított fel, melynek alapján könnyebben eldönthető, hogy melyik szabály mekkora büntetési kockázatot jelent a cégeknek.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor