Otthon, vagy a haveroknál is lehet a munkahely

2015. november 12. csütörtök - 07:30 / Timár Gigi
  •    

Bár az irodákkal kapcsolatos alapvető igények nem változnak a következő húsz évben, az viszont érezhető trend, hogy a dolgozók egyre nagyobb saját térre vágynak a Colliers International felmérése szerint. Mégsem kell a cégeknek egyre nagyobb irodákat bérelniük, mert a dolgozók másik fele egyszerűen nem jelenik meg.

A munkahely ugyanis nem azonos az eddig megszokottal. A távmunka lehetőségének megteremtése egyre több cég számára evidens. A modern eszközök szinte bármilyen feladat távoli elvégzését is lehetővé teszik, a kutatások pedig azt mutatják, hogy a dolgozók elkötelezettségére, sőt, a munka hatékonyságára is jó hatással van, ha bizonyos feltételek között engedélyezzük, hogy az irodától távol vagy az irodában, de szabadabban dolgozzanak.

alternatív iroda

Kép:Fotolia

Az új őrület: hoffice

Az új munkaforma lényege, hogy az otthonok, nyaralók alkalmanként közösségi munkatérré alakulnak: a hoffice-ozók egy-egy napra megnyitják saját ingatlanjaikat mások előtt azért, hogy ne magányosan, hanem jó hangulatban, másokkal dolgozzanak együtt. Gyakorlatilag bármilyen ingatlan alkalmas erre, ha van benne jó internetkapcsolat – vagy gyors mobilinternet –, olyan helyiség, ahová félre lehet húzódni telefonálni, és hely, ahová egy laptoppal le lehet ülni.

Erejét a kialakuló kapcsolati háló jelenti: a hoffice-okban a hagyományos munkahelyi közösségeknél sokkal színesebb, vegyesebb összetételű gárda verődhet össze. Az ad hoc kialakult csapat tagjai a legkülönbözőbb szakmai területekről érkeznek, és egyedi ismereteikkel segíthetik egymást. A hoffice-ozásnak kialakított rendje van annak érdekében, hogy a munka valóban hatékony legyen: 45 perces szegmensekben folyik, amikor mindenki a saját feladatára fókuszál.

Az egyszerű távmunkásokkal szemben a hoffice-ozók a szünetek alatt megbeszélik egymással, hogy pontosan milyen feladatokat végeznek majd a soron következő háromnegyed órában. Az ötletelés mellé pedig az egyhangúságot megtörő tevékenységeket – például közös kávézást, teázást vagy könnyen elsajátítható relaxációs gyakorlatokat – is beiktatnak a közösen dolgozók.

A profi közösség: coworking

Egymástól függetlenül dolgozó embereknek teremtenek közös munkateret a közösségi, más néven coworking irodák is. Ez esetben azonban nem a vendéglátó jóindulatán múlnak a profi munkakörülmények. A közösségi irodákban a bérleti díjért cserébe a szolgáltató ad minden szükséges irodai berendezést a fénymásolótól a faxig, emellett tárgyalók, adott esetben rendezvénytermek időszaki használatára is lehetőséget teremtenek.

Itt is pluszt jelent a velünk egy térben dolgozókkal kialakítható kapcsolat. Lehet, hogy épp a régóta keresett grafikus vagy programozó ül a szomszéd asztalnál.

Máshol már törvény a rugalmas munkavégzés
Bár szeretne rugalmasan dolgozni, a magyar alkalmazottak többségének nincs módja az irodán kívüli munkavégzésre. A szabadság bánja azt is, ha ügyeket kell intézni. A briteknél ez is máshogy van.

Neonomádok: a hálózat csapdájában

A neonomád definíció szerint egy munkamódszert, illetve az ezt a munkamódszert követő társadalmi csoport tagját jelenti, sok esetben inkább életformának, mint munkamódszernek tekinthető. A neonomádok jellemzően szellemi szabadfoglalkozású szakmák képviselői, akik munkájukat nem fix helyen végzik, hanem kávézókban, éttermekben vagy más, általában nyilvános helyen. Ők a szellemi foglalkozásúak olyan új generációja, amely egy laptopot, drót nélküli internetkapcsolatot és egy kávézót irodává képes változtatni. Itt olvashat róluk részletesebben.

Megosztott munkahely

Az alternatív iroda azonban nem csak a szabadúszóknak vagy a több önállóságra vágyó munkavállalóknak kedvező megoldás. A cégek számára jelentős spórolást jelent, ha kevesebb asztalt – és így kisebb irodát – kell fenntartaniuk, mint ahány dolgozójuk van. A multinacionális cégeknél bevett gyakorlat, hogy a saját íróasztalok helyett mindenki mindennap máshol ül: amellett, akivel aznap éppen együtt kell dolgoznia valamin, vagy ahol épp helyet talál.

Hasonló rendszert kisebb cégek is kialakíthatnak. A kliensgépek és felhőben futó szoftverek világában az asztali számítógépeken is könnyű osztozni, hiszen a jelszó beírása után az adott felhasználó „saját gépe” jelenik meg a monitoron. De lehet, hogy még erre sincs szükség, a felmérések szerint ugyanis a fiatal dolgozók számára már alapvető elvárás, hogy a saját eszközeikkel is dolgozhassanak. Vagyis az irodai asztal lehet mindig éppen azé, aki leteszi rá a laptopját.

Ezentúl tehát, a munkáltatók feladata, hogy csapatként egyben tartsák, motiválják és ellenőrizzék a munkavállalóikat, akik tulajdonképpen a világ bármely pontjáról hozzájárulhatnak a cég sikeréhez.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek