Összefogás a stressz ellen

2012. szeptember 12. szerda - 13:59 / piacesprofit.hu
  •    

A munkavállalók egészsége, közérzete hatással van a munkavégzésükre, mindez hosszú távon a vállalatuk teljesítményét is befolyásolhatja. Az Európai Bizottság finanszírozásában, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének koordinálásával 6 országban megvalósuló IOSHA2 program a prevenciót helyezi előtérbe. Az MGYOSZ tájékoztató, egyben megoldásokat kínáló kampányának központi üzenete: „STOP STRESSZ! Legyen boldog és egészséges!", amely a munkáltatók és a munkavállalók együttműködésével érhető el.

 

Kép:PParchív
Kép:PParchív

Magyarországon évente több mint 1000 milliárd forint többletkiadást okoz a munkahelyi stressz. Az egészségtelen életmód és a munkahelyi nyomás ugyanis káros a munkavállalók egészségére, negatívan hat az életminőségükre, ez pedig jelentősen rontja teljesítményüket. Ennek felismerését célozza az uniós támogatással megvalósuló IOSHA2 (Improving the Occupational Safety and Health Awareness) kampány, mely arra ösztönzi a munkáltatókat, hogy megfelelő tájékoztatással, és biztonságos munkakörnyezet kialakításával segítsék a munkavállalókat egy egészségesebb életvitel kialakításában. Ugyanakkor a munkavállalók egyéni felelősségének hangsúlyozásával arra is felhívja a figyelmet, hogy az eredményességhez a munkavállalók aktív részvételére van szükség.

„A munkahelyi stressz okozta GDP-kiesés hazánkban nagyjából évi 1000 milliárd forintra tehető, európai szinten ez az összeg pedig meghaladja az 500 milliárd eurót. Bízom benne, hogy a kampány révén sikerül megfelelő figyelmet irányítani erre a kérdésre és így hozzájárulhatunk a probléma orvoslásához" – mondta Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke.

A tünetek
Az Európai Unióban évente közel 23 millió dolgozónál jelentkezik valamilyen egészségügyi probléma, amely jelentős hányadában a munkavégzéshez kapcsolódó stressz áll. Ez a jelenség okozhat gyakori fejfájást, izomfájdalmakat, szerepet játszhat szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi megbetegedésekben. Emellett a stressz nyomot hagy a munkavállaló hangulatán is, ingerlékenység apátia, koncentrációzavar gátolhatja a minőségi munkavégzést és növelheti a munkahelyi balesetek kockázatát. Hogy milyen stresszhatások érik a középvezetőket, arról itt olvashat bővebben.

A kampány keretében az MGYOSZ több szemináriumot is szervez, ahol a hazai vállalatok megismerhetik az eddigi tapasztalatokat, jó megoldásokat, illetve a hazai szabályozást is. Az első szeptember 10-i, budapesti rendezvényen Holecz Hajnalka, az IDEOCSOPORT mentálhigiénés és szervezetfejlesztési szakértője a munkahelyi stressztérkép sokoldalú hasznosíthatóságára világított rá. „2008 óta kötelező stresszfelmérést készíteni a munkavállalók körében. Az ebből nyert adatok sokféleképp segítik a HR, illetve munkavédelmi szakemberek munkáját. A legfontosabb, hogy a felmérés kézzelfogható adatokat szolgáltat számukra a humándiagnózis elkészítéséhez, jól hasznosíthatják az egyéni teljesítményértékeléshez, valamint a szervezet- és egyénfejlesztés során. A szakszervezetek számára pedig jó alapot nyújt párbeszéd elindításához."

Az IOSHA2 program keretében az MGYOSZ számos további fórumon – szeptember 14-én Szombathelyen megrendezésre kerülő munkareggelin, valamint egy októberi nemzetközi konferencián – hívja fel a figyelmet a munkahelyi stressz okozta problémákra. A munkavállalók körében poszterekkel népszerűsíti az egészséges életmódot, míg a munkáltatók számára tájékoztató füzetet készített, illetve 30 másodperces szpot formájában is feldolgozta a témát. Az október 16-i nemzetközi zárókonferenciára pedig egy oktatófilmet is összeállít majd, mely részletesen bemutatja a problémát és a lehetséges megoldásokat is. Az érdeklődők továbbá a http://stopstressinfo.eu/ oldalon is tájékozódhatnak.