Október végéig 27 ezer vállalkozást alapítottak

2013. november 26. kedd - 17:05 / piacesprofit.hu
  •    

Kismértékben visszaesett a cégalapítási kedv idén az elmúlt évihez képest: az év első tíz hónapjában 26 722 társas vállalkozás kezdte el a tevékenységét, ami 5,5 százalékkal, csaknem 1600-zal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Kissé visszaesett a cégalapítási kedv – Kép: SXC

Főleg az új kft.-k számában volt jelentős visszaesés, és enyhén csökkent az új részvénytársaságok száma is, a betéti társaságok népszerűsége viszont nagyot nőtt. Tavaly tíz hónap alatt 27 377 kft. kezdte meg tevékenységét, míg az idén október végéig csaknem ötezerrel kevesebb, csupán 22 451, ez 18 százalékos visszaesés. Az új részvénytársaságok száma 308-ról 299-re csökkent, az új betéti társaságoké viszont 374-ről mintegy hétszeresére, 2578-ra nőtt. (Közben a cégbedőlések száma is mérséklődött, így egészségesebb szerkezet felé mozdulhat el a magyar cégvilág.)

Havonta átlagosan csaknem 2700 társas vállalkozás működése kezdődött el idén, főként április–májusban indult sok cég. Az idei legnagyobb tőkéjű cég egy 8 milliárdos ingatlankezelő, de a vállalkozások négyötödének jegyzett tőkéje az 1 milliót sem haladja meg.

Az év első tíz hónapjában 26 722 társas vállalkozás kezdte el a tevékenységét, ami 5,5 százalékkal, csaknem 1600-zal kevesebb az egy évvel korábbinál. Tavaly október végéig ugyanis még 28 304 céget hoztak létre. A Céginfo.hu adataiból az látszik, hogy az új részvénytársaságok száma enyhén, az új kft.-ké jelentősen visszaesett az előző évhez képest. Tavaly tíz hónap alatt 27 377 kft. kezdte meg tevékenységét – vagyis több a 2013-as összes cégalapításnál –, míg idén október végéig csaknem ötezerrel kevesebb, csupán 22 451 (ez 18 százalékos visszaesés). Az új részvénytársaságok száma 308-ról 299-re csökkent (3 százalékkal kevesebb), az új betéti társaságoké viszont 374-ről mintegy hétszeresére, 2578-ra nőtt.

A Céginfo.hu adatai szerint idén főleg tavasszal ugrott meg a cégalapítási láz. Áprilisban csaknem 3200, májusban több mint 3600 vállalkozás indult el. Ugyanakkor az év közepétől észrevehetően hanyatlik a cégalapítások lendülete. Július óta csak egy hónapban haladta meg a 2500-at az új vállalkozások száma, és a Céginfo.hu-ban már csak 1613 olyan vállalkozás szerepel, amit októberben hoztak létre (igaz, ez a szám később még emelkedhet, ugyanis a társaságok egy részének bejegyzése, jellemzően adminisztratív okok miatt, akár hónapokig is elhúzódhat).

Az, hogy a magyar gazdaság súlypontja a közép-magyarországi térségre koncentrálódik, az új cégek számán is meglátszik. Csak a fővárosban 10 772 cég alakult eddig idén, vagyis a vállalkozások 40 százalékát budapesti székhellyel hozták létre (az utolsó, október havi adatok ugyanilyen arányt mutatnak). Ha ehhez hozzáadjuk a 3263 Pest megyei székhelyű új gazdasági szervezetet, az látható, hogy a központi régióban alakult minden második cég (52,5 százalék). Régiós összevetésben az Észak-Alföld a második 2707 új céggel, alig megelőzve a Dél-Alföldet (2512), míg a legkevesebb új társaságot a Dél-Dunántúlon jegyezték be (1609).

A fővároson és Pest megyén kívül további három olyan megye van, ahol tíz hónap alatt ezernél több gazdasági szervezetet hoztak létre, mindhárom a Dunától keletre fekszik. Kettő az Észak-alföldi régióban (Hajdú-Biharban 1146, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1117 társaság alakult), míg a Dél-alföldiben: Bács-Kiskun megyében 1045 vállalkozást hoztak létre október végéig. A dunántúli megyék közül Fejérben alakult a legtöbb cég (863). Az ország legkisebb megyéi közé tartoznak a lista másik végén szereplők: Nógrádban csak 272 vállalkozást hoztak létre tíz hónap alatt – vagyis kevesebb, mint napi egyet –, míg Tolnában 325 alakult. Ötszáznál kevesebb céget alapítottak Vas és Békés megyében is.

Ha a tőke szerint nézzük a cégalapításokat, továbbra is az alacsony tőkéjű társaságok létrehozása a jellemző. Október végéig csupán tíz, vagyis átlag havi egy olyan vállalkozás alakult, amelynek a jegyzett tőkéje legalább 1 milliárd forint (ebből hét van a fővárosban, valamint egy-egy esztergomi, győri és mohácsi társaság van a listán), miközben 26 187 új vállalkozás tőkéje nem érte el az 5 milliót, és ebből 22 311-é az 1 milliót sem (ez 83,5 százalékos arány). A legnagyobb tőkével idén alapított vállalkozás viszont valójában nem új cég. A Demján Sándor érdekeltségébe tartozó ingatlanportfólió egyik legjelentősebb budapesti darabját, a West Endet idén tavasztól új cég működteti – ez a 8 milliárdos jegyzett tőkével létrehozott West End Magyarország Ingatlanhasznosító Zrt.

 

Nem ússzák meg a cégek a tőkeemelést
Azok a társaságok, amelyek nem emelnek tőkét, a tőkeemelésig nem is alkalmazhatják az új Ptk.-t, hanem a jelenleg hatályos Gt. rendelkezései szerint kell működniük. A moratóriumot várhatóan nem hosszabbítja meg a kormány.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek