Nyaralás alatt sem kapcsolunk ki

2012. július 19. csütörtök - 13:19 / Timár Gigi
  •    

A hazai üzletemberek 43 százaléka idén nyáron sem fogja kipihenni magát igazán, hisz napi egy-három óra munkát igyekszik beszúrni a nyaralás programjai közé - állítja a Regus felmérése. A kikapcsolni képtelenek 17 százaléka súlyos munkamániás: szeretteiket elhanyagolva a nyaralás alatt is naponta több mint három órát dolgoznak.

A magyarok nemcsak túl sok munkát visznek magukkal a nyaralásra, de képtelenek megválni okostelefonjaiktól és netbookjaiktól is: 29 százalékuk állítja, hogy a szabadság mindössze a megszokott üzletmenet kissé csökkentett módú változata. Azért, hogy a család nappali programjaiban részt vehessenek, sokan éjszaka próbálnak meg dolgozni. Ezzel viszont nemcsak a kiégés állapotához kerülnek egy lépéssel közelebb, hanem a többiek nyaralását is tönkreteszik. Pedig nagyon fontos lenne, hogy aki szabadságon van, az tényleg kiszakadjon a mindennapi hajtásból.

A mobil eszközök térnyerésének köszönhetően akár a világ másik végéről is könnyedén bepillanthatunk a cég ügyeibe. Ha akarunk... - Kép: Flickr
A mobil eszközök térnyerésének köszönhetően akár a világ másik végéről is könnyedén bepillanthatunk a cég ügyeibe. Ha akarunk… – Kép: Flickr

Az egyre kisebb és könnyebb, de nagy tudású hordozható számítógépek, az egyre okosabb telefonok, valamint a tabletek megjelenésével tulajdonképpen bárhonnan bármilyen munka elvégezhető. A nagyobb képernyőkön már bonyolultabb feladatok, adatok is könnyen átláthatók. Mivel a számítási felhőnek köszönhetően nincs szükség nagy erőforrással bíró készülékekre – hiszen az alkalmazások egy távoli szerveren futnak -, a legfejlettebb szoftverek működtetéséhez is elég a mobilkészülék.

Mi nyaralunk, az üzlet nem
Pihenni muszáj, még ilyen válságos időkben is, de azért vannak dolgok, amelyeken akkor is rajta kell tartania a szemét egy cég vezetőjének, ha éppen nyaral. Hát még akkor, ha a munkatársak nyaralnak! Szembe kell néznünk azzal, hogy ugyan senki nem pótolhatatlan, de azért nem könnyű megoldani a helyettesítés problémáját.

Az üzleti alkalmazások segítségével érkezhetnek üzleti vagy tőzsdehírek, de átirányítható az irodai telefonszám is; használhatók az irodai mellékek és a konferenciahívás, akár képernyőmegosztással együtt. A mobiltelefonon üzleti analitikák, látványos diagramok is készíthetők a megfelelő alkalmazásokkal. A felhőben vásárolt, mobilról is könnyen átlátható tárhely révén mindig minden anyag kéznél lehet. A mások által megosztott fájlok olvasásához és szerkesztéséhez pedig hasznos egy olyan alkalmazás, amely számos fájlformátum kezelését lehetővé teszi a tenyérnyi készüléken.

A mindentudó mobileszközöknek egyetlen hátrányuk van csupán: innentől magunk fölött kell uralkodnunk, hogy a pihenés tényleg ne munkáról szóljon…

Időgazdálkodás
A vezető tudatos időgazdálkodása nemcsak az évi szabadság miatt fontos, hanem azért is, hogy személyes fejlődésére tudjon koncentrálni. Egy vezetőnek – mielőtt mások számára hozzáférhetővé, foglalhatóvá teszi naptárját – előre tartalékolnia kell magának időt napi, heti, havi, éves rutinokra és váratlan helyzetekre is. Ideális, ha úgy képez tartalékot, hogy havi x napot kijelöl „otthonról dolgozom nap"-nak, és előre betervez szakmai eseményeken, konferenciákon való részvételt is.